Anpassa inloggningsskärmen i Windows 10

Att logga in på datorn är ofta en av de första sakerna vi gör varje dag. Inloggningsskärmen är fortfarande inte den vackraste eller mest informativa delen av Windows. När du måste skriva in ditt användarnamn och lösenord gör du det bara för att du måste. Windows 10 erbjuder mer än någon tidigare version av Windows-alternativ för att anpassa inloggningen efter eget tycke. Anpassa inloggningsskärmen i 13 steg.

Tips 01: Registrera dig

För att hålla användningen av datorn så enkel som möjligt var det inte ens nödvändigt att logga in i Windows med ett användarnamn och lösenord för länge sedan. Men de dagarna är över. Microsoft vill göra Windows mer personligt och det kräver att Windows vet vem som är inloggad. Därför har inloggning med ett användarnamn och lösenord varit standard sedan vissa Windows-versioner. Att logga in på Windows 10 har två delar, det finns låsskärmen och inloggningsskärmen. Den första är skärmen som Windows visar när ingen är inloggad eller datorn är låst. Inloggningsskärmen är nästa skärm, som är skärmen där du anger användarnamn och lösenord. Båda skärmarna är nära besläktade och kallas även inloggnings- eller inloggningsskärmen.

Åtkomstkontroll

Användarnamn och lösenord är det första steget i processen som kallas åtkomstkontroll. Med användarnamnet identifierar du dig själv: du säger vem du är. Datorn kontrollerar sin lista över användare för att se om du använder den. Om inte, kommer du inte att få åtkomst och processen kommer att sluta här. Om du är på listan måste du fortfarande bevisa att du verkligen är den person du säger att du är. Det kallas autentisering. Det vanligaste beviset är lösenordet, men det kan också vara ett fingeravtryck eller ett pass du har, eller en kombination därav. Om beviset är korrekt är autentiseringen klar och du kan gå in. Vad du kan göra på datorn efter det beror på din roll och rättigheter. Detta faller inom nästa steg i åtkomstkontrollprocessen, auktoriseringen.

Tips 02: Registreringsalternativ

Beroende på version och hårdvara har Windows 10 olika alternativ för att justera sättet att logga in och utseendet på inloggningsskärmen efter dina egna önskemål. Om du börjar använda en ny dator eller loggar in för första gången med ett nytt användarkonto kommer den senaste versionen av Windows 10 också att ställa dig ett antal frågor om detta. Du kan till exempel omedelbart välja att logga in med en pinkod eller med biometriska data istället för ett lösenord. Att logga in med en PIN-kod är till och med den nya standardmetoden. För att konfigurera allt du behöver göra är att klicka på Nästa och sedan välja PIN-kod. Du kan alltid ändra sättet att registrera dig efteråt. Du hittar alternativet Inloggningsalternativ i det nya inställningsfönstret viaStart / Inställningar / Konton .

Tips 03: Foto

Det första objektet på skärmen Konton är Din info . Här hittar du egentligen bara möjligheten att försköna den personliga informationen på inloggningsskärmen med ett foto. Klicka på Kamera om du vill ta ett foto med en webbkamera, klicka på Sök bild om du vill använda ett foto eller en bild som redan finns på datorn. Välj bilden och välj Välj bild . Bilden du använder behöver inte vara ett foto av dig själv, men det gör det lättare att använda datorn med flera konton.

Windows 10 erbjuder fler alternativ än någonsin för att förbättra inloggningen

Tips 04: Lösenordsalternativ

Du hittar alternativen för hur du registrerar dig genom att klicka på Registreringsalternativ till vänster . Det bästa alternativet är att logga in med ansiktsigenkänning via Windows Hello. Det här alternativet är inte tillgängligt på många datorer. Det finns möjlighet att ställa in en pinkod. Enligt Microsoft är en PIN-kod säkrare än ett lösenord eftersom den ställs in per enhet. Du använder ditt lösenord när du loggar in med ett Microsoft-konto, trots allt på vilken enhet som helst.

Om du vill logga in med en PIN-kod från och med nu klickar du på Lägg till under PIN- koden . Ange först det aktuella lösenordet och klicka sedan på Logga in . Ange sedan koden du vill använda för att logga in på den här datorn två gånger. PIN-koden måste vara minst fyra siffror lång och inte i ett specifikt mönster: fler siffror och variation är bättre. Bekräfta med OK . För att testa detta, klicka på Start , klicka sedan på bilden av ditt konto och sedan på Logga ut . Öppna inloggningsskärmen och se att där det stod lösenord , står det nu PIN . Skriv PIN-koden och tryck på Enter för att logga in.

Hej Windows

I inloggningsalternativen ser du termen Windows Hello upprepade gånger. Det är samlingsnamnet för alla nya funktioner i Windows 10 kring inloggning. Att logga in med en PIN-kod är en del av Windows Hello, men också att logga in med ett bildlösenord, med ett fingeravtryck och via ansiktsigenkänning. Windows Hello gör inloggningen