Så här digitaliserar du dina gamla LP-skivor

Vinyl är tillbaka med hämnd. Konstnärer släpper återigen musik till den här traditionella ljudbäraren i massor och försäljningssiffrorna ökar. Det är hög tid att få tillbaka dina egna LP-skivor. Gillar du också att lyssna på musik på vägen eller på din dator? Du kan digitalisera dina gamla LP-skivor. Lyssna på dina favoritartister för alltid!

Tips 01: Varför digital?

Vinylsamlare skulle också göra bra med att lagra en digital kopia av sin analoga musiksamling. LP-skivor är ganska utsatta för skador. Varje repa kan höras, till exempel som ett knakande eller knackande ljud i ljuduppspelningen. Vid djup skada kan plattan till och med hoppa över. Om du staplar LP-skivorna ovanpå varandra eller lägger dem i solen riskerar du också att de vrider sig. Dessutom, med frekvent uppspelning försämras skivans kvalitet långsamt men säkert på grund av slitage. Om du vill ge en skivmusik ett oändligt liv är det klokt att spara en digital kopia. En ytterligare fördel är att du kan spela hemgjorda MP3- eller flac-filer på olika enheter, såsom en smartphone, surfplatta, bärbar musikspelare, bilradio och PC.

Ladda ner kod-LP-skivor

Med nya LP-skivor är det ofta inte nödvändigt att digitalisera musiken. Anledningen till detta är att stora skivbolag vanligtvis lägger en unik nedladdningskod i hylsan. Detta låter dig ladda ner MP3-filer från hela albumet från internet så att du också kan njuta av det digitalt. Ibland finns det också en CD i LP-omslaget.

Tips 02: Tvätta poster

Innan du sparar en LP i digital form är det klokt att rengöra skivorna i fråga. Digitaliseringen sker i realtid. Om en spricka eller kran hörs under inspelningen hamnar denna brist också i den digitala versionen. Du kan städa en LP på flera sätt. En billig lösning är att använda en speciell antistatisk borste för att torka bort dammet från plattan. Dessutom finns det specifika rengöringsprodukter till salu. Till exempel är Knosti Disco Antistat mycket populär bland vinylentusiaster. Enheten består av en smal behållare med integrerade borstar i vilka användaren häller rengöringsvätska. Genom att rotera skivan i den här behållaren kan du rengöra den. Då är allt du behöver göra att låta de tvättade tallrikarna torka i ett avlopp.Knosti Disco Antistat kostar cirka femtio euro. Vill du digitalisera många poster som är mycket smutsiga? Kanske är en elektrisk skivmaskin något för dig. Den så kallade Okki Nokki är ett välkänt exempel på detta. Du låter LP: n rotera på en plattform och applicerar lite rengöringsvätska. Sprid vätskan över spåren med en borste. Du kan sedan suga upp lös smuts med den integrerade dammsugaren. Dina skivor ser ut och låter som nya igen. En elektrisk skivmaskin är ganska dyr. Okki Nokki kostar till exempel cirka 450 euro. Det är bra att veta att vissa hi-fi-butiker också hyr ut elektriska skivbrickor till daglig pris.Den så kallade Okki Nokki är ett välkänt exempel på detta. Du låter LP: n rotera på en plattform och applicerar lite rengöringsvätska. Sprid vätskan över spåren med en borste. Du kan sedan suga upp eventuell lös smuts med den integrerade dammsugaren. Dina skivor ser ut och låter som nya igen. En elektrisk skivmaskin är ganska dyr. Okki Nokki kostar till exempel cirka 450 euro. Det är bra att veta att vissa hi-fi-butiker också hyr ut elektriska skivbrickor till daglig pris.Den så kallade Okki Nokki är ett välkänt exempel på detta. Du låter LP: n rotera på en plattform och applicerar lite rengöringsvätska. Sprid vätskan över spåren med en borste. Du kan sedan suga upp eventuell lös smuts med den integrerade dammsugaren. Dina skivor ser ut och låter som nya igen. En elektrisk skivmaskin är ganska dyr. Okki Nokki kostar till exempel cirka 450 euro. Det är bra att veta att vissa hi-fi-butiker också hyr ut elektriska skivbrickor till daglig pris.En elektrisk skivmaskin är ganska dyr. Okki Nokki kostar till exempel cirka 450 euro. Det är bra att veta att vissa hi-fi-butiker också hyr ut elektriska skivbrickor till daglig pris.En elektrisk skivmaskin är ganska dyr. Okki Nokki kostar till exempel cirka 450 euro. Det är bra att veta att vissa hi-fi-butiker också hyr ut elektriska skivbrickor till daglig pris.

