En hanterad switch ger dig mer användbara alternativ än en 'dum' switch, så att du får mer kontroll över ditt nätverk. Du kan till exempel arbeta med VLAN, ställa in trafikprioriteringar som VoIP eller buntportar för extra bandbredd - användbart för en NAS. Är ditt nätverk redo för en sådan uppgradering? Vi har vänt åtta manövrerade omkopplare för dig och komma ikapp dig.
Har du för få nätverksportar eller vill du ha fler alternativ för ditt nätverk? Med en hanterad switch kan du döda två fåglar i en sten. Men utbudet är stort och tekniska termer flyger runt dina öron. Det var därför vi letade efter relativt enkla och prisvärda switchar (upp till cirka 120 euro) för ett hem eller ett litet företagsnätverk. De erbjuder fem till sexton gigabit Ethernet-portar (och ibland en avvikande fiberport), ett praktiskt webbgränssnitt och massor av tillbehör. Du kanske inte behöver dem alla nu, men du kan behöva dem senare!
Vi har till exempel testat switchar
Du sätter vanligtvis en brytare någonstans utom synhåll och behöver inte nödvändigtvis se snygg ut. I detta test ägnar vi mer uppmärksamhet åt kvaliteten på höljet och monteringsalternativen. För alla modeller uppdaterade vi firmware vid första användningen, vilket nästan alltid rekommenderas. Ibland läggs till möjligheter eller säkerhetshål stängs. Dessutom är det särskilt viktigt att de stöder de alternativ du letar efter som hemanvändare eller småföretag, med ett användarvänligt webbgränssnitt för att ställa in allt. Många hanterade switchar är fulla av affärstricks som du förmodligen inte behöver någon gång snart och som vi anser som en bonus. Möjligheten att arbeta med virtuella lans eller VLAN är kanske en av de bästa anledningarna att köpa en sådan switch. Vi ägnar extra uppmärksamhet åt detta.För testet använder vi en router med både en LAN-port och en trunkport med tre VLAN-enheter på. Routern hanterar trafiken mellan VLAN och mot internet. Vi ansluter några datorer till de olika undernäten på omkopplaren. Dessutom använder vi en åtkomstpunkt som kan hantera flera VLAN, för vilka vi använder en trunkport med önskade VLAN. Några av omkopplarna vi testade har varit till försäljning i flera år, men vi har vanligtvis några hårdvaruversioner och firmwareversioner. Man kan därför säga att de är åtminstone ganska framtidssäkra.Dessutom använder vi en åtkomstpunkt som kan hantera flera VLAN, för vilka vi använder en trunkport med önskade VLAN. Några av omkopplarna vi testade har varit till försäljning i flera år, men vi har vanligtvis några hårdvaruversioner och firmwareversioner. Man kan därför säga att de är åtminstone ganska framtidssäkra.Dessutom använder vi en åtkomstpunkt som kan hantera flera VLAN, för vilka vi använder en trunkport med önskade VLAN. Några av omkopplarna vi testade har varit till försäljning i flera år, men vi har vanligtvis några hårdvaruversioner och firmwareversioner. Så du kan säga att de är åtminstone ganska framtidssäkra.

