Skapa din egen YouTube-kanal

Det verkar som om alla har en YouTube-kanal idag. Och varför inte: om du har något att säga eller vill visa är det här det bästa mediet för det. Man tror ofta att det är tidskrävande och komplicerat att starta sin egen YouTube-kanal, men inget av det är sant.

Tips 01: Skapa ett konto

Att starta en YouTube-kanal och kunna leva på den är uppenbarligen inte så lätt, annars skulle vi alla vara miljonärer. Men att skapa ett konto själv och eventuellt tjäna några euro per månad med det, det är verkligen möjligt. För att skapa en YouTube-kanal behöver du ett Google-konto (Google äger videotjänsten). Om du redan har Gmail eller en annan Google-tjänst kan du använda det kontot. Om du inte har ett sådant konto ännu, skapa det. Logga sedan in på www.youtube.com med ditt Google-konto.

Tips 02: Skapa en kanal

Du har nu ett konto, men ingen kanal ännu. Du skapar en kanal genom att klicka på ikonen med din användarbild i det övre högra hörnet (en silhuett som standard) på YouTube och sedan på Min kanal . Eftersom du inte har en kanal ännu ser YouTube detta som en signal om att du vill skapa en kanal. Du kan ange ett för- och efternamn här (detta kan också vara ett artistnamn), eller klicka på Använd ett företagsnamn eller annat namn när det gäller till exempel namnet på en förening. Klicka sedan på Skapa kanal .

Tips 03: Grundläggande information

I princip kan du nu ladda upp en video direkt, men innan du gör det är det bekvämare att förse din kanal med lite grundläggande information, nämligen ett profilfoto, en bannerbild och en kanalbeskrivning. I kanalbeskrivningen fyller du kort i vad exakt den här kanalen handlar om och vad du publicerar på den. Klicka på Redigera kanal / Om / Kanalbeskrivning och ange en kort beskrivning, du kan naturligtvis alltid ändra detta senare. Klicka sedan på pennikonen i det övre vänstra hörnet på den lilla silhuettkvadrat och klicka sedan på Redigera . En ny flik öppnas eftersom det här är din profilbild för hela ditt konto, inte bara YouTube. Klicka på Ladda upp foto i det här fönstret. Hitta en fin bild av dig själv eller en bild du gillar som har med din kanal att göra och ställ in den som en profilbild. Det kan ta ganska lång tid innan du ser den uppdaterade profilbilden på YouTube. Gå tillbaka till YouTube och klicka på Lägg till bannerbild och välj en bild som ska visas här. För information om de mest användbara dimensionerna för denna bild, klicka på Hur skapar du en bannerbild längst ner .

Tips 04: Ladda upp video

Du kan använda YouTube för att ladda upp videor för vänner och familj, men det är naturligtvis också möjligt att skapa en video för en mycket bredare publik. Det säger sig självt att en video av din sista semester till Italien inte kommer att tilltala en mycket bred publik, såvida inte något riktigt roligt har hänt som gör att videon delas mycket ofta ('går viral'). För att ladda upp en video, klicka på uppåtpilen ( Ladda upp ) längst upp till höger . Bläddra till videon du vill ha och klicka på Öppna. Medan videon laddas upp kan du fylla i all slags information om filmen. Om du vill vädja till en bred publik är den informationen viktig eftersom det är där filmen finns. Ange en bra titel och matchande beskrivning. Välj en miniatyr av videon du gillar längst ner (det här avsnittet är endast tillgängligt när videon har bearbetats) och ange till höger om videon ska vara offentlig (synlig för alla), dold (endast synlig för dem som har länken) ), Privat (endast synlig för dig) eller Schemalagd (endast online från ett visst datum). Klicka på Publicera eller Klar(beroende på delvis inställning) om du har angett allt. Nu får du en länk som du kan hitta videon med.

Tips 05: Avancerade alternativ

Om du inte är helt nöjd med videon som du just laddat upp, vet du att du fortfarande kan redigera videon på YouTube. Klicka på din profilbild och sedan på Creator Studio . Därefter väljer du Video Manager i den vänstra rutan . Nu får du en översikt över alla dina videor. Om du klickar på Redigera bredvid en video hittar du en värld av extra alternativ. Du kan till exempel förbättra videokvaliteten, lägga till undertexter och lägga till "kort" i slutet som hänvisar till andra videor. Här kan du även se statistiken för videon, så att du kan se hur mycket din video visas och när människor hoppar av. Vi rekommenderar att du tar dig tid att riva upp den här delen.

Tips 06: Hitta en publik

När du väl har publicerat videon är det dags att hitta en publik; människor som vill titta på din film ... men hur når du dem? Svaret är ganska enkelt: via sociala medier. Dela din video på Facebook, Twitter eller någon annan plattform där du är aktiv, eller låt andra veta via e-post att din video är online. Om videon bara är för vänner och familj, skicka naturligtvis länken till dem via e-post, Facebook, WhatsApp och så vidare. Om du letar efter en bredare publik kan du dela den på platser där många människor kommer. En korrekt titel, bra beskrivning och taggar när du laddar upp videon är viktigt. Be också personer i din film att prenumerera på din kanal så att de automatiskt får ett meddelande om nästa film.

Tips 07: Tjäna pengar

Men hur tjänar du pengar med videon? Vi kan inte berätta hur du blir rik (se rutan ”Sovande rik?”). Men vi älskar att förklara hur den tekniska sidan av historien fungerar. Gå till Creator Studio och sedan under Channel om status och funktioner . Under Intäktsgenerering vid Aktivera . Du kommer nu att vägledas steg för steg genom processen av YouTube. Det tar en stund innan din ansökan godkänns, eftersom det bara händer efter att dina videoklipp har visats mer än 10 000 gånger. Det är också bra, för under detta nummer tjänar du nästan ingenting på dina videor.

Sov rik?

I nyheterna ser vi ofta människor som har blivit smutsiga rika på YouTube. Även om det inte är omöjligt för dig är det viktigt att veta att dessa människor inte bara laddar upp en video då och då. Dessa människor är vanligtvis upptagen med YouTube dag och natt och även det är ingen garanti för framgång. Så dyk inte på YouTube för pengarna, men gör det främst för att du gillar det. Vem vet, dina videor kan fånga och du kan alltid bestämma att du vill spendera mer tid på dem.