Rengör dina LP-skivor noggrant innan du digitaliserar

Tips 03: Anslut

För att digitalisera din skivsamling, anslut först skivspelaren (indirekt) till datorn. Det kan göras på olika sätt. En traditionell skivspelare spelar egen musik med mycket låg volym, vilket gör det omöjligt att överföra låtarna direkt till en dator. Detta beror på att en förstärkt signal behövs. Av den anledningen ansluter du datorn till (för) förstärkaren eller mottagaren som skivspelaren är ansluten till. Många (för) förstärkare har en analog utgång för att skicka ljudet från din skivspelare till en dator. Vanligtvis är denna utgång markerad med tape out eller rec. För övrigt finns det också skivspelare med en inbyggd förförstärkare. Du ansluter den direkt till en dator, eftersom dessa enheter redan avger en förstärkt signal av sig själva.Vanligtvis innehåller (för) förstärkaren eller skivspelaren med inbyggd förförstärkare två RCA-utgångar. I så fall behöver du en adapterkabel med två RCA-kontakter och en 3,5 mm-kontakt i andra änden. Anslut sedan den här 3,5 mm kontakten till den blå linjeingången på din dator.

Hörlursutgång

Har din förstärkare inga analoga RCA-utgångar? Alternativt kan du använda hörlursutgången för att ansluta ljudenheten till en dator. Med en 3,5 mm ljudutgång använder du en vanlig mini-jackkabel till datorns blå linjeingång. Många förstärkare och mottagare har en 6,35 mm ljudutgång på framsidan. I så fall behöver du en speciell adapterkontakt så att du fortfarande kan ansluta en vanlig mini-jackkabel. Alternativt finns det också kablar med en 3,5 mm kontakt på ena sidan och en 6,35 mm kontakt på den andra.

Tips 04: USB-förförstärkare

I praktiken är det ofta obekvämt att ansluta en (för) förstärkare med en ansluten skivspelare till en PC. Till exempel är avståndet mellan all utrustning för stort eller så har du inte rätt kablar till hands. Det är naturligtvis också möjligt att du inte har en lämplig (för) förstärkare. En så kallad phono USB-förförstärkare är en bra lösning i sådana situationer. Den innehåller minst två RCA-ingångar och en USB-anslutning. Eftersom den här enheten skickar en förstärkt signal till PC eller bärbar dator kan du enkelt spela in uppspelningen med ett inspelningsprogram. USB-förstärkare finns i olika prisklasser. MAGIX erbjuder en intressant lösning med Save your LPs-paketet.Förutom en USB-förförstärkare levererar den tyska tillverkaren också Audio Cleaning Lab-programmet för digital inspelning av musiken. Det rekommenderade priset på MAGIX Red dina LP-skivor är 79,99 euro, men många (webb) butiker erbjuder produkten för mindre pengar.

Tips 05: USB-skivspelare

Många moderna skivspelare har redan en USB-anslutning. Praktiskt, för att du inte behöver ytterligare enheter eller kablar för att ansluta till en dator. Så snart du ansluter en USB-skivspelare till datorn är det ofta fortfarande nödvändigt att installera en separat drivrutin. Systemet upptäcker USB-skivspelaren som en separat ljudkälla. Du behöver inte ens ansluta avancerade USB-spelare till en dator för att digitalisera LP-skivor. Istället sätter du in ett USB-minne (eller SD-kort) i huset. Skivspelaren skapar sedan MP3-filer från låtarna. För övrigt har sådana produkter en separat inspelningsknapp för att manuellt bestämma början och slutet på varje låt. En bra sak är att många tillverkare av USB-skivspelare levererar sitt eget program som du kan digitalisera LP-skivor med.

Vissa USB-skivspelare överför musik från LP-skivor direkt till ett USB-minne

Tips 06: Audio Cleaning Lab

MAGIX Save Your LPs-paketet består av en USB-förförstärkare och programmet Audio Cleaning Lab. Kort sagt, en komplett lösning för att digitalisera din LP-samling med vilken skivspelare som helst. Eftersom denna produkt är allmänt tillgänglig använder vi programvaran för att förklara hur digitaliseringsprocessen fungerar. Senare i denna artikel diskuterar vi också det kostnadsfria Audacity-programmet (se tips 10). Så snart du ansluter MAGIX USB-förförstärkaren till datorn kommer Windows 10 automatiskt att känna igen den här enheten. Ställ omkopplaren vid ingång till Phono. De allra flesta skivspelare har en mm-kassett, så ställ strömbrytaren på förförstärkaren till MM i så fall. För övrigt är det här programmet också mycket användbart när du har anslutit en skivspelare via en annan (för) förstärkare.Efter installationen av Audio Cleaning Lab visas inspelningsfönstret omedelbart.

Tips 07: Inspelningsinställningar

Det är viktigt att Audio Cleaning Lab känner igen den anslutna (för) förstärkaren eller skivspelaren med inbyggd förförstärkare som inspelningsenhet. Först och främst, spela en LP med den anslutna skivspelaren. Först spelar det ingen roll om du inte hör något ljud. Starta sedan Audio Cleaning Lab och välj i avsnittet Importera för Lp . Via Lyssna kontrollerar du om PC-högtalarna återger ljudet från skivspelaren. Är det inte så? Välj sedan Inställningar och Ljudingång . Vid ljudingångvälj sedan rätt ingångskälla, nämligen en USB-port eller en analog linjeingång. Ibland kan namnet på (för) förstärkaren eller skivspelaren ses här. Det är klokt att markera alternativet Automatisk nivåjustering så att programvaran automatiskt väljer en acceptabel volymnivå. Hör du fortfarande inget ljud? Windows kan ha valt fel uppspelningsenhet. Gå till Windows Mixer, sedan Spela upp och välj sedan önskad uppspelningsenhet. Normalt väljer du de anslutna PC-högtalarna eller de integrerade högtalarna på en bildskärm här. Stäng alla öppna fönster med OK och Stäng .