Stega till multi-gigabit?
Du stöter på dem oftare: switchar som överför 10 gigabit per sekund. Detta sker vanligtvis via en eller flera fiberoptiska portar av sfp + -typ, men det kan också göras direkt via en vanlig Ethernet-port. I det här testet använder en switch, D-Links modell, fiber, men det är SFP-portar. I det här fallet ligger mervärdet inte i hastigheten (vilket är lika med gigabit Ethernet vid SFP) utan det mycket större avståndet du kan överbrygga. Du kan använda den hemma för att ansluta två switchar, till exempel, vilket också är en viktig applikation med sfp +, men investeringen i moduler och kablar uppväger faktiskt inte användningen av vanliga koppartrådskablar.
Förmågan att använda VLAN är en av de bästa anledningarna att byta.Arbeta med VLAN
Möjligheten att använda VLAN är naturligtvis ett mervärde för hanterade switchar. Med VLAN talar vi vanligtvis om 802.1q, där växeln bestämmer utifrån VLAN ID (en etikett på trafiken) till vilken port trafiken tillhör. En hanterad switch erbjuder naturligtvis mer användbara funktioner. Till exempel QoS (servicekvalitet) som du prioriterar specifik trafik per port eller baserat på 802.1p. Dessutom kan du ofta bunta portar tack vare statisk eller dynamisk länkaggregering. Den senare kallas också lacp (länkaggregeringskontrollprotokoll) och löser problem som felaktig kabeldragning i sig. En sådan buntning är användbar mellan två växlar, men kan också användas till exempel mot NAS eller en server med flera nätverksportar. Det ger dig vanligtvis inte dubbel genomströmning, men mer bandbredd:två användare kan överföra filer med full hastighet, så länge resten av nas kan hålla med på det naturligtvis. Många modeller tillåter dig att använda IGMP Spoofing för att förbättra multicast-trafik som en TV-signal. Omkopplare kan också skydda ditt nätverk mot överdriven trafik (som sändning, multicast eller unicast). Och med portspegling kan du spegla trafik till en annan port, till exempel för att övervaka nätverkstrafik.Och med portspegling kan du spegla trafik till en annan port, till exempel för att övervaka nätverkstrafik.Och med portspegling kan du spegla trafik till en annan port, till exempel för att övervaka nätverkstrafik.
Hantering av din switch
Du måste naturligtvis också kunna ställa in alla de vackra funktionerna. Managed switchar har ett webbgränssnitt för detta. Många hanterade switchar tar idag över ip-konfigurationen via dhcp, vilket är mycket praktiskt. Det finns också växlar som är inställda på en fast IP-adress och som orsakar flera problem. Du kanske redan har en dator i ditt nätverk vid den IP-adressen. Dessutom kan du inte använda flera samtidigt, eftersom alla dessa omkopplare har samma IP-adress. Slutligen måste du göra nätverkskonfigurationen för din hanterings-dator "lämplig" för att komma in i den. Vad som hjälper är att du kan använda programvara för att hitta några switchar i ditt nätverk och tillhandahålla en lämplig IP-konfiguration.

Power over Ethernet
En av de viktigaste trenderna de senaste åren är att driva kringutrustning med Power over Ethernet (PoE). Kraften går sedan över själva nätverkskabeln, perfekt för till exempel åtkomstpunkter. Många omkopplare finns med eller utan power-over-Ethernet. Det ökar priset, beroende på önskad effekt. Huvudstandarderna är 802.3af som kan leverera sina 15 watt per port och 802.3at som kan leverera upp till 30 watt. För övrigt kommer många PoE-kompatibla nätverksenheter med en så kallad injektor: en strömförsörjning som du kan ansluta precis före nätverkskabeln och sedan slinga igenom till växeln. Med en sådan injektor spelar det ingen roll om omkopplaren i sig erbjuder PoE. När vi testar GS1200-5HP med PoE kommer vi att gå in på mer detaljer om den här funktionen och dess användbarhet.

D-Link DGS-1210-10
I DGS-1210-serien erbjuder D-Link gigabit-switchar med 8, 16, 24 eller 48 portar, och modeller med PoE finns också. Vi tittar på DGS-1210-10 utan PoE. Det finns också en P-version med PoE som är några tiotals dyrare. Det är en robust strömbrytare som är ännu större än vissa 16-portmodeller men med fördelen med en inbyggd strömförsörjning. Förutom åtta RJ45-portar hittar du också två SFP-portar för en fiberoptisk anslutning. Du konfigurerar dem som de andra portarna. Med D-Link Network Assistant (DNA) -programvaran (även tillgänglig för Windows) kan du enkelt hitta omkopplaren i ditt nätverk och du kan till exempel aktivera dhcp eftersom det inte är fallet som standard. Att hitta rätt firmware var ett uppdrag, men installationen orsakade inga problem. Webbgränssnittet fungerar bekvämt,men de som har liten nätverkserfarenhet föredrar att gå direkt efter sitt mål, till exempel VLAN-konfigurationen, som ger några (extra) utmaningar. Det är den mest kompletta omkopplaren i detta test, även om de flesta extra är särskilt intressanta i en affärsmiljö, eller förstås att lära sig något. Det är mycket viktigt att du sparar konfigurationsändringar, eftersom omkopplaren återgår till de sparade inställningarna efter en omstart. Om något går fel finns det lyckligtvis en återställningsknapp som - med en känsla av timing - återställer enheten till fabriksinställningarna.Det är mycket viktigt att du sparar konfigurationsändringar, eftersom omkopplaren återgår till de sparade inställningarna efter en omstart. Lyckligtvis, om något går fel, finns det en återställningsknapp som - med viss känsla av timing - återställer enheten till fabriksinställningarna.Det är mycket viktigt att du sparar konfigurationsändringar, eftersom omkopplaren återgår till de sparade inställningarna efter en omstart. Lyckligtvis, om något går fel, finns det en återställningsknapp som - med viss känsla av timing - återställer enheten till fabriksinställningarna.

