Vad förändrar artikel 13 (memeförbudet) för dig?

Dåliga nyheter för meme-entusiaster: den kontroversiella artikel 13 har godkänts av Europaparlamentet. Webbplatser som Facebook och YouTube blir därmed ansvariga för det innehåll som deras användare placerar på plattformen. Och det har betydande konsekvenser för till och med en enkel gif eller musik under din video. Vad kommer exakt att hända?

Det finns tydliga regler för att använda musik- eller videobilder som är upphovsrättsskyddade. Kort sagt: du kan inte bara använda det. Det finns några regler som erbjuder möjligheter, till exempel det faktum att du, baserat på rättvis användning, kan använda några sekunder av bild eller ljud för att illustrera något. Du kan också använda material för att göra satir. LuckyTV gör det till exempel. Men med de få undantagen bör du inte göra mycket med någon annans bilder - även om du gör videor för dig själv och lägger dem online.

I praktiken kommer ingen att göra så mycket om det finns en något längre musikstycke under din hemvideo som bara ses av några få personer. Det är sant att upphovsrätt gäller, men i de flesta fall är skyddet avsett för de stora pojkarna: pirater som lägger musik och filmer på nedladdningssidor, eller som lägger andras musik på YouTube och försöker tjäna pengar med annonser.

Skydda upphovsrätten

Det är naturligtvis inte förvånande. Det finns tusentals kreativa som tjänar sina pengar på online-videoströmmar, texter, foton, serier ... som vill skyddas från att stjäla deras innehåll.

För detta ändamål har ett nytt europeiskt direktiv nu antagits som säkerställer att obehörig omfördelning av innehåll stoppas. Men sättet som görs är ganska vagt, och både stora företag och enskilda kreativa frågor ifrågasätter dess effektivitet.

Vad är artikel 13?

Låt oss börja med en kort hur-om-igen. Förra veckan antog Europaparlamentet en ganska omfattande lag som gör att onlineplattformar kan ta bort upphovsrättsskyddat material.

Lagen kallas officiellt ” Europeiskt direktiv om upphovsrätt på den digitala inre marknaden”. Den består av 17 separata delar som gör det lättare att skydda upphovsrättsmaterial bättre. Den lagen är inte helt ny. Det är en anpassad version av befintliga regler, så att lagen passar bättre för det moderna internet.

Förskanning av material

För närvarande ansvarar stora plattformar där användare kan ladda upp sitt innehåll inte för upphovsrättsintrång. De måste ta bort sådant material om tillverkarna begär det, men de är inte skyldiga att göra något förebyggande.

Artikel 13 ändrar det. Detta kräver stora plattformar som YouTube, Soundcloud, Reddit, Facebook eller Tumblr för att förskanna material som laddas upp: är det något som används i denna video, serietidning, text eller annat arbete som (möjligen) är upphovsrättsskyddat?

Oklar framtid

Även om lagen är avsedd att skydda innehållsskapare har den också många nackdelar. Och inte bara för stora internetplattformar utan också för vanliga internetanvändare själva.

Det största hindret: ingen vet exakt hur man ska stoppa det. I en tidig version av lagen föreskrevs till exempel att plattformar borde använda ”proportionell innehållsigenkänningsteknik”, men ingen kunde komma överens om vad det innebär.

Artikel 13 kallas också memeförbud

Meme-förbud

Det är därför som artikel 13 också kallas '' memeförbudet ''. Memes kommer ofta från bilder eller serier som är upphovsrättsskyddade. Om plattformar snart implementerar artikel 13 kan det betyda att varje meme du lägger upp på Facebook eller Instagram eller Reddit kommer automatiskt att tas bort av uppladdningsfiltret. Även om det faktiskt finns ett undantag för din bild på grund av satir. Detta begränsar någons yttrandefrihet.

