Installera Flash på en Android-smartphone eller surfplatta

Adobe kan ha upphört med stöd för Flash i Android Jelly Bean och senare, men många webbplatser använder det fortfarande. Här visar vi dig hur du kan komma runt problemet och ändå lägga till Flash till Android, inklusive Android Lollipop.

För personer som använder en Jelly Bean-, KitKat- eller Lollipop-smartphone eller surfplatta och som vill kunna använda Flash-innehåll som onlinespel och video är det ett stort problem att supporten för Flash på Android har upphört.

Medan webbutvecklare långsamt flyttar till HTML5 är vi inte övertygade om att användarna verkligen är redo för en Flash-fri värld än. Om du har en Nexus 7, Nexus 10 eller någon annan smartphone eller surfplatta som kör Android Jelly Bean, KitKat eller Lollipop kanske du har märkt att många saker du ville att enheten ska göra för - titta på onlinevideor och spela spel. spel - fungerar bara inte. I många fall finns det appar som lägger till funktioner, men vill du verkligen installera en separat app för varje Flash-webbplats eller -tjänst du använder? Eller sätter du på din dammiga gamla dator bara för att se ett avsnitt av din favoritserie? Det är inte bekvämt.

Vi vill inte ens behöva tänka på Flash-problemet: vi vill fortsätta göra vad vi vill, när vi vill, i vår webbläsare utan att ständigt behöva växla mellan appar för att hitta en lösning som fungerar. Saker som detta borde fungera sömlöst.

Den goda nyheten är - även om Android Jelly Bean, KitKat och Lollipop inte officiellt stöder Flash - är det väldigt enkelt att lägga till Flash-stöd i operativsystemet. Här visar vi några enkla tweaks som låter dig använda tv, online video och Flash-spel på en Google Nexus 10 eller någon annan surfplatta som kör Android Jelly Bean eller Android KitKat.

Lägg till blixt

Följande steg förklarar hur du lägger till Adobe Flash till Android KitKat. Kom ihåg att vi inte fick det att fungera med Android Lollipop på vår Nexus 5 - även om filen installeras vägrar Dolphin-webbläsaren att ladda webbsidor. Om du vill kunna titta på Flash-video i Lollipop måste du installera Puffin tills en ny omväg (se nedan).

Det första steget för att lägga till Flash i Android KitKat är att öppna menyn Inställningar , rulla ner till Säkerhet och markera rutan för att tillåta installation av appar av okänt ursprung. Glöm inte att stänga av den igen efter att ha följt vår guide.

Därefter behöver du Flash-installationsfilen, tack vare surviveland från forumet för xda-utvecklare. Google har dock blockerat nedladdningen från den ursprungliga sökvägen, så för att spara dina 50 sidor med forumtrådar kan du ladda ner Flash-installationsprogrammet för Android KitKat här. Den tillhandahålls som en Dropbox-nedladdning, så klicka på den för att spara filen i din Dropbox-mapp eller ladda ner den till din Android KitKat-telefon eller surfplatta. Vi har valt det senare.

Dra ner meddelandefältet högst upp på skärmen och tryck på meddelandet om att Flash Player-filen har laddats ner. I fönstret som visas trycker du på Installera och sedan på Klar .

För att aktivera Flash-uppspelning i Android KitKat behöver du Dolphin-webbläsaren - tillgänglig gratis från Google Play. När du har laddat ner och installerat öppnar du webbläsarens inställningsmeny , ser till att Dolphin Jetpack är aktiverat, bläddrar nedåt och väljer webbinnehåll . I nästa fönster söker du efter Flash Player och ser till att den är inställd som Alltid på .

Flash kommer nu att fungera bra i Dolphin-webbläsaren på din Android KitKat-telefon eller surfplatta.

Om du föredrar att inte installera programvara som inte stöds på din Android KitKat-telefon eller surfplatta, se avsnittet nedan för instruktioner om hur du kör Puffin-webbläsaren. Alternativt, om din telefon eller surfplatta körs på Jelly Bean, bläddra längre ner för instruktioner om hur du lägger till Flash-stöd.

En snabb lösning: Lägg till Flash till Android Lollipop, KitKat och Jelly Bean

Ett av de enklaste sätten att lägga till Flash till Android är att installera Puffin-webbläsaren. Puffin bygger in Flash-stöd, så du behöver bara installera webbläsaren från Google Play. Vi testade Puffin i Android Jelly Bean, KitKat och Lollipop.

Du behöver inte använda Puffin som din primära webbläsare, men du kanske snart kommer att älska det - det är inte bara supersnabbt, det har också några fina funktioner, till exempel en virtuell styrplatta och en gamepad som låter dig tilldela tangentbordsfunktioner till skärmkontrollerna.

Det finns dock ett antal försiktigheter. För det första är Flash-stödet i webbläsaren bara en 14-dagars testperiod, och om du vill fortsätta använda den måste du köpa den fullständiga versionen av appen. Dessutom finns Puffins servrar i USA, vilket innebär att det finns begränsningar för vissa regionspecifika innehåll. Vi rekommenderar att du använder den kostnadsfria testversionen först för att se om det orsakar problem med innehållet du vill titta på.

Om din Puffin-webbläsare inte uppfyller dina behov, läs vidare för en lite mer komplicerad men effektivare lösning för att lägga till Flash till Android.

Lägg till Flash till Android Jelly Bean

Steg 1. Du måste ladda ner några gratisappar för att få Flash att fungera på din Jelly Bean-surfplatta, inklusive själva Flash Player. Men eftersom det inte stöds på din surfplatta måste du leta någon annanstans än på Google Play. Sök online efter "android flash player apk" eller besök denna forumtråd från XDA Developers, där användaren stempox erbjuder en nedladdningslänk.

Steg 2. Innan du kan installera Flash Player måste du ställa in Android så att du kan installera programvara av okänt ursprung (glöm inte att inaktivera det här alternativet efter installationen). Öppna menyn Inställningar , bläddra nedåt och tryck på Säkerhet . Markera rutan med okända källor. Tillåt installation av appar från andra källor än Play Store .

Steg 3. Hitta nu din nedladdade Flash Player och tryck på den för att starta installationen. Om din nedladdningsavisering är borta måste du använda en gratis filwebbläsarapp som Android File Manager för att hitta filen (den syns inte i nedladdningsmappen för Android).

Steg 4. Då behöver du en webbläsare som kan stödja Flash Player-tillägget, till exempel Mozilla Firefox. Ladda ner Firefox från Google Play och öppna webbläsaren. Tryck på de tre horisontella ränderna längst upp till höger i webbläsarfönstret och välj Inställningar . Under Innehåll väljer du Plugins . För en sömlös Flash-upplevelse rekommenderar vi att du väljer alternativet Aktiverat istället för alternativet Tryck för att spela .

Steg 5. Vid denna tidpunkt kan du hantera Flash-innehåll på din surfplatta i Firefox-webbläsaren på vilken webbplats som helst. Vissa webbplatser kan dock känna igen att du använder en mobilwebbläsare på en Jelly Bean-enhet och dölja Flash-innehållet. Och med ITV Player kunde vi bara titta på porträttläge i videor, till exempel.

Phony är ett gratis Firefox-tillägg som gör att webbplatser tror att du använder en stationär webbläsare. Du kan komma åt Firefox-tillägg från webbläsarens startskärm, eller så kan du välja Tillägg från menyn längst upp till höger på skärmen och trycka på varukorgen. Om du har installerat Phony trycker du på menyn längst upp till höger och väljer Phony . Välj sedan Desktop Firefox som din användaragent och tryck på OK .