Beslutsstöd: de 10 bästa smartphones upp till 400 euro

Vill du spendera mellan 300 och 400 euro på din nya smartphone? För de pengarna får du en bra mellanregistermodell som du kan använda i många år framöver. Vilket är det bästa valet? Det skiljer sig naturligtvis per person och det är därför Computer! Totaal listar de 10 bästa smartphonesna upp till 400 euro.

Topp 10 bästa smartphones upp till 400 euro
 • 1. Xiaomi Mi 9T Pro
 • 2. OnePlus Nord
 • 3. Xiaomi Mi 9
 • 4. Samsung Galaxy A51
 • 5. Xiaomi Redmi Note 8 Pro
 • 6. Sony Xperia 10 II
 • 7. Motorola Moto G 5G Plus
 • 8. CAT S42
 • 9. Oppo Reno 2 Z
 • 10. Samsung Galaxy A70

Se även våra andra beslutshjälpmedel:

 • Smartphones upp till 150 euro
 • Smartphones upp till 200 euro
 • Smartphones upp till 300 euro
 • Smartphones upp till 600 euro
 • Smartphones från 600 euro

Topp 10 smartphones upp till 400 euro

1. Xiaomi Mi 9T Pro

9 Poäng 90

+ Mycket kraftfull

+ Lång batteritid

- Ingen trådlös laddning

- Ingen micro SD-kortplats

Mi 9T Pro är Xiaomis uppgraderade version av Mi 9T. De största skillnaderna är en mycket kraftfullare processor och bättre kameror. Enheten har ett lyxigt glas exteriör men är slät och känslig för repor. 6,4-tums OLED-skärmen ser väldigt bra ut och fyller nästan hela fronten. Selfie-kameran glider ut ur toppen. En mycket snabb Snapdragon 855-processor, 6 GB RAM och minst 64 GB lagringsminne gör Mi 9T Pro till en förstklassig smartphone. Observera att det inte stöder ett micro SD-kort. Trådlös laddning har också minskats - den lite dyrare Mi 9 kan göra det. Tack vare 4000 mAh-batteriet kan Mi 9T Pro hålla en lång dag utan problem. Laddningen sker med en genomsnittlig hastighet: från noll till hundra procent tar knappt två timmar.Den tredubbla kameran på baksidan tar både normala foton och vidvinkelbilder och kan zooma några gånger med minimal kvalitetsförlust. Kamerorna är något bättre än Mi 9T men något mindre bra än Mi 9 och fungerar i allmänhet mycket bra. MIUI-programvaran från Xiaomi tar lite tid att vänja sig, men kan sedan användas perfekt. Det är trevligt att Xiaomi förser sina smartphones med uppdateringar regelbundet och i några år.

2. OnePlus Nord

9 Poäng 90

+ Hårdvara

+ Programvara (policy)

- Plastram är mindre robust än aluminium

- Inget hörlursuttag

Med Nord återvänder OnePlus till sina rötter: en bra smartphone för mindre pengar än konkurrenterna. Nord lånar ett antal specifikationer från OnePlus 8 (699 euro), inklusive den bra primära 48 megapixelkameran och den supersnabba 30W-kontakten. En stor och vacker OLED-skärm med en högre uppdateringsfrekvens på 90Hz har också behållits. Nord känns smidig att använda, med hjälp av en snabb Snapdragon 765G-processor och minst 8 GB RAM. Lagringsminnet är också trevligt och stort med minst 128 GB. En 12 GB / 256 GB-version kostar hundra euro mer och är särskilt värt att överväga eftersom enheten inte har en micro SD-kortplats. Det finns funktioner som 5G-stöd, två utmärkta selfie-kameror (en för gruppfoton) och en snabb fingeravtrycksscanner bakom skärmen. 4115 mAh-batteriet ger dig en sorglös lång dag.Trådlös laddning har logiskt sett minskats. OnePlus levererar Nord med Android 10 och dess lätta, fina OxygenOS-skal. Enheten kommer att få två års versionuppdateringar (11 och 12) och tre års säkerhetsuppdateringar. Det är något bättre än genomsnittet för denna typ av telefon. Det är synd att smarttelefonen saknar en 3,5 mm hörlursport, vilket också är ovanligt i detta prissegment. Kort sagt, Nord är en komplett och fin smartphone för en bred publik.Kort sagt, Nord är en komplett och fin smartphone för en bred publik.Kort sagt, Nord är en komplett och fin smartphone för en bred publik.

Vet du mer? Kolla in vår OnePlus Nord-recension.

