Installera och konfigurera Ubuntu på din dator

Mervärdet av Windows som operativsystem är inte alls självklart och en Chromebook är i många fall lite för begränsande. Det är därför inte förvånande att fler och fler tittar på Linux. Kan Linux användas hemma, i skolan och på jobbet? Oh ja! I den här artikeln visar vi dig hur du får en dator som bara gör vad du vill med Ubuntu.

Om du vill installera Linux på din dator på din hemdator för hobbyanvändning, för skolan eller för jobbet är Ubuntu ett utmärkt val. Inte bara är denna Linux-distribution väldigt användarvänlig (nästan all mjukvara som utvecklats för Linux kan användas på Ubuntu), men du har också den bästa chansen till en felfri användarupplevelse inom hårdvaruområdet. De flesta hårdvarutillverkare som stöder Linux testar sina enheter på Ubuntu och levererar drivrutiner för Ubuntu. Vissa datortillverkare tillhandahåller även Ubuntu förinstallerat på vissa av sina modeller. På listan över Ubuntu Desktop-certifierad hårdvara hittar du huvudsakligen bärbara datorer och stationära datorer från Dell, men Lenovo och HP tillverkar också datorer med Ubuntu som operativsystem.

01 Välj din version

Det finns två versioner av Ubuntu Desktop, så du måste göra ett val först: Ubuntu LTS eller den vanliga Ubuntu-versionen. En LTS-version släpps vartannat år i april och en vanlig version släpps vart sjätte månad i april och oktober.

LTS står för "långsiktig support": den här versionen kommer att få säkerhets- och underhållsuppdateringar i fem år. Det låter bra, för du behöver inte uppgradera till en nyare version för snabbt. För företag där en uppgradering alltid är spännande och innebär mycket arbete är LTS-versionen idealisk. Nackdelen är dock att du inte får några nya funktioner. Så om du fortsätter att köra samma LTS-version i fem år kommer du att sluta arbeta med mycket föråldrad programvara.

För hemanvändaren är den normala Ubuntu-versionen ett mer logiskt val, så vi antar att i denna grundkurs. En vanlig Ubuntu-version får nio månaders säkerhets- och underhållsuppdateringar. Eftersom en ny version släpps var sjätte månad betyder det att du efter utgivningen av en ny version bara har tre månader att uppgradera. Om du inte uppgraderar i tid kan din Ubuntu-installation vara sårbar för säkerhetshål. Lyckligtvis sker en uppgradering vanligtvis felfritt. Om du inte gillar att behöva uppgradera regelbundet och inte har problem med att köra äldre programvara kan du med säkerhet installera LTS-versionen. Det är också den version som du hittar på datorer med ett förinstallerat Ubuntu.

I skrivande stund var de nuvarande versionerna Ubuntu 18.04.2 LTS (stöds till april 2023) och Ubuntu 19.04 (stöds till januari 2020).

02 Skriva Ubuntu till DVD eller USB-minne

För att ladda ner Ubuntu, välj rätt version på sidan Ladda ner Ubuntu Desktop och klicka på Ladda ner . Spara iso-filen och skriv den till ett USB-minne eller DVD. Om du vill sätta Ubuntu på ett USB-minne, använd till exempel Rufus. Sätt i ett tomt USB-minne i din dator, starta Rufus, välj enhetsbokstaven på ditt USB-minne och klicka på Välj för att välja din ISO-fil. Lämna de andra inställningarna vid standardvärdena och klicka på Start för att skriva isofilen till USB-minnet. För att skriva en DVD högerklickar du på isofilen i Windows 10 och väljer Bränn skivbildfil . Lägg en tom DVD i din dator, välj enhetsbokstaven för din DVD-brännare, kollaKontrollera skivan efter bränning och klicka på Bränn .

03 Installera Ubuntu

Installationen av Ubuntu tar inte lång tid och förklaras tydligt på Ubuntu-webbplatsen. Starta din dator från startmediet, välj rätt språk och klicka sedan på Installera Ubuntu . Under förberedelsen ber installationsprogrammet om din tangentbordslayout och vid behov inställningarna för ditt WiFi-nätverk. Välj en normal installation så att alla typer av standardprogramvara installeras omedelbart. Kontrollera också alternativen för att ladda ner de senaste tillgängliga uppdateringarna under installationen och för att installera programvara från tredje part för ytterligare hårdvarusupport och mediaformat. Slutligen väljer du typ av installation: dualboot bredvid Windows eller använd hela disken för Ubuntu. Välj bara något annatom du vill utföra din installation på ett annat sätt och du känner till partitioneringsscheman. Först efter att du har bekräftat detta igen kommer Ubuntu att installeras. Under tiden kommer du att bli ombedd att bekräfta din plats och ställa in din kontoinformation. Beroende på hastigheten på din dator och ditt nätverk är installationen vanligtvis slutförd efter cirka tio minuter. Starta sedan om datorn och ta bort startmediet så att din dator startar den nyinstallerade Ubuntu-installationen.

