Så här skapar du en pubquiz i PowerPoint

Känner du dig som en fest? Organisera ett pubquiz! På fotbollsklubben, under långa semesterkvällar eller precis däremellan med vänner: en pubquiz garanterar några trevliga timmar. Du kan hitta färdiga frågesporter på internet, men det är roligare att göra en själv. Det är inte svårt: så gör du ett pubquiz i PowerPoint.

Fråga 01: Vad är en pubquiz?

Pubquizen är ett fenomen som har sitt ursprung i England. På en fast kväll i veckan arrangeras ett frågesport i många bykaféer, ofta i en lagkonkurrens om huvudpriset. Frågesporten består ofta av flera omgångar: en runda med foton, en runda med ljudklipp och en historisk omgång - men detta är inte nödvändigt. Du kan komma med frågor om vilket ämne du vill och naturligtvis bara lägga till bynyheterna, det senaste skvallerna och framför allt många triviala fakta. Det är just dessa som gör det spännande och roligt. Du har all frihet att göra något roligt precis som du vill.

Fråga 02: Vilken PowerPoint är bäst?

Ju nyare versionen av PowerPoint är, desto mer användbara funktioner innehåller den och desto fler alternativ har du för varje funktion för att finjustera var och en av dessa funktioner precis som du vill. Det är därför det rätta svaret på denna fråga är: vilken version av PowerPoint som helst är bra, men den sista är den bästa och just nu är det PowerPoint 2016. PowerPoint 2013 och i mindre utsträckning 2010 är också fortfarande bra att använda. Använd Windows-versionen, så inte en av PowerPoint-apparna för iOS eller Android, inte heller webbwebben online. De har alla mycket färre alternativ. PowerPoint 2016 för Mac är mycket användbart igen, men skiljer sig ibland mycket från Windows-versionen som används i den här artikeln. Tidigare Mac-versioner av PowerPoint är mindre användbara för att skapa en pubquiz.

Fråga 03: Hur får jag frågor?

Frågor är naturligtvis en viktig del av ditt pubquiz. Att komma med frågor som det är ganska svårt, men med internet har du en oändlig källa till fakta och händelser till hands. Nyhetswebbplatser är också en bra källa. Om du har ett ämne för en fråga men ändå inte har tillräcklig information, kan du söka vidare via de välkända sökmotorerna eller titta på www.wikipedia.org. Wikipedia är också mycket användbart om du inte har ett ämne än. Bara börja söka från huvudsidan; du kommer garanterat att hitta ett trevligt ämne och alla typer av visuellt material mycket snabbt som du kan tänka dig en fråga till. Sektionen Wikipedia Trivia förtjänar särskild uppmärksamhet, bra för roliga fakta. Om du har kommit med en fråga, glöm inte att skriva ner rätt svar också. På så sätt undviker du att behöva söka igen senare.

Fråga 04: När börjar jag?

Att hitta roliga frågor är ganska svårt och att skapa en rolig pubquiz tar mycket tid. Du kan inte börja tillräckligt tidigt och det gäller verkligen för att samla in frågor och svar. Du gör det mycket lättare för dig själv genom att lägga ett dokument på OneDrive, Google Drive eller Dropbox och, varje gång du stöter på något trevligt eller slående online, använd den information du behöver för att göra det till en fråga senare. Det räcker ofta att klistra in webbadressen till en nyhetsartikel eller ett foto i dokumentet. Eftersom dokumentet finns i molnet kan du slutföra det när som helst och från vilken enhet som helst. På så sätt samlar du nästan obemärkt tillräckligt med frågor och svar för en rolig pubquiz.

Den personliga kontakten

Om du anordnar ett pubquiz för vänner eller familj är det extra kul att ta med några frågor om deltagarna själva. Du kan naturligtvis kolla deras Twitter- eller Facebook-sida, men du kan också ställa alla deltagare några frågor via e-post några veckor före pubquizen. Roliga frågor är till exempel "Vad är din största misstag 2017?" eller "Vilket är ditt favoritresmål?". Du kan helt enkelt använda svaren, men du kan också kombinera dem i generiska frågor som "Hur många av oss föredrar att åka till Frankrike på semester?" eller "Hur många av oss spelar bara i Postkodslotteriet för att inte vara den enda utan biljett när priset faller?" Du kommer att märka: sådana frågor är fantastiska i en pubquiz med familj och vänner!

En pubquiz är en idealisk aktivitet för en trevlig kväll med vänner eller familj

Fråga 05: Vad är den bästa layouten?

