Fairphone 3 är en mycket speciell smartphone. Det är den enda holländska telefonen, den är gjord med tanke på människor och miljön i åtanke och du kan ta isär den nästan för att byta ut delar. Under de senaste veckorna har vi testat 450 euro-enheten och i denna Fairphone 3-recension kan du läsa våra resultat.
Fairphone 3
Listpris € 450, -Färger grå, blå
OS Android 9.0 (lager Android)
Skärm 5,65 tum LCD (2160 x 1080)
Processor 2,2 GHz octacore (Snapdragon 632)
RAM 4 GB
Lagring 64 GB (utbyggbart)
Batteri 3000 mAh
Kamera 12 megapixel (bak), 8 megapixel (fram)
Anslutning 4G (LTE), Bluetooth 5.0, WiFi, GPS, NFC
Storlek 15,8 x 7,2 x 1 cm
Vikt 189 gram
Annan modulär fingeravtrycksläsare, hörlursport
Webbplats www.shop.fairphone.com/nl 8 Poäng 80
- Fördelar
- Lager Android och lång uppdatering löfte
- Så hållbart och rättvist som möjligt
- Modulärt, reparationsbart hus
- Negativa
- Långsiktig hårdvara
- Besvikande skärm
Chanserna att du känner till Fairphone är inte så stora. Smartphone-tillverkaren har bara funnits i sex år och sålt två enheter, Fairphone 1 och 2. Tillsammans har de sålts 170 000 gånger, sa Fairphone VD Eva Gouwens vid presentationen av Fairphone 3 i Berlin, där även Computer! Totaal var närvarande. . Jag har redan använt enheten i en vecka och nedan kan du läsa vad som gör Fairphone 3 så speciell och hur den fungerar som en smartphone.

Fairphone 3-design: unik
För tre år sedan skrev vi i vår Fairphone 2-recension att det var trevligt att du delvis kunde ta isär enheten för att till exempel byta ut skärmen och batteriet. Fairphone 3 bygger på detta eftersom tillverkaren tycker att det är viktigt att du själv kan byta ut så många delar som möjligt. Till exempel för att du tappade enheten och skärmen eller kameran är trasig eller för att batteriets livslängd minskar efter några år.
Reservdelar kan beställas via Fairphone webbutik. Ett nytt batteri kostar tre tiotals, en kamera (bak) femtio euro och en ny skärm kostar nittio euro.
En liten # 00 skruvmejsel ingår i Fairphone 3-lådan. Klicka av den halvgenomskinliga baksidan av smarttelefonen, ta ut batteriet med fingrarna och du tittar på insidan. Här finns plats för två SIM-kort och ett micro SD-kort, vilket är trevligt. Med skruvmejseln lossar du de tretton (standard) skruvarna. Sedan skjuter du upp skärmen lite och den lossnar från resten av huset.



Nu kan du byta ut delar, även om Fairphone föredrar att prata om moduler. Skärmen är en sådan modul, precis som högtalaren, kameran på baksidan, USB-C-anslutningen, selfie-kameran med 3,5 mm-port och kretskortet (kretskortet). För att ta bort dessa moduler, använd skruvmejseln igen och koppla bort kontakterna. Enligt Fairphone kan det senare göras med fingrarna, men det gick inte smidigt. Det hade varit trevligt om det fanns ett tillbehör i lådan för att få jobbet gjort snabbare och bekvämare. I allmänhet fungerar konceptet mycket bra och du kan byta ut skärmen eller en annan modul inom 15 minuter.
Möjliga nya moduler i framtiden
Den modulära designen är inte bara bekväm eftersom du kan byta ut moduler, den banar också väg för bättre moduler i framtiden. Två år efter lanseringen av Fairphone 2 släppte tillverkaren en ny, bättre kameramodul som du kunde fästa på baksidan av smarttelefonen. Till exempel tog en äldre enhet plötsligt bättre foton och videor.
På begäran informerar Fairphone- koncernen Eva Gouwens Computer! Totaal om att företaget undersöker moduler som det kan och vill släppa för Fairphone 3 i framtiden. "Men det tar verkligen ett tag, för smarttelefonen har ännu inte släppts och har mycket bra hårdvara för tillfället."
Målet med reparabilitet är att användare ska använda Fairphone 3 så länge som möjligt. En trasig del kan bytas ut istället för att behöva köpa en helt ny enhet direkt. Gouwens vill se att du använder smarttelefonen i fem år. Fairphone lovar därför att sälja moduler och distribuera programuppdateringar i minst fem år. En mycket ädel strävan, och senare kommer vi att gå djupare in i programvaran (support).