04 Ställa in onlinekonton

När du har registrerat dig startar du ett program som ställer några frågor för att konfigurera Ubuntu efter eget tycke. Först kommer du att bli tillfrågad om du vill länka dina onlinekonton. Om du inte vill ha det, klicka gärna på Hoppa över . Om du bara vill länka dina konton senare eller länka extra konton (som Facebook eller Microsoft Exchange) kan du också göra det senare genom att klicka på Aktiviteter längst upp till vänster och sedan söka efter onlinekonton. Detta öppnar inställningsfönstret för onlinekonton. Som standard föreslår Ubuntu att du bland annat länkar konton från Google (för Gmail, Google Kalender, etc.), Nextcloud (om du har Nextcloud installerat) och Microsoft (för e-post och OneDrive). Om du har konton med dessa tjänster och vill ha en strömlinjeformad integration med Ubuntu, lägg till din kontoinformation här: det kommer att göra arbetet med Ubuntu mycket roligare efteråt. Ett tillagt konto visas sedan till höger om tjänsten i listan över onlinekonton. Klicka slutligen på Nästa . I följande steg väljer du om du vill skicka anonym systeminformation till Canonical, om du vill aktivera platstjänster och om du redan vill installera programvara. Då kan du komma igång med Ubuntu.

05 Tillgång till dina onlinedata

När du har ställt in några saker kan du komma åt dina onlinekonton i Ubuntu. Om du till exempel klickar på datumet högst upp ser du en kalender med de händelser som finns i din dagordning idag. Med Agenda-programmet får du tillgång till samma agenda och du kan också lägga till och justera händelser. Och om du har lagt till en skrivare i Google Cloud Print kan du hitta den i listan över tillgängliga skrivare i Ubuntu. Och om du öppnar programmet Filer (eller dubbelklickar på ikonen för din personliga mapp längst upp till vänster på skrivbordet) ser du virtuella enheter för dina onlinekonton, till exempel Google Drive eller Nextcloud, i det nedre vänstra fältet. Om du till exempel klickar på din Google Drive har du omedelbart tillgång till dina filer som lagras på Google.Du kan redigera dokument lokalt i LibreOffice, till exempel, och när du sparar filen uppdateras den automatiskt på din Google Drive.

Användbar programvara för hemmet

Via programmet Ubuntu Software Center som du hittar i Launcher kan du enkelt installera alla typer av extra programvara. Det är inte allt med öppen källkod. Även program som Spotify för att lyssna på din musik, Steam för att spela dina spel (varav många bara stöds på Linux), Discord för att kommunicera med dina spelvänner, ElectronPlayer som du kan titta på Netflix, Telegram Desktop för Telegram messenger och så vidare finns där. Om du är kreativ kan GIMP för bildredigering, Darktable för fotoredigering, Inkscape eller LibreOffice Draw för vektorgrafik och Audacity för redigering av ljudfiler hjälpa dig.

06 Dokument och foton

För en ännu bättre integration med ditt Google-konto är det till exempel smart att installera några fler GNOME-program. För att göra detta öppnar du Ubuntu Software Center-programmet till vänster i startprogrammet och installerar sedan programmen Dokument och foton. Om du sedan startar programmet Dokument ser du en översikt över dina dokument, inklusive de som lagras online och delas med dig. Dessutom kan du enkelt söka igenom alla dessa dokument. För att göra det, klicka på förstoringsglaset längst upp till vänster och välj sedan bredvid sökfältet för vilka källor och vilken typ av filer du vill se resultaten. Naturligtvis kan du också se dokumenten via Dokument och öppna dem med ett program som LibreOffice för redigering.

Photos-programmet fungerar nästan detsamma. Den hittar automatiskt alla foton på dina onlinekonton och visar dem bredvid dina lokalt lagrade foton. Foton som du har sparat på Facebook eller Flickr (om du har lagt till dessa konton) visas också. Du kan också skicka dessa foton till andra enheter i ditt nätverk för att visa dem till exempel till familj eller vänner på TV: n. För att göra detta, klicka på ett foto och välj sedan Visa efter i menyn och välj önskad DLNA-renderare.

07 E-post och kontakter

Tyvärr kan e-postkonton online inte integreras i Mozilla Thunderbirds e-postprogram installerat som standard i Ubuntu, men du kan i Evolution-programmet. Du kan också installera detta program via Ubuntu Software Center.

Obs! Om du har tvåstegsverifiering aktiverat med ditt Google-konto måste du inaktivera det för din Ubuntu-dator. Detta kan till exempel göras genom att logga in på Gmail på datorn med Firefox och sedan klicka på Fråga mig inte igen på den här datorn när jag loggar in genom att markera det extra inloggningssteget. Gör detta innan du öppnar Evolution!

Om du sedan öppnar Evolution behöver du inte konfigurera något längre: all e-post finns under Mail under rätt e-postkonto, kontakterna finns under Kontakter , du kan redigera din kalender under Kalender och du kan skapa nya uppgifter under Uppgifter .