3. Xiaomi Mi 9

8.5 Poäng 85

+ Snabb (trådlös) laddning

+ Kraftfull hårdvara

- Inget hörlursuttag

- Inte den bästa batteritiden

Xiaomis Mi 9 är inte den senaste enheten i den här översikten, men den erbjuder fortfarande ett häpnadsväckande värde för pengarna. Flaggskeppet har en lyxig glasdesign, är tunn och relativt lätt och är mycket bekväm att hålla. Det är också värt att nämna den högkvalitativa 6,4-tums OLED-skärmen i full HD. Bakom skärmen finns en snabb fingeravtrycksläsare. Mi 9 körs på en kraftfull Snapdragon 855-processor och finns att köpa i två versioner. Basmodellen har 6 GB RAM-minne och 128 GB lagringsutrymme. En dyrare version har 8 GB / 128 GB minne och är egentligen bara värt om du behöver mycket lagringsutrymme, eftersom Mi 9 saknar en micro-SD-kortplats. Det finns en trippel kamera på baksidan av smarttelefonen. Den primära 48 megapixelkameran tar mycket fina bilder både under dagen och i mörkret.Vidvinkelobjektivet fungerar också bra och med det tredje zoomobjektivet kommer du bilden några gånger närmare med minimal förlust av kvalitet. Mi 9 varar bara en dag med normal användning, inte så länge. Lyckligtvis är laddning via USB-C väldigt snabb (27W) och du kan också ladda trådlöst (20W). Enheten körs på Xiaomis upptagna och röriga MIUI-programvara och kommer att få uppdateringar i många år framöver.

4. Samsung Galaxy A51

7.5 Poäng 75

+ Trevlig och stor skärm

+ Kameramodul

- Fingeravtrycksläsaren är långsam

- Processorn lite långsam

Samsung Galaxy A51 är efterträdaren till den mycket populära A50 från 2019, som sålde bra på grund av dess konkurrenskraftiga förhållande mellan pris och kvalitet. Lyckligtvis fortsätter Samsung den trenden med Galaxy A51 och har förbättrat telefonen på flera områden. Till exempel ser plasthöljet lite snyggare ut och den stora 6,5-tums Full-HD-skärmen innehåller inte längre ett stort droppformat hack för selfie-kameran. Det är nu i ett litet kamerahål. OLED-skärmen ser vacker ut igen. En annan förbättring är kameramodulen på baksidan, som nu har fyra linser. Ny är makrokameran för att fånga föremål och djur på nära håll. De andra kamerorna (normal, vidvinkel- och djupsensor för porträttfoton) är något bättre än Galaxy A50. Medan Galaxy A51 inte är den bästa kamerasmartphonen i sin klass,kamerorna är mångsidiga och tillräckligt bra för de flesta. Andra fördelar med telefonen är den trevliga Samsung-programvaran jämfört med Android 10 och löftet om två års programvaruuppdateringar, det generösa lagringsminnet (128 GB med micro-SD-kortplats) och bra batteritid med snabb laddning via USB-C. Även om Galaxy A51 i allmänhet är snygg och snabb, vacklar den ibland med intensiv användning. Och fingeravtrycksläsaren bakom skärmen är bra, men inte lika bra som en traditionell fingeravtrycksläsare. Se också till att enheten inte är vatten- och dammtålig.Även om Galaxy A51 i allmänhet är snygg och snabb, vacklar den ibland med intensiv användning. Och fingeravtrycksläsaren bakom skärmen är bra, men inte lika bra som en traditionell fingeravtrycksläsare. Se också till att enheten inte är vatten- och dammtålig.Även om Galaxy A51 i allmänhet är snygg och snabb, vacklar den ibland med intensiv användning. Och fingeravtrycksläsaren bakom skärmen är bra, men inte lika bra som en traditionell fingeravtrycksläsare. Se också till att enheten inte är vatten- och dammtålig.

Se vår Samsung Galaxy A51 recension här.

