I tre steg: Så här säkrar du ett USB-minne

USB-minnen med extra säkerhet är dyrare än vanliga USB-minnen. Med Granite Portable kan du göra varje pinne till en säker pinne. Programmet skapar en säker mapp så att informationen inte kan läsas av nyfikna Aagjes: inget lösenord? Ingen åtkomst!

Steg 1: Granitbärbar

När ett USB-minne går förlorat, droppar ibland kall svett över pannan. Vi är inte oroliga för inköpspriset på några euro, men en annan tanke går igenom våra tankar: "Vad var det igen?". Tack vare Granite Portable behöver du inte oroa dig om dokument, foton eller andra filer hamnar i fel händer.

Granite Portable gör varje USB-minne till ett säkert minne. Utan ett lösenord är uppgifterna oläsliga för tredje part. Innan du börjar är det bra att veta att USB-minnet töms. Om du har viktiga filer på minnet måste du först säkra dem själv, till exempel via en kopia till din hårddisk.

Steg 2: Formatera

Placera ditt tomma USB-minne som du ska skydda med Granite Portable i datorn. Öppna Dator och visa dina enhetsbokstäver i Utforskaren. Högerklicka på USB-stickens enhetsbokstav och klicka på Format . Välj vid Filsystem till NTFS . Ge pinnen ett namn som du lätt kan känna igen, till exempel Safe Stick .

Om du nu klickar på OK töms pinnen och formateras med NTFS-format. Ladda ner Granite Portable. Programmet är förpackat i en zip-fil. Öppna den och extrahera innehållet till USB-minnet: inte till en undermapp utan till 'startmappen' (även kallad root).

Steg 3: Lösenord

På USB-minnet hittar du en mapp som heter Vault . Allt du håller i detta skyddas av Granite Portable. Öppna USB-minnet i Windows Explorer och starta Granite Portable från filen Granite Portable Launcher.exe. Windows 8-användare kan få en säkerhetsvarning. Första gången du startar Granite Portable måste du ange ett användarnamn och lösenord.

Granite Portable skyddar ditt USB-minne och öppnar endast det virtuella värdeskåpet med rätt lösenord.

Detta skyddar ditt USB-minne. Så snart Granite Portable är aktivt ser du en svart ikon med en stor G. Detta betyder att ditt värdeskåp på USB-minnet är öppet och att du har tillgång till Arkiv- mappen . Du kan lägga till, öppna eller ta bort nya filer och mappar.

Innan du tar bort pinnen måste du stänga Granite Portable ordentligt. Klicka på den svarta ikonen och stäng programmet med röda korset.