Användbar programvara för arbete

Om du använder Microsoft Exchange på jobbet kan du använda det i Evolution genom att kontrollera Exchange-webbtjänsttillägget längst ner på installationen (från Ubuntu Software Center) . Den Outlook PST import add-on kan också vara intressant om du ibland importera Outlook datafiler. Andra arbetsrelaterade kommunikationsprogram som du kan installera i Ubuntu är Skype, Slack och LibreOffice. LibreOffice erbjuder ett komplett kontorpaket, dessutom är kompatibiliteten mellan LibreOffice och Microsoft Office nu mycket bra, så att du vanligtvis kan utbyta dokument utan problem.

08 Åtkomst till dina nätverksresurser

Ubuntu ger dig inte bara åtkomst till dina molnlagringstjänster om du har dina onlinekonton inställda, programmet Files ger dig också tillgång till delade mappar på andra datorer i ditt nätverk. För att göra detta klickar du på Andra platser i filer längst ner till vänster . Du kommer då att se alla datorer i ditt nätverk. Klicka på en dator för att komma åt de delade filerna. Du kan behöva ange ett användarnamn och lösenord först om det finns ett på den datorn. Då öppnas den delade mappen på din dator och alla filer från den kommer att finnas tillgängliga för alla dina program i Ubuntu. Du kan också hitta en sådan delad mapp i dina nätverksmappar i vänster sidofält av filer.

09 Dela filer i ditt nätverk

Tyvärr tar det lite mer ansträngning att dela dina Ubuntu PC-mappar med andra datorer. För att göra detta, högerklicka på den mapp du vill dela i filer och klicka på Lokal nätverksdisk i menyn som visas . Markera Dela den här mappen . Första gången du gör detta kommer Ubuntu att fråga om du vill installera mappdelningstjänsten. Klicka på Installera tjänst . Du kan sedan byta namn på mappen, ge andra skrivåtkomst eller aktivera gäståtkomst (utan lösenord) om så önskas. Klicka slutligen på Skapa delad mapp .

Om du inte vill dela mappar med endast gäståtkomst men behöver logga in innan du kan se innehållet i mapparna, öppnar du en terminal och skriver in kommandot sudo smbpasswd -a användare med ditt Ubuntu PC-användarnamn. Ange sedan lösenordet du vill ställa in för dina aktier och bekräfta lösenordet. På en annan dator kan du sedan använda den delade mappen med ditt Ubuntu-användarnamn och lösenord.

10 Automatiska säkerhetskopior

Även om du gör mycket arbete i molnet finns det alltid filer på din dator som du hellre inte vill förlora. Lyckligtvis gör Ubuntu det enkelt att säkerhetskopiera. Öppna programmet Backup. Om du klickar på Mappar för att säkerhetskopiera till vänster ser du att din hemmapp finns som standard. Med plustecknet längst ner lägger du till andra mappar och med minustecknet tar du bort mappar från listan. Vid mappar för att ignorera ställer du in vilka undermappar från de inställda mapparna du inte behöver säkerhetskopiera. Papperskorgen och din nedladdningsmapp finns som standard. När du har ställt in vad du vill kopiera anger du var du vill att säkerhetskopian ska kopieras. I reservplatsdu kan välja ett konto med Google Drive eller Nextcloud, en nätverksserver i ditt lokala nätverk eller en lokal mapp. Det senare är naturligtvis inte lika säkert som en reservplats. Om du väljer en nätverksserver anger du en webbadress på nätverksplatsen , inklusive protokollet, till exempel smb: // användarnamn @ NAS / säkerhetskopior . Ange sedan mappen där säkerhetskopian ska hamna. Gå sedan till vänster till Översikt och klicka på Säkerhetskopiera nu för att testa om det fungerar. Första gången du blir ombedd att installera nödvändiga paket, gör det. Du kommer också att bli ombedd att ställa in ett lösenord för att kryptera din säkerhetskopia. Om din säkerhetskopiering lyckades kan du gå till Planeringställa in automatiska säkerhetskopior. Återställa en säkerhetskopia är så enkelt: Klicka på ÖversiktÅterställ . Prova det, då kan du vara helt säker på att du kan gå och sova med sinnesro: ditt arbete i Ubuntu kommer inte bara att gå vilse!

Hårdvarukompatibilitet

Verkligen stora hårdvaruproblem påträffas inte ofta under Ubuntu. Till exempel är det vanligtvis väldigt enkelt att lägga till en skrivare: slå på skrivaren, öppna Inställningar / enheter / skrivare och klicka på Lägg till skrivare . Ubuntu hittar din skrivare själv (i ditt nätverk eller ansluten via USB) och konfigurerar den.

Du kommer att stöta på de flesta problem om det inte finns någon open source-drivrutin för specifik hårdvara i din dator. I ett sådant fall ska du först kolla in Programvara och uppdateringar / Ytterligare drivrutiner för att se om du inte kan hitta en annan drivrutin för den. Om det inte finns någon, besök tillverkarens webbplats och följ instruktionerna där för att installera drivrutinen. Om du vill spela på din dator måste du ofta följa den vägen för grafikkort; de öppen källkodsdrivrutiner som är inbyggda i Ubuntu ger dig vanligtvis inte högsta prestanda.