D-Link DGS-1210-10 (Bäst testad)
pris€ 90, -
Hemsida
//eu.dlink.com/en/en 8 Poäng 80
- Fördelar
- Inbyggd strömförsörjning
- Massor av extra alternativ
- Negativa
- Ganska stort och tungt
- Mindre tillgängligt för nybörjare
Netgear GS108Ev3
Netgear GS108PEv3 är en av de billigaste i testet och knappast dyrare än vissa opåverkade modeller. Den solida lådan erbjuder nästan alla funktioner du förväntar dig av en 'smart' switch. Vi hoppade över konfigurationsverktyget för Windows. Du kan faktiskt ställa in allt smidigt via det strukturerade webbgränssnittet. Vi stötte på några problem i webbläsaren Chromium, men genom att byta till Chrome löstes de omedelbart. Inställningarna ändras vanligtvis själva, även om det inte är särskilt användarvänligt att ställa in VLAN. Du måste först lägga till VLAN-enheterna individuellt och sedan konfigurera portarna per VLAN i en separat skärm där översikten är svår att hitta. Det kan vara bättre, men när du väl har ställt in det korrekt behöver du kanske inte oroa dig för det.Omkopplaren är den enda av de testade modellerna som inte erbjuder länkaggregering, så du måste titta på modellerna 16 eller 24 portar. I en hemsituation kommer du inte att missa det så snabbt, högst kanske om du har mycket trafik från olika enheter till en nas eller server, som också måste ha två nätverksportar.

Netgear GS108Ev3
pris€ 40, -
Hemsida
www.netgear.nl 7 Poäng 70
- Fördelar
- Ekonomisk
- Fast hus
- Negativa
- Ingen länkaggregering
- Ställa in VLAN oklart
TP-Link TL-SG108E
TL-SG108E är en prisvärd och kompakt omkopplare som liknar Netgear-modellen. Det finns flera hårdvaruversioner som skiljer sig lite. Det är viktigt att switch sedan version 2.0 har ett webbgränssnitt för hantering. Och den 4.0 som vi fick är inställd på dhcp som standard, vilket gör det lättare att använda. Också användbart: konfigurationen behålls nu efter en firmwareuppgradering. En återställning är också lätt att göra: håll ned återställningsknappen i tio sekunder medan du ansluter strömmen. Som med de flesta billiga hanterade omkopplare kan åtkomst till webbgränssnittet inte skyddas särskilt bra, till exempel genom att sätta det på ett separat VLAN, så att du åtminstone måste välja ett starkt lösenord. Konfigurationen av VLAN är grundläggande men tydlig. Länkaggregering är också närvarande,men bara statisk. Och med två grupper med upp till fyra portar per grupp blir din switch omedelbart full. Observera att IGMP Snooping är aktiverat som standard. Om det inte finns någon multicast-trafik, t.ex. IP-TV eller strömmar via AirPlay och Chromecast, bör du stänga av den. Sammantaget en snygg no-nonsense-omkopplare. För entusiasten finns det också TL-SG108PE med fyra 802.af PoE-portar och en budget på 55 watt, som kan delas över de fyra första portarna.delas mellan de fyra första portarna.delas mellan de fyra första portarna.

