Tips: ExFAT-skiva för Windows och Mac

De som använder både en Windows-dator och en Mac har förmodligen stött på problemet att en extern hårddisk bara är läsbar under OS X eller endast accepterar filer som inte är större än 4 gigabyte. Sådana problem orsakas av filsystem, men lyckligtvis med exFAT finns det ett filsystem som fungerar bra på både Windows och OS X.

OS X kan bara läsa Windows standardfilsystem NTFS, medan Windows i sin tur inte kan göra något med OS X-filsystemet HFS +. Vissa externa hårddiskar är formaterade som den äldre FAT32, som fungerar smidigt under både Windows och OS X. Nackdelen med FAT32 är dock att endast filer upp till 4 gigabyte stöds.

Lyckligtvis är exFAT ett modernt filsystem som stöds av både Windows och OS X och fungerar felfritt med filer större än 4 gigabyte. Du behöver Mac OS X 10.6.5 eller senare och Windows stöder exFAT från Windows XP. För att använda exFAT, säkerhetskopiera alla dina filer och högerklicka på enheten i utforskaren. Välj Format och välj exFAT under File System och klicka på Start .

Formatera din externa hårddisk med exFAT för att utbyta stora filer.