Nu när vi har ämnena, låt oss starta frågesporten. Vi gör dem i PowerPoint. Men en pubquiz är inte en presentation och du bör verkligen ta hänsyn till det när du designar. I layouten är det först och främst viktigt att deltagarna i pubquizen måste kunna läsa frågorna ordentligt. Detsamma gäller även foton, videor och ljudfragment: de måste vara tydligt synliga och begripliga. Den största fångsten är att göra pubquizzen för upptagen. Folkmassorna är distraherande och en rolig fråga eller svar är mycket roligare än en rörlig GIF. Försök att följa följande regler så mycket som möjligt: ​​begränsa användningen av färg men se till en tydlig kontrast mellan texten på frågorna och å ena sidan och bakgrunden å andra sidan, använd bara animationer när de verkligen är nödvändiga för en fråga, använd inte animerade gifs ,använd bara foton i hög upplösning, helst bara ett foto per bild, använd en färg för all text och automatisera pubquizen så mycket som möjligt. Många av dessa ämnen kommer att diskuteras senare.

Att organisera

En pubquiz i PowerPoint med alla dessa foton, videor, ljudklipp blir snabbt en stor och komplex fil. Det är därför smart att ordna ordentligt allt du använder. Och det gäller verkligen om du gör pubquizen på en annan dator än den som du så småningom kommer att ge den med. Även om alla videor och foton finns i presentationen är det bättre att ha dem till hands och hitta dem snabbt. Öppna Windows Explorer och klicka på Dokument . Skapa en mapp som heter Pubquiz och öppna den genom att dubbelklicka på mappen. Skapa sedan flera undermappar i den här mappen: Foton , videor , ljud , källor , svar. Lägg PowerPoint för själva pubquizen i huvudmappen och spara alla delar du använder i rätt mapp först och importera dem sedan till PowerPoint.

Fråga 06: Kan jag använda foton?

Oh ja! Bilder är en viktig del av ett pubquiz. Du kan ställa en fråga med ett foto, men du kan också använda ett foto för att ge en ledtråd om deltagarna är på fel spår. Foton är också mycket lämpliga som en komisk anteckning till en fråga. Använd helst bara ett foto på en bild. Skapa en ny bild och högerklicka på bilden för Layout / Tom . Välj sedan Infoga / Bilder och välj det foto du vill använda. Bekräfta med Infoga. Zooma ut så långt att du kan se hela bilden. Dra sedan fotot så att det fyller hela bilden. Om bildförhållandet inte helt matchar formen på bilden, gör bilden bredare eller högre genom att dra ett av sidohandtagen med musen. Om bildförhållandena går fel gör du hela fotot större genom att dra i ett av handtagen i hörnen och sedan flytta fotot i förhållande till bilden så att den viktiga delen av frågan förblir tydlig.

Fråga 07: Var kan jag hitta bra bilder?

Om du inte har egna foton är internet igen en tacksam källa. Speciellt sökmotorerna är guld värda här, särskilt när du använder de extra sökalternativen. Starta webbläsaren och gå till www.google.nl . I sökrutan anger du ämnet du letar efter ett foto till. Ju fler termer du använder, desto mer specifika hittar du bilderna. Använd dock inte för många termer: det finns en stor chans att du inte hittar några foton alls, även om det faktiskt finns några. Klicka sedan på Sök . Klicka sedan på Bilder och sedan Verktyg / Storlek / Stor . På så sätt får du bara bilderna med hög upplösning. Andra användbara alternativ att använda för filtrering är Färg / Svartvittom du specifikt letar efter svartvita och gamla foton och användningsrättigheter om du bara letar efter foton som du kan återanvända utan att kränka upphovsrätten. Om du letar efter foton av familjemedlemmar, vänner eller kollegor, kolla deras Facebook-sida eller Twitter-konto, det finns ofta mer än de (vill) veta ...

Förgrund, bakgrund, grupp

Så snart du börjar arbeta mer intensivt med media i PowerPoint kommer du i kontakt med några mindre kända funktioner. Har du ett foto eller annat objekt valts, kan du släppa Layout väljer bandet till fronten , till baksidan . Med detta bestämmer du vad som kommer framför och vad som kommer på baksidan för överlappande delar. En andra användbar funktion är gruppering . Om du har flera foton som hör ihop, markera dem alla genom att först klicka på det första fotot och sedan trycka på Ctrl - tangenten på alla andra bilder klicka på bilder. När alla är markerade klickar du på Format / Grupp / Grupp. PowerPoint sammanfogar dem nu till ett foto som du kan flytta, förstora eller använda ett formateringsfilter på. Du kan alltid skilja delarna från varandra via Format / Grupp / Avgruppera .