5. Xiaomi Redmi Note 8 Pro

8 Betyg 80

+ Mycket lång batteritid

+ Kraftfull hårdvara

- För stort för användning med en hand

- Bräcklig design

Xiaomi Redmi Note 8 Pro är en av de billigare smartphonesna i den här listan, men det skulle du inte säga. Det gör poäng på många områden som är jämförbara med den dyrare konkurrensen, och det är en fantastisk prestation från Xiaomi. Till exempel har Note 8 Pro ett lyxigt glashölje med en frontfyllnadsskärm, inklusive skarp Full-HD-upplösning. Den 6,53-tums LCD-skärmen är inte nära en OLED-skärm, men den ser väldigt snygg ut. Batteriet är också anmärkningsvärt stort med 4500 mAh och räcker i nästan två dagar. Laddningen går smidigt, även om det finns enheter som laddas snabbare. Not 8 Pro körs på en snabb processor, har 6 GB RAM-minne och minst 64 GB lagringsminne. Endast ivriga spelare kommer att märka skillnaden med en telefon som har en kraftfullare processor.Xiaomis Redmi Note 8 Pro har fyra bakre kameror. Den mångsidigheten är mycket trevlig och bilderna är bra, särskilt i tillräckligt med dagsljus. Dyrare modeller gör bättre bilder i mörkret. Xiaomis MIUI-programvara skiljer sig från andra Android-lager och du måste hitta dig runt. Lyckligtvis släpper tillverkaren långsiktiga och regelbundna uppdateringar.

6. Sony Xperia 10 II

8 Betyg 80

+ Bra OLED-skärm

+ Vattentät och praktisk design

- Svagare processor

- Långsam laddare ingår

Sony Xperia 10 II är en av de billigaste smartphonesna med ett hölje som är vatten- och dammtätt enligt en certifiering. Den som tycker att det är viktigt kan verkligen överväga telefonen. Extra trevligt är att Xperia 10 II har en bra OLED-skärm. Många konkurrerande smartphones använder en mindre attraktiv LCD-skärm. Xperia 10 IIs 6-tums skärm använder ett långsträckt 21: 9-förhållande; perfekt för internet och filmer. Smarttelefonen är snygg och praktisk och lätt (151 gram), tar fantastiska bilder med sin trippelkamera och kan hålla mer än en dag på batteriladdning vid normal användning. Tyvärr tar laddningen med den medföljande kontakten lång tid. Det är därför värt att ordna en 18W-kontakt själv. Den stora mängden lagringsminne (128 GB) är trevligt, medan Snapdragon 665-processorn besviker lite.Det är inte så snabbt, men lyckligtvis är det tillräckligt smidigt för att vanligtvis köra populära appar och spel smidigt. Xperia 10 II körs på Sonys lättanvända programvaruskal och får minst två års uppdateringar. Det är genomsnittet för denna typ av telefon. Vill du veta mer om enheten?

Läs vår djupgående Sony Xperia 10 II-recension här.

7. Motorola Moto G 5G Plus

8 Betyg 80

+ Komplett och bra hårdvara

+ Prisvärd 5G-telefon

- Hittills måttlig uppdateringspolicy

- Placeringsknappar

Motorola Moto G 5G Plus är en smartphone som framför allt imponerar med sitt pris-kvalitetsförhållande. Enheten erbjuder funktioner som ännu inte är standard i detta prissegment i skrivande stund och är redo för framtiden med sin kompletta och solida hårdvara. Moto G 5G Plus kör till exempel på en snabb Snapdragon 765-processor, stöder 5G internet och lagringsminnet är minst 64 GB med micro-SD-kortplats. Också trevligt är det stora 5000 mAh batteriet, större än vanligt för denna typ av enhet. Batteriet räcker en och en halv dag eller längre. Laddning är trevligt och snabbt. Moto G 5G Plus får också pluspoäng för sitt stänkbeständiga hölje, den vackra 6,7-tums skärmen med en högre uppdateringsfrekvens på 90 Hz och den dubbla selfie-kameran - på skärmen. Med den andra kameran tar du breda selfies,lämnar ingen ut ur bilden. Detta fungerar mycket bra. De fyra kamerorna på baksidan fungerar ordentligt, men är inte över genomsnittet. Plasthöljet är solidt, men knapparna är placerade lite högt för mig som högerhänt person. Motorolas uppdateringspolicy förblir måttlig: tillverkaren garanterar bara en Android 11-uppdatering och en säkerhetsuppdatering vart tredje år. Konkurrenskraftiga varumärken som Samsung och Nokia gör det bättre.Konkurrenskraftiga varumärken som Samsung och Nokia gör det bättre.Konkurrenskraftiga varumärken som Samsung och Nokia gör det bättre.

Läs också vår omfattande Motorola Moto G 5G Plus-recension.

