Så här skapar och delar du en gemensam Spotify-spellista

Som Spotify-användare har du förmodligen redan byggt upp en fin samling spellistor. Det är dock också möjligt att göra dessa tillsammans med andra. Vi förklarar hur man skapar en gemensam Spotify-spellista.

Genom att skapa en spellista i Spotify tillsammans kan alla som vill lägga till något i spellistan. Du kanske handlar om repertoaren för alla typer av RnB-sångare, medan din kusin eller bästa vän vet allt om pojkeband på 90-talet. Nu kan självklart någon via WhatsApp eller e-post ange vilka låtar som egentligen inte ska saknas i spellistan, men det är ännu bekvämare om den personen lägger in det i Spotify själv.

Praktiskt för bröllop

Detta kan också vara användbart för till exempel bröllop. Du kan se exakt vem som lägger till vilket nummer, så att du till exempel med en begränsning på ett nummer per person kan be entusiasten som har lagt till tre låtar att verkligen hålla fast vid sin favorit. Till exempel är en gemensam spellista fortfarande mycket personlig, för du vet vem som har lagt till vad.

Att det är en bra idé, det är klart, men hur gör man något sådant? Egentligen är det nästan inte annorlunda än att du är van vid att skapa personliga spellistor. Det är väldigt enkelt:

  • Öppna Spotify
  • Gå till biblioteket längst ner
  • Tryck på Skapa spellista
  • Ge din spellista ett namn
  • Lägg till några nummer själv via Lägg till nummer
  • Gå till de tre punkterna längst upp till höger
  • Tryck på Dela tillsammans
  • Nu visas ett meddelande om att din spellista har markerats som delad

Du har nu skapat en gemensam spellista. Ingen vet dock ännu att den spellistan finns. Det beror nu på hur du vill göra det. I allmänhet, om du vill arbeta med alla finsmakare av elektrisk violinmusik för att skapa den ultimata spellistan för denna genre av violinmusik, måste du offentliggöra din spellista. Det betyder att vem som helst kan hitta din spellista och vem som helst kan lägga till något.

Misstag, tack

Om någon av misstag lägger till alla typer av fel musik måste du själv ta bort den från din spellista. Ändå kan det vara bra om du till exempel vill skapa en spellista speciellt för personer som har samma problem och vill dela musik om det. Precis som att publicera en lista kan du göra det gemensamt genom att gå till de tre punkterna längst upp till höger och sedan välja Publicera .

Du kan också välja Publicera när det gäller en allmän spellista, men då måste du se till att din spellista har ett originalt namn som bidragsgivarna enkelt kan hitta i Spotify själva. Det är bekvämare att dela din spellista direkt. Detta kan göras på många sätt: via WhatsApp, e-post, Twitter, Instagram Stories, Facebook och till och med SMS. Det mest praktiska sättet för en fest är dock att helt enkelt få länken. Det finns också det alternativet. Dela en spellista görs på samma meny som att gemensamt göra och göra en spellista offentlig. I spellistan går du till de tre punkterna längst upp till höger, trycker på den och du får alternativet Dela.

Då presenteras ovanstående media, plus alternativet Kopiera länk . Detta ger dig en direktlänk till spellistan på ditt urklipp. Detta är till exempel användbart för att lägga till inbjudan, eller - om det är lite mer sista minuten - att lägga till i ett WhatsApp-meddelande eller e-post där du själv kan lägga till en text. Annars står det "Detta är verkligen en spellista för dig" som standard och utan förklaring är det förmodligen inte så klart för dina gäster att deras bidrag förväntas. Dessutom kan du omedelbart ange att din spellista verkligen kan använda lite mer Madonna.