Tips 08: Välj ljudformat

Naturligtvis vill du spara låtarna på en LP i rätt ljudformat så att musikfilerna kan lyssnas på dina favoritenheter. Klicka på Inställningar och Avancerat . Som standard är Wave valt för inspelningsformat . Detta okomprimerade ljudformat kräver ganska mycket lagringsutrymme. Du kan välja som ett alternativ till MP3 , så att låtarna kan spelas på vilken smartphone som helst och modern musikspelare. I Formatalternativställ in önskad kvalitet själv med maximalt 320 kbit / s. Mp3 har nackdelen att kvalitetsförlust alltid uppstår på grund av hög komprimering. Flac-filformatet är ett bättre val i så fall. Även om komprimering tillämpas bibehåller detta ljudformat i allmänhet samma ljudkvalitet som källan. Flac tar mer diskutrymme än MP3. Gör ett val och klicka på mappikonen bakom filsökvägen för att välja lagringsplats. Bekräfta slutligen med OK och Stäng .

Tips 09: Spela in musik

Hög tid att digitalisera en LP! Klicka på Record- knappen och starta sedan LP: n från önskad plats. En god känsla av timing krävs för detta. Audio Cleaning spelar nu in inspelningsljudet i realtid i en digital musikfil. Motsvarande ljudvågor visas på skärmen i huvudfönstret. Om det behövs använder du den vertikala reglaget för att justera inspelningsnivån. Detta är särskilt viktigt när programvaran med röda bokstäver anger att volymnivån är inställd för hög. När låten är klar klickar du på Spela in igen för att avsluta inspelningen. Klicka slutligen på OK .

Klicka på inspelningsknappen och starta sedan LP: n från önskad plats

Delad musik

Istället för att spela in varje låt separat kan du också fånga en sida av en skiva i sin helhet. Uppenbarligen är det fortfarande nödvändigt att dela upp musikfilen i olika låtar. Du kan också ringa Audio Cleaning Lab för detta. Välj på Import av filer. Bläddra sedan till mappen där du har sparat den aktuella ljudfilen och dubbelklicka på den. Inspelningens ljudvågor visas på skärmen. Tricket är att placera den vertikala uppspelningsmarkören exakt framför en låt. Använd vid behov de nedre kontrollknapparna för att hitta detta spår noggrant och pausa sedan uppspelningen. Använd sedan saxen till vänster för att klippa ljudspåret i två delar. Klicka på den första ljuddelen och tryck på Radera. Placera sedan spelmarkören direkt i slutet av låten, varefter du använder saxen igen. Ta bort den sista delen. Nu behöver du bara spara låten via File / Export Audio . För att göra detta, välj önskat ljudformat och bekräfta medExportera .

Tips 10: Audacity

Istället för det kommersiella programmet Audio Cleaning Lab kan du också komma igång med gratis Audacity. Möjligheterna för denna holländsspråkiga ljudredigerare är i stort sett desamma, även om svårighetsgraden är något högre. Du laddar ner programvaran här. Efter installationen hamnar du i en något bar användarmiljö. Välj rätt ljudkälla högst upp i verktygsfältet bakom mikrofonikonen, nämligen den anslutna (för) förstärkaren eller skivspelaren. Du väljer också alternativ 2 inspelningskanaler om du vill spela in i stereo. Slutligen kontrollerar du i det bakre fältet om Audacity känner igen PC-högtalarna så att du kan lyssna på musiken under inspelningen.

Tips 11: Gör en inspelning

Naturligtvis vill du lyssna på under inspelningen. För att göra detta dyker du in i inställningarna. Gå till Redigera / Inställningar / Inspelning och kontrollera alternativet Software playthrough . Stäng sedan fönstret med OK . Du kan enkelt starta en inspelning i Audacity, nämligen genom att klicka på den röda inspelningsknappen i verktygsfältet . Placera sedan nålen i önskat spår på LP: n. Använd vid behov skjutreglaget bakom mikrofonen i verktygsfältet för att justera volymnivån. Klicka på den gula stoppknappen för att avsluta inspelningen . Allt du behöver göra är att spara den digitaliserade musiken som en ljudfil. Via fil/ Exportera ljud, bläddra till önskad lagringsmapp. Ange sedan ett filnamn och välj önskat filformat. Du kan välja mellan wav, aiff, flac, wma och mp3. För lagring av MP3-filer krävs dock ett extra verktyg, nämligen den så kallade Lame-kodaren. Du kan ladda ner det här verktyget här. Beroende på vilket format du har valt kan du också ställa in önskad kvalitet. Klicka slutligen på Spara .