10 tips innan du utökar arbetsminnet

En titt på en datorbutiks webbplats för RAM ger termer som DDR, MHz, CAS Latency, SO-DIMM och 204-pin. RAM finns tillgängligt för alla typer av datorer, men hur vet du exakt vilket minne som passar ditt system? Du kan läsa allt om det i den här artikeln.

Tips 1: Minne

När vi pratar om minne för en dator, smartphone eller surfplatta menar vi i de flesta fall arbetsminnet för ett system. Andra ord som ofta används är internminne eller RAM (random access memory). Denna typ av minne behöver ett datorsystem för att fungera. Det skriver tillfälligt data i minnet så att program kan köras eller processer kan göras i datorn. Mer minne säkerställer att ditt system går snabbare och i de flesta fall kan du själv uppgradera antalet gigabyte RAM. Förväxla inte termen internminne med lagringsutrymme.

Exempel på lagringsutrymme är hårddiskar, minneskort eller SSD-enheter. Dessa komponenter används för att permanent lagra filer och data. När det gäller arbetsminne har du inget inflytande över vad som skrivs i minnet och om du stänger av datorn, smarttelefonen eller surfplattan försvinner data från arbetsminnet. Detta beror på att arbetsminne är flyktigt minne, vilket kräver ström. Ett lagringsmedium som en hårddisk behöver inte ström för att lagra data och kallas icke-flyktigt minne.

Tips 2: DRAM och SRAM

Det finns olika former av RAM, men för datorer, smartphones och surfplattor pratar vi om RAM. Minne kan vara statiskt eller dynamiskt och skillnaden ligger i hur minnet lagrar data. Moderna datorer använder nästan alltid dynamiskt RAM, förkortningen för dynamiskt RAM är DRAM. SRAM står för statiskt RAM-minne och används ofta i en dator som en CPU-cache, ett slags minneshjälp för processorn i datorn. En vanlig term är också SDRAM, lite av ett olyckligt val eftersom det innebär en kombination av SRAM och DRAM, men SDRAM är DRAM som synkroniseras med datorns systembuss. Förkortningen står därför för Synchronous Dynamic Random Access Memory.SDRAM är den nuvarande generationen av DRAM och finns i nästan alla datorer, smartphones eller surfplattor.

Tips 3: DDR

För att göra saker lite mer komplicerade inkluderar termen SDRAM också tillägget DDR. DDR står för Double Data Rate och är en förlängning av den ursprungliga SDRAM-standarden. För närvarande är DDR3-minne inbyggt i de flesta datorer, men äldre modeller kan kräva DDR2-minne.

DDR4 har funnits sedan 2014. Det är viktigt att veta vilken typ av DDR-minne du behöver för ditt system. Om du vill ta reda på vilket minne som är inbyggt i din dator, ladda ner Speccy-programmet genom att klicka på Gratis nedladdning här . Klicka på nästa nedladdningsplats på nästa sida, till exempel Piriform.com. Installera programmet och se till att avmarkera Installera Google Toolbar gratis i kombination med Speccy . När du startar programmet under RAM ser du vilken typ av RAM som är installerat i din dator.

Klicka på Apple-logotypen längst upp till vänster på Mac och välj Om den här Mac . Klicka på Mer info och bakom minnet kommer den typ av minne som är installerat i din Mac.

Tips 4: MHz och ECC

Förutom typen av SDRAM är det också viktigt att titta på minnets klockfrekvens eller klockhastighet. Detta anges i MHz (megahertz). Ett moderkort stöder vanligtvis bara ett visst antal typer av klockfrekvenser, du måste köpa minne som stöds av ditt moderkort. Du hittar detta i specifikationerna i moderkortets manual. Olika nummer används för att skilja RAM-moduler. När det gäller en DDR3-modul med en klockfrekvens på 200 MHz kan du multiplicera detta värde med åtta för att ta reda på dataöverföringen per sekund. I det här fallet är det 1600. Detta DDR-minne kallas därför också DDR3-1600. För att göra saker ännu mer komplicerade hänvisas ibland till detta minne med prefixet PC. I det här fallet multiplicerar du 1600 med åtta till.Så DDR3-1600-minne kan också kallas PC-12800-minne.

Två andra termer som du ofta stöter på i kombination med klockfrekvensen är ECC (Error Code Correction) och Buffered (även kallad Registrerad). Ett moderkort kan be att endast använda ECC-minne eller avvisa ECC-minne. Allt detta beskrivs i specifikationerna på ditt moderkort. Du kan ofta känna igen ECC-minne genom att det finns nio marker på vardera sidan av modulen, med icke-ECC-minne finns det åtta per sida. Registrerat minne kallas ibland RDIMM och är dyrare än Unregistered Memory (UDIMM).