TP-Link TL-SG108E (redaktionellt tips)
pris€ 35, -
Hemsida
www.tp-link.com/en/ 8 Betyg 80
- Fördelar
- Ekonomisk
- Fast hus
- Negativa
- Endast statisk länkaggregering
TP-Link TL-SG1016DE
Ibland behöver du lite fler nätverksportar. Särskilt i mätarskåpet, där du ansluter de flesta nätverksenheter och där anslutningarna till andra platser i huset ofta konvergerar. TL-SG1016DE verkar då vara ett attraktivt alternativ. Det är den billigaste hanterade gigabit 16-port switch på marknaden. I utseende är det nästan en kopia av den populära obestyrda TL-SG1016D. Från 16 portar ser du oftare fläktar i switchar, men detta kan göras utan och förblir därmed tyst och svalt. Huset är också massivt, med krokar för att till exempel skruva fast det i mätarskåpet, även om du behöver nästan en halv meter i bredd. En strömförsörjning är redan inbyggd. Funktionellt finns det praktiskt taget inga skillnader med TL-SG108E, så du köper det främst för de extra portarna. Den största förlusten,om du fortfarande har grindarna för det är lacp för dynamisk länkaggregering (statisk är möjlig). De som vill komma igång med PoE förutom nätverksenheter kan överväga TL-SG1016PE. Den stöder både PoE och PoE + och med en betydande effekt på 110 watt. Det gör det också nästan dubbelt så dyrt.

TP-Link TL-SG1016DE
pris€ 80, -
Hemsida
www.tp-link.com/en/ 8 Betyg 80
- Fördelar
- Massor av nätverksportar
- Strömförsörjningen är inbyggd
- Ekonomisk
- Negativa
- Funktionellt något begränsad
Ubiquiti UniFi-switch 8
Ubiquiti har ett helt ekosystem av nätverksenheter som fungerar bra tillsammans. Du kan hantera och övervaka dem centralt från den omfattande UniFi Controller-programvaran. Vi installerade programvaran på en server, men det finns fler alternativ. Du behöver bara programvaran för konfiguration, inte under användning. När det gäller nätverksterminologi avviker tillverkaren ibland från det vanliga, men det förbättrar vanligtvis användarvänligheten. Och standarder följs, så du kan helt enkelt kombinera allt med annan nätverksutrustning. Konfigurationen av VLAN: er görs faktiskt separat från växeln genom att lägga till dem separat som ett nätverk. Sedan kan du tilldela dem till nätverksportarna om du bläddrar till UniFi-omkopplaren som redan har hittats automatiskt i nätverket. Du ser också omedelbart vilka enheter som är anslutna till strömbrytaren och i vilken hastighet.Hanteringsprogramvaran kan vara lite överdriven om du håller dig till en 8-portars switch som testad här, men den har definitivt mervärde om du expanderar med till exempel en UniFi-åtkomstpunkt. Den kan sända en unik ssid per VLAN (med högst fyra). Det finns inte heller något att klaga på när det gäller hårdvara. Kåpan är solid och helt tyst, högst lite varm, men det orsakar inga problem. Strömförbrukningen är blygsam: vi mäter 5,6 watt med fyra aktiva enheter. Förutom US-8 med PoE-genomströmning testad här finns det också 8-60W med 'riktiga' PoE: 4 portar för 60 watt. Den versionen är knappast dyrare, så det är ett attraktivt alternativ om du tror att du kan använda dessa tillbehör.men har definitivt mervärde om du expanderar med till exempel en UniFi-åtkomstpunkt. Den kan sända en unik ssid per VLAN (med högst fyra). Det finns inte heller något att klaga på när det gäller hårdvara. Kåpan är solid och helt tyst, högst lite varm, men det orsakar inga problem. Strömförbrukningen är blygsam: vi mäter 5,6 watt med fyra aktiva enheter. Förutom US-8 med PoE-genomströmning testad här finns det också 8-60W med 'riktiga' PoE: 4 portar för 60 watt. Den versionen är knappast dyrare, så det är ett attraktivt alternativ om du tror att du kan använda dessa tillbehör.men har definitivt mervärde om du expanderar med till exempel en UniFi-åtkomstpunkt. Den kan sända en unik ssid per VLAN (med högst fyra). Det finns inte heller något att klaga på när det gäller hårdvara. Kåpan är solid och helt tyst, högst lite varm, men det orsakar inga problem. Strömförbrukningen är blygsam: vi mäter 5,6 watt med fyra aktiva enheter. Förutom US-8 med PoE-genomströmning testad här finns det också 8-60W med 'riktiga' PoE: 4 portar för 60 watt. Den versionen är knappast dyrare, så det är ett attraktivt alternativ om du tror att du kan använda dessa tillbehör.Strömförbrukningen är blygsam: vi mäter 5,6 watt med fyra aktiva enheter. Förutom US-8 med PoE-genomströmning testad här finns det också 8-60W med 'riktiga' PoE: 4 portar för 60 watt. Den versionen är knappast dyrare, så det är ett attraktivt alternativ om du tror att du kan använda dessa tillbehör.Strömförbrukningen är blygsam: vi mäter 5,6 watt med fyra aktiva enheter. Förutom US-8 med PoE-genomströmning testad här finns det också 8-60W med 'riktiga' PoE: 4 portar för 60 watt. Den versionen är knappast dyrare, så det är ett attraktivt alternativ om du tror att du kan använda dessa tillbehör.