Hållbarhet och ärlighet kommer först
Fairphone profilerar sig inte bara som en tillverkare som släpper ut reparerade smartphones. Dessa enheter är också tillverkade så mycket som möjligt av hållbara råvaror och monteras av kinesiska fabriksanställda som behandlas väl. Två punkter som du inte hör om andra smarttelefontillverkare. Det finns en anledning: rättvisare råvaror och fabriksarbetare med normala löner gör en smartphone dyrare. Och eftersom alla vill ha den billigaste möjliga enheten, innehåller nästan alla modeller till exempel guld, kobolt och andra material från konfliktgruvor. Dessa smartphones samlas sedan i Asien av människor som får dåligt betalt och måste arbeta mycket övertid.
Det är bra att Fairphone inte deltar i detta. Men en helt hållbar smartphone finns inte och är inte genomförbar för tillfället, säger Gouwens. Det kommer att ta år innan alla dussintals material i en apparat extraheras på ett hållbart sätt. Företaget hoppas kunna påskynda utvecklingen genom att uppmuntra andra smarttelefonmärken att också välja hållbarhet.

Ingen laddare, men du måste ha den här
Nu när du vet varför och i vilken utsträckning Fairphone 3 kan tas isär och vad företaget menar med en hållbar smartphone, är det dags att titta närmare på förpackningen och enheten. Det som märks omedelbart är att det inte finns någon kontakt och laddningskabel i lådan. Fairphone utelämnar det för att du förmodligen redan har en laddare själv, men detta sparar också tillverkarens pengar. Eftersom Fairphone 3 stöder snabb laddning är det bäst att köpa en Quick Charge 3.0-certifierad laddare (18W). Då laddar batteriet bäst och snabbast. Det finns massor av Quick Charge 3.0-laddare. Fairphone själv säljer en för tjugo euro (exklusive kabel).
Skrymmande, tjockt hus
Det faktum att den praktiska modulära designen har en nackdel framgår när vi börjar använda Fairphone 3. Smarttelefonen har en 5,7 tums skärm med ett längre 1: 2-förhållande och kan därför vara relativt kompakt. Så är inte fallet, eftersom det finns stora kanter (ramar) ovanför och under skärmen. Dessa ger enheten ett daterat utseende och gör den längre / högre än smartphones med en större skärm men smalare kanter. För en relativt liten smartphone är Fairphone 3 också tung med 189 gram. Vi anser inte att det är en nackdel i sig utan en uppmärksamhet. Med IP54-certifiering är enheten beständig mot lite vatten och damm: alltid trevlig.
En annan kontaktpunkt är baksidan, som är gjord av mer än femtio procent återvunnen plast. Materialet repas snabbt och därför är det medföljande locket inte en lyx.

Andra saker som sticker ut är placeringen av fingeravtrycksläsaren på baksidan (som kunde ha varit lite lägre) och knapparna, som alla finns på vänster sida. Inte perfekt för högerhänta människor. Bortsett från det måste du trycka hårt på knapparna och det tar lite att vänja sig vid. Det är trevligt att enheten har ett 3,5 mm hörlursuttag, en funktion som saknas på fler och fler enheter.
Skärmen är lite nedslående
Som nämnts tidigare mäter skärmen 5,7 tum. En utmärkt storlek enligt vår åsikt, särskilt eftersom många tycker att en skärm på 6 tum eller mer är mycket stor. Fairphone 3 kan användas eller inte med en hand, vilket kommer att skilja sig från person till person.
Skärmkvaliteten är lite nedslående. Även om skärpan är bra på grund av Full HD-upplösningen, fungerar inte skärmen lika bra i andra frågor. LCD-panelen har en relativt låg maximal ljusstyrka och därför kan du inte läsa skärmen ordentligt i direkt solljus. Minsta ljusstyrka är mycket hög. Om du fortfarande kollar din telefon i sängen på natten är mängden ljus från displayen obekvämt ljus. Dessutom är färgåtergivningen inte naturlig och det finns också en stor grå avvikelse. Kort sagt: bilderna ser inte lika realistiska och vackra ut som på dyrare enheter som Samsung Galaxy S10.
Specifikationer
En titt på smartphonens specifikationslista visar inget överraskande. En Snapdragon 632-processor, 4 GB RAM och 64 GB lagringsminne är utmärkta komponenter. För en enhet som kostar två till tre hundra euro då. Fairphone 3 kostar 450 euro och för de pengarna finns modeller med bättre hårdvara tillgänglig. Men ja, de tillverkas inte hållbart.
För tillfället har vi inget att klaga på hårdvaran Fairphone 3. Smarttelefonen är enkel att använda och har tillräckligt med lagringsutrymme, inklusive en micro SD-kortplats. Frågan är: hur snabbt kommer enheten att gå om några år? Fairphone vill förse smarttelefonen med programuppdateringar i minst fem år, och Android-uppdateringen 2022 kan kräva kraftfullare hårdvara än vad Fairphone 3 har. Att uppdatera processorn som en modul låter bekvämt men är nästan omöjligt, säger Fairphone's Miquel Ballester Salvà. Det här är en av delarna som utgör enhetens slagande hjärta, och det är därför det är mycket svårt att ersätta den med ett nyare, bättre chip.