8. CAT S42

7.5 Poäng 75

+ Mycket robust design

+ Lång batteritid

- Dålig prestation

- Micro USB-port

CAT S42 är en speciell smartphone och finns inte med i den här listan eftersom den erbjuder de bästa specifikationerna för lite pengar. Nej, den här enheten får poäng med sin konstruktion av byggnadsarbetare. CAT S42 tål damm, sand, vatten, fall och temperaturer långt under eller strax över frysning. Är det smutsigt? Kör den under en het kran och rengör den med tvål. Det är helt enkelt svårt att bryta smarttelefonen och det kommer att tilltala en utvald målgrupp. Också trevligt är den långa batteritiden på en och en halv dag eller längre och den knappast anpassade Android-programvaran. CAT lovar två års uppdateringar och en uppgradering till Android 11. Hårdvaran är mindre imponerande; nedskärningar har gjorts på detta. Smarttelefonen fungerar ordentligt men är långsam, tar dåliga foton och laddas via en gammal mikro-USB-port.Du köper inte CAT S42 för dess prestanda, utan för dess kapacitet. Till exempel är 5,5-tums skärmen skyddad med Gorilla Glass 5 och du kan använda skärmen med våta fingrar eller handskar. Den som letar efter en byggnadsarbetarsmartphone kommer att hitta en utmärkt och prisvärd modell i CAT S42.

Läs också vår omfattande CAT S42-recension.

9. Oppo Reno 2 Z

7.5 Poäng 75

+ Utmärkt skärm

+ Bra batteritid

- Svagare grafikprestanda

- Fyra kameror marknadsför främst

Oppo Reno 2 Z är en billigare version av Reno 2. Enheten sticker ut på grund av dess glashölje och frontfyllningsdisplay på inte mindre än 6,5 tum. Det är därför svårt att använda smarttelefonen med en hand. OLED-skärmen är färgstark och ser skarp ut på grund av Full HD-upplösningen. Den maximala ljusstyrkan på skärmen är dock på den låga sidan. Det finns knappast några ramar runt skärmen, vilket beror på att selfie-kameran glider ut ur toppen av telefonen. En sådan pop-up-kamera är futuristisk, även om vi undrar hur robust mekanismen är. Bakom skärmen finns en exakt och snabb fingeravtrycksläsare. Reno 2 Z har inte mindre än 128 GB lagringsminne och en snabb MediaTek-processor. Grafikprestandan är något nedslående, så att vissa tunga spel inte kan spelas med de högsta inställningarna.Du kan använda enheten under en lång dag utan bekymmer och laddningen är trevlig och snabb. Oppos ColorOS 6.1-programvara är rörig och innehåller många onödiga appar. Den utlovade ColorOS 7-uppdateringen bör förbättra programvaran. Tillverkaren uppdaterar sina smartphones regelbundet, men långsamt. Det finns fyra kameror på baksidan av Reno 2 Z, även om det främst är marknadsföring. Till exempel finns två stående linser medan en i princip räckte. Telefonen tar bra bilder under dagen men är inte den bästa i mörkret.Till exempel finns två stående linser medan en i princip räckte. Telefonen tar bra bilder under dagen men är inte den bästa i mörkret.Till exempel finns två stående linser medan en i princip räckte. Telefonen tar bra bilder under dagen men är inte den bästa i mörkret.

10. Samsung Galaxy A70

7.5 Poäng 75

+ Bra, stor skärm

+ Lång batteritid och snabb laddning

- Medioker fingeravtrycksläsare

- Plasthölje känns billigt

När det gäller design påminner Samsung Galaxy A70 mycket om den billigare A50. Ett plasthölje, nästan ramlös skärm och tre kameror på baksidan: enheterna ser väldigt lika ut vid första anblicken. Men det finns många skillnader. Till exempel har A70 en ännu större 6,7-tums skärm: du får den faktiskt inte större. Dina spel, videor och foton ser vackra ut på denna OLED-skärm i Full HD. Fingeravtrycksskannern under skärmen är okej, men inte lika bra som en vanlig skanner på baksidan av en smartphone. På grund av den stora skärmen har A70 ett enormt 4500 mAh batteri. Den levererar tillräckligt med ström för en och en halv till två dagars användning. Laddningen går mycket snabbt (25W) via USB-C-kontakten. Den tredubbla kameran på baksidan tar vanliga bilder och vidvinkelbilder,plus en djupgivare som suddar bakgrunden i porträtt. Även om kamerorna fungerar bra finns det smartphones med bättre kamerakvaliteter i detta prissegment. A70 körs på en snabb processor med 6 GB RAM och 128 GB utbyggbart lagringsutrymme. Samsungs One UI-programvara är trevlig att använda och kommer att få regelbundna uppdateringar fram till minst maj 2021.