Ubiquiti UniFi-switch 8
pris€ 100, -
Hemsida
www.ui.com 8 Betyg 80
- Fördelar
- Omfattande programvara för hantering
- Passar fint in i ekosystemet
- Negativa
- Dyrt
DrayTek VigorSwitch G1080
G1080 är som två droppar vatten på 8-portmodellerna från TP-Link och Netgear och erbjuder samma funktioner, med några extra. Till exempel stöder den (endast) dynamisk länkaggregering (lacp), för övrigt med endast en grupp med två portar. Även om omkopplaren har en fast IP-adress enligt handboken får den lyckligtvis den via dhcp efter anslutning. Så vi kan gå rakt igenom den användarvänliga inställningsmenyn. Det är enkelt och tydligt att ställa in VLAN: med hjälp av färger kan du omedelbart läsa inställningarna för alla portar. Vad som också kan vara till nytta är tabellen med MAC-adresser för de anslutna nätverksenheterna. Ny firmware kan enkelt hittas på den holländska DrayTek-webbplatsen. Uppgraderingen från version 1.04.05 till 1.04.07 gick smidigt och till och med gav en fin ny funktion: möjligheten att isolera portar. Du ser faktiskt till att enheterna på dessa portar inte längre kan kommunicera med varandra, vilket du kommer att märka till exempel genom en blockerad 'ping' mellan enheterna. Det kallas därför också privat lan. Kort sagt, en hel del trevliga tillbehör som kan vara värda det extra priset för några.

DrayTek VigorSwitch G1080
pris€ 55, -
Hemsida
www.draytek.nl 8 Poäng 80
- Fördelar
- Dynamisk länkaggregering
- Hamnisolering möjlig
- Rensa VLAN-konfiguration
- Negativa
- Relativt dyrt
ZyXEL GS1200-5
GS1200 från ZyXEL är en typisk nybörjarmodell och ligger något över Netgear-modellen när det gäller pris, baserat på 8-portmodellen. Vi testade 5-portversionen, men bortsett från priset är det samma som GS1200-8. För testet var vi faktiskt bara en grind kort. Men om du ska uppgradera hela ditt nätverk med VLAN, finns det gott om platser där det vanligtvis är mer än tillräckligt. Till exempel med TV: n, där du enkelt kan stoppa den i t.ex. TV-möblerna tack vare det kompakta huset. Det robusta metallhöljet kan slå och du kan också fästa det på väggen. Växeln har en bror med bland annat PoE, som vi diskuterar nedan. Liten nackdel med omkopplarna: ingen dhcp är inställd som standard. Webbgränssnittet finns på 192.168.1.3 och det är vanligtvis en adress som du kanske redan använder. För att komma åt den, ge din dator en IP-adress till exempel 192.168.1.4 med nätmask 255.255.255.0, varefter du kan komma åt routern i ditt nätverk. Efter detta kan du fortfarande ställa in adresstilldelningen till dhcp.

