Bygg din egen server

Servrar är främst förknippade med affärsdator, men en server erbjuder också fördelar hemma. Om du vill få ut mesta möjliga av det kan du konfigurera din hemserver exakt efter dina önskemål. Om du ställer in mindre stränga krav kan du spara pengar genom att återanvända hårdvaran från en kasserad dator.

1. Varför en hemserver?

Speciellt nu när företag virtualiserar sina servrar i massor och till och med flyttar dem till "molnet", är fler och fler privata datoranvändare intresserade av sin egen server. En hemserver är en idealisk enhet för att lagra alla tänkbara filer centralt, för att lagra säkerhetskopior eller för att ladda ner torrents eller filer från en nyhetsserver, till exempel, medan alla 'vanliga' datorer i nätverket är avstängda.

2. Server eller NAS?

När det gäller en hemserver görs jämförelsen med en NAS snabbt. Det är sant att mycket av vad en hemserver kan göra, gör en NAS. En skillnad är att det ofta kan vara dyrt att köpa en NAS, även om du väljer en modell med plats för endast en disk. Genom att själv bygga en server kan du dessutom göra mycket riktade val med hänsyn till vilken hårdvara du vill använda och eventuellt välja delar som du fortfarande har. Det senare gör din egen server snabbt billigare än en NAS från butiken. Dessutom har din egen server mer frihet när det gäller programvaran som ska installeras. Om du vill ha användarvänlighet är en NAS snabbt det bästa valet, men om du letar efter anpassning kan du bättre komma igång själv.

Operativsystemet för en NAS erbjuder ofta mindre frihet att lägga till funktioner än en "riktig" Windows-installation.

3. Bostäder

En server är på hela dagen och den måste därför vara tyst, energieffektiv och inte ta för mycket utrymme. Ren datorkraft är mindre viktigt. När allt kommer omkring utför servern inte uppgifter som det är viktigt för. Huset är i alla fall en del att ägna uppmärksamhet åt. Du kan naturligtvis använda en gammal dator, men den är ofta inte brusreducerad, inte ekonomisk och relativt stor i storlek. En sådan enhet kan räcka under en kort testperiod, men en Mini-PC föredras snart för längre användning. I de tidigare Tips & Tricks tittade vi mycket på Mini-ITX-enheter: små systemskåp som är utrustade med moderkort och strömförsörjning, och ibland till och med en matchande processor och ett inbyggt grafikkort.

En Mini-ITX eller barebone-kapsling kan vara ett utmärkt val för en hemserverkonvertering.

4. Processor och moderkort

Intel Atom är en energieffektiv processor som länge varit mycket populär för användning på en hemserver. Du stöter ofta på ett Atom i NAS-enheter på grund av de specifika egenskaperna hos denna typ av processor. Ändå tappar denna processor långsamt mark. Den har begränsningen att den inte ger någon bild, så du behöver också ett grafikkort eller ett moderkort med en integrerad videoprocessor. Detta skiljer sig från de senaste Intel 'Sandy Bridge' Core i3-, Core i5- och Core i7-processorerna och AMD Fusion-processorerna. Dessa processorer består av en kombination av en CPU (Central Processing Unit) och en GPU (Graphics Processing Unit). De är energieffektiva och levererar ändå mycket anständiga prestanda.

Gigabyte GA-E350N-USB3 är ett moderkort i kompakt ITX-format. Den har en AMD E-350-processor som utför både 'beräkningar' och ger bilder.

5. Installera processorn

Om du har ett hölje med ett inbyggt moderkort som ännu inte har en processor, var noga med moderkortsspecifikationerna innan du köper en separat processor. Moderkort kan bara rymma en specifik typ av processor, och hur processorn ska placeras skiljer sig också åt. Så läs detta noggrant i den medföljande installationsguiden. I de flesta fall måste hylsan först öppnas genom att spaken lossas. Sedan placeras processorn genom att sänka den i uttaget. Processorns stift ska vara exakt på rätt plats i uttaget och de passar bara på ett sätt. Om processorn sitter ordentligt kan handtaget vändas tillbaka och kylaren ska installeras.

Öppna uttaget och sätt sedan i processorn.

När processorn är på plats, placera kylaren ovanpå eller skruva på den passiva kylningen.