Batteri och batteritid
Tidigare skrev vi att du kan ta bort batteriet från Fairphone 3 inom tio sekunder. Det är en sällsynthet i smartphones idag. Tyvärr, eftersom det är mycket användbart. Lägg ett extra batteri i din väska eller ficka och när smarttelefonen är nästan tom, byt batteriet så har du en full enhet igen. Det är mycket mer praktiskt och snabbare än att släpa en elbank eller leta efter ett uttag. Fairphone säljer ett separat batteri för trettio euro.
Smarttelefonens batteritid är bra men inte imponerande. Vid normal användning kan batteriet räcka en lång dag utan problem, men då måste det anslutas till laddaren på natten eller på morgonen. Om du spelar mycket eller navigerar i timmar måste du leta efter kraft tidigare - till exempel i form av ett extra batteri.
Laddning är en sak, för - som vi också skrev - måste du ordna en kontakt och USB-C-kabel själv. Om du får en Quick Charge 3.0-laddare blir batteriet nästan fullt igen efter drygt en timme.

Kamera
På framsidan av smarttelefonen finns en 8 megapixel selfie-kamera. Det gör jobbet gjort och tar stora selfies, men förvänta dig inte mirakel. På baksidan finns en 12 megapixelkamera med dubbel blixt. Detta är slående, för idag har praktiskt taget alla smartphones två, tre eller till och med fyra kameralinser.
Fairphone 3 är ett undantag, liksom Google Pixel 3a - inte tillgängligt i Nederländerna. Den har också samma sensor, en IMX363 från Sony. Pixel vet hur man tar mycket trevliga bilder med detta och det beror delvis på Googles utmärkta programvara. Fairphone hävdar också att de har implementerat avancerade optimeringar och faktiskt: smarttelefonen gör vackra bilder. Under dagen då, för i mörkret (skymningen) är det en hel del buller och bilden tappar skärpa. Fairphone kanske kan förbättra kameran genom uppdateringar. Min enhet använde fortfarande (bara) icke-definitiv programvara.






programvara
På Fairphone 3 installerades Android 9.0 (Pie) vid lanseringen, den senaste versionen. Android 10 släpps snart och det kommer att bli tydligt hur snabbt Fairphone kan lansera uppdateringen till sin senaste smartphone. Uppdateringspolicyn är mycket lovande: tillverkaren garanterar minst fem års mjukvarusupport. De flesta märken håller sig till två år, OnePlus och Google är några avvikelser till tre år. Det slutar där.
Det är naturligtvis omöjligt att säga om Fairphone faktiskt kommer att rädda de fem åren. I vilket fall som helst har företaget goda uppgifter. Fairphone 2 som kom ut i slutet av 2015 får fortfarande uppdateringar. Inte ofta och han är långt efter med Android-versioner, men Fairphone säger att det har lärt sig av detta och lovar förbättring med den tredje modellen.



Själva programvaran är en praktiskt taget icke-modifierad Android-version. När du installerar enheten kommer du att få en begäran om att ladda ner populära appar. En person kommer gärna använda den, den andra kommer att ignorera den. Dessutom innehåller programvaran inga ytterligare appar och inga visuella eller tekniska justeringar har gjorts. Lager Android, vilket är trevligt, eftersom operativsystemet är användarvänligt och tillräckligt omfattande.
Fairphone 3 kör lager Android och bör uppdateras i fem årSlutsats: köpa Fairphone 3?
Fairphone 3 är utan tvekan den mest speciella smarttelefonen som jag har använt de senaste åren. Inte för att den har de bästa specifikationerna eller ett imponerande valuta för pengarna, verkligen inte. Kameran och batteritiden är till exempel bra, men skärmen är en besvikelse och Fairphone 3 är mindre kraftfull än konkurrenterna. Det är intressant eftersom tillverkaren är engagerad i en smartphone som är så hållbar som möjligt. Med Fairphone 3 köper du en enhet som är bättre för miljön och för människor runt om i världen som bidrar direkt och indirekt till produktionen. Du betalar ett tilläggspris för detta, precis som du betalar mer för en rättvis handel från snabbköpet.
Förutom den rättvisare karaktären är Fairphone 3 också slående eftersom du till stor del kan reparera den själv. Det är unikt i smartphone-industrin. Dessutom lovar tillverkaren moduler för att uppgradera enheten i framtiden och du kommer att få uppdateringar i flera år. Om den senare kommer att fungera och i så fall hur smidigt smarttelefonen kvarstår är fortfarande frågan.
Kombinationen av ärlighet, reparabilitet och långt mjukvarusupport gör Fairphone 3 unik i den trånga smarttelefonvärlden. Det är en första vinst. Nu måste försäljningssiffrorna visa om folk är villiga att betala 450 euro för den mest hållbara pojken i klassen.