ZyXEL GS1200-5
pris€ 30, -
Hemsida
www.zyxel.com 7 Poäng 70
- Fördelar
- Mycket kompakt hus
- Solid utförd
- Ekonomisk
- Negativa
- Ingen DHCP
ZyXEL GS1200-5HP v2
GS1200-5HP v2 är jämförbar med ovanstående GS1200-5 med tillsats av PoE. Lådan är ungefär en och en halv gånger bredare och tyngre och levereras med en mycket starkare strömförsörjning (med separat på / av-brytare), som behövs för att driva nätverksenheter direkt från strömbrytaren. Både PoE (802.3af) och PoE + (802.3at) stöds. Detta gör den till en av de mest prisvärda omkopplarna med stöd för båda PoE-standarderna. Med PoE är 15 watt per port möjligt, med PoE + är det 30 watt. Den faktiska konsumtionen är särskilt viktig. Du har en total 'budget' på 60 watt som du kan dela över, i detta fall fyra portar. Du kan se vilka portar dessa är på framsidan under anslutningarna. 8-port GS1200-8HP har samma budget och samma antal PoE-kompatibla portar.I princip är det inte ett problem att PoE är aktivt som standard för alla portar, eftersom effektbehovet förhandlas, men vi föredrar att stänga av det själv när det inte används. Sedan till strömförbrukningen. När vi ansluter en åtkomstpunkt anger omkopplarens konfigurationssida dess förbrukning (3,2 watt) och återstående budget (56,8 watt) för andra enheter. Vi ser att själva strömbrytaren ökar från 3,1 watt utan en åtkomstpunkt till 8,9 watt med en åtkomstpunkt. Om du inte använder PoE är GS1200-5 något mer ekonomiskt (2,2 watt).När vi ansluter en åtkomstpunkt anger omkopplarens konfigurationssida dess förbrukning (3,2 watt) och återstående budget (56,8 watt) för andra enheter. Vi ser att själva strömbrytaren ökar från 3,1 watt utan en åtkomstpunkt till 8,9 watt med en åtkomstpunkt. Om du inte använder PoE är GS1200-5 något mer ekonomiskt (2,2 watt).När vi ansluter en åtkomstpunkt anger omkopplarens konfigurationssida dess förbrukning (3,2 watt) och återstående budget (56,8 watt) för andra enheter. Vi ser att själva strömbrytaren ökar från 3,1 watt utan en åtkomstpunkt till 8,9 watt med en åtkomstpunkt. Om du inte använder PoE är GS1200-5 något mer ekonomiskt (2,2 watt).

ZyXEL GS1200-5HP v2
pris€ 70, -
Hemsida
www.zyxel.nl 8 Poäng 80
- Fördelar
- Ekonomiskt alternativ med PoE och PoE +
- Praktisk konsumtionsdisplay
- Cool och helt tyst trots PoE
- Negativa
- Relativt stort hus
- Tung strömadapter
Slutsats
När du väljer en omkopplare är möjligheterna i högsta grad. När det gäller prestanda kommer du inte att mäta några signifikanta skillnader, så länge det inte finns någon "kink" i kabeln. Många av de testade brytarna erbjuder nästan samma möjligheter och har också ett nästan identiskt hölje. De är alla helt tysta och använder lite kraft. Du måste vara uppmärksam på några alternativ. Till exempel länkaggregering, som inte alltid stöds och ibland bara statisk eller bara dynamisk. För de flesta kommer möjligheten att arbeta med VLAN att vara det största mervärdet och det är möjligt med alla modeller. Installationen är enklast på omkopplarna från DrayTek och ZyXEL. Ubiquiti gör det också enkelt för dig, men sedan måste du först gräva dig i den nästan oundvikliga hanteringsprogramvaran.Om priset skulle vara den avgörande faktorn tippar vi TP-Link TL-SG108E. D-Link-modellen är ett bra alternativ om du letar efter ytterligare alternativ nu eller på lång sikt. En inbyggd strömförsörjning är också ganska praktisk. Men priset är mycket högre och mervärdet av SFP-portar är något begränsat, om du till exempel inte vill ansluta ditt fiberoptiska internet direkt. Om du vill komma igång med PoE är ZyXEL GS1200-5HP v2 en attraktiv prissättning med både PoE och PoE +. Eller så väljer du omedelbart den mer kompletta (inte testad av oss) 8-port GS1900-8HP.om du till exempel inte vill ansluta ditt fiberoptiska internet direkt. Om du vill komma igång med PoE är ZyXEL GS1200-5HP v2 en attraktiv prissättning med både PoE och PoE +. Eller så väljer du omedelbart den mer kompletta (inte testad av oss) 8-port GS1900-8HP.om du till exempel inte vill ansluta ditt fiberoptiska internet direkt. Om du vill komma igång med PoE är ZyXEL GS1200-5HP v2 en attraktiv switch med både PoE och PoE +. Eller så väljer du omedelbart den mer kompletta (inte testad av oss) 8-port GS1900-8HP.