Hemserver: Din egen hemserver

Numera är det inte längre ett undantag att ha din egen server i hemnätverket. Det är perfekt att ha en central plats i nätverket där du kan lagra all din data, och det är särskilt användbart för media som musik och filmer. Det finns dock ett annat alternativ än en NAS.

En NAS används ofta för detta, vilket är exakt vad namnet säger: N etwork A ttached S torage; en plats i nätverket för att lagra dina data. En NAS är ofta en liten låda med ofta flera (stora) hårddiskar och kör vanligtvis Linux som operativsystem. Men det finns också andra alternativ än en NAS: till exempel en hemserver med Windows som operativsystem.

Homeserver

Jag har också en server i mitt nätverk, men ingen NAS med Linux. Jag har en så kallad hemserver med en variant av Windows Server på. Detta erbjuder verkligen fördelar jämfört med Linux, om bara för att mina andra enheter också kör Windows (8).

En stor nackdel idag är priset. Först hade Microsoft en speciell Homeserver-utgåva (WHS), som var till salu för några dollar. Tyvärr har Microsoft sagt adjö till denna Homeserver. Hemservers funktionalitet finns nu i Essentials-upplagan, vilket är mycket dyrare (den billigaste licensen jag såg var cirka 160 euro). Men det finns något att säga för att använda den tidigare Homeserver-utgåvan, då har du inte den senaste programvaran, men den är billig och erbjuder helt enkelt alla nödvändiga funktioner.

Vad kan du göra med Windows Home Server?

Hemservern erbjuder därför en central plats där alla dina media - som filmer, musik och foton - kan lagras. Du kan komma åt och spela upp dessa media från dina arbetsstationer och andra enheter. Även utomhus kan du spela din egen musik via din smartphone eller på kontoret med tillhörande app och webbgränssnitt.

Hemservern kan också regelbundet säkerhetskopiera alla dina enheter i nätverket. Mycket trevligt för när saker går fel ..

Jag har använt en hemserver med stort nöje i flera år. Allt finns på det och är lätt att komma åt. Mitt mediacenter (ett HTPC, med Windows 8 i kombination med Windows Mediacenter) spelar musik och filmer i vardagsrummet som finns på hemservern. Jag lagrar alla mina dokument centralt på min bärbara dator. På detta sätt är allt lätt tillgängligt utanför hemmet, vilket är väldigt bekvämt.

Maskinvaran

Jag hade en liten låda som hemserver: en Acer Aspire EasyStore H340, men den gav inte tillräckligt med expansionsalternativ. Nu har jag själv satt ihop en större låda som använder kraften så ekonomiskt som möjligt. Och det är viktigt, för det är 24 timmar om dygnet. Nu kan jag till exempel utöka servern med TV-tunerkort. Nu kan jag titta på TV på olika TV-apparater i huset via Homeserver utan att hela huset är rörigt med koaxialkablar.

Men förutom en TV-server erbjuder en sådan hemserver fler applikationer som kan vara mycket användbara. Tänk på att hantera din filmsamling, och dessa filmer kan sedan visas på alla dina kunder i nätverket. Fler bloggar följer för att förklara vad jag använder hemservern till. Fortsättning följer...