Samma sak kan hända om du till exempel lägger den ovannämnda familjevideon online. Oavsett om du lägger det på privat eller offentligt kommer ingen att göra en stor poäng om det finns någon musik under som är upphovsrättsskyddat. En video som den här är helt obemärklig bland de miljarder timmars video som läggs ut på YouTube varje timme, så chansen att en artist blir arg på din ena video med några visningar är liten.

Algoritmer

Men när artikel 13 har trätt i kraft kan det förändras. YouTube slänger sina algoritmer löst vid varje ny uppladdning och sedan känns en musik med upphovsrätt automatiskt igen. Och nästa steg: det kommer att tas bort.

Kanske kan du argumentera för att det verkligen inte är tillåtet att lägga till musik i en video. Men hur är det till exempel om du börjar spela på Twitch och bara har din musik på i bakgrunden? En bra algoritm filtrerar bort det och kan blockera en ström precis så.

Förebyggande blockering

Det finns gott om exempel där stora företag felaktigt tar bort konst från sina plattformar eftersom algoritmerna är lite för aggressiva när det gäller att känna igen till exempel nakna bilder. YouTube, som faktiskt redan har ett sådant filter med Content ID, är mycket negativt i nyheterna, eftersom det missbrukas av parter som (felaktigt) gör anspråk på upphovsrätt.

Det är därför inte en omotiverad fråga hur Facebook, YouTube eller andra plattformar hanterar material som omfattas av upphovsrätt. Visst om en plattform är (ekonomiskt) ansvarig för att skydda sådana bilder, kan de vara mer benägna att välja en strategi som är för aggressiv än för mild.

Ingen mer konkurrens från småföretag

Konkurrens (eller brist på sådan) är också ett potentiellt problem. Plattformar som YouTube, som har miljarder euro tillgängliga, kan fortfarande ställa in ett uppladdningsfilter. Tja, det kan kosta dem något, men då arbetar de åtminstone enligt lagen. Men vad händer om en ny plattform dyker upp som vill konkurrera med YouTube? Det blir mycket svårare.

Till exempel, för ett uppladdningsfilter behöver du gigantiska databaser som du kan referera till uppladdningar till, eller du måste utveckla algoritmer som använder artificiell intelligens och maskininlärning. Det är inte för ingenting som det nu huvudsakligen är stora företag som Google och Facebook som experimenterar med det senare; detta är alldeles för dyrt för småföretag.

En ny version av lagen säger att ”trycket för små och medelstora företag inte får bli för stort”, men det är inte helt säkert vad det innebär i praktiken heller.

Artikel 13 gör det mycket svårt att konkurrera med plattformar som YouTube

YouTube som vinnare

YouTube kan vara en av lagens största motståndare, men chansen är att de är den skrattande tredje i denna kamp. YouTube är en av få plattformar som har pengar och medel för att (framgångsrikt) genomföra en sådan åtgärd. Så det finns en god chans att innehållsskapare snart kommer att vara ännu mer knutna till sådana stora plattformar, och förhållandet mellan dem är redan under press. Vill du verkligen att internetannonserna ska vara beroende av ett företag? Och som tittare kommer du snart att ha lite val. Då borde du hålla fast vid en plattform som tjänar mycket pengar på dina visningsvanor. Inte bara tillverkare utan även tittare lider av en svag konkurrensposition.

Ifs och buts

Vi använder ordet "kanske" ganska ofta ovan. Och med goda skäl, för det är där hela problemet med artikel 13. Ingen vet hur det är. Ingen vågar förutsäga exakt vilka plattformar som ska göra och vad de kommer att göra. Det är troligt att mycket förebyggande filtrering görs för att förhindra intrång i upphovsrätten. Bits of Freedom varnar för att detta har stora konsekvenser för din kommunikationsfrihet.

Formalitet

Artikel 13 har ännu inte godkänts av ministerrådet, men det verkar inte som att det kommer att slänga en nyckel. Så det är där meme-förbudet verkligen kommer. Det återstår att se i vilken utsträckning det faktiskt kommer att implementeras, men det är troligt att du snart inte längre kommer att kunna lägga en rolig bild på din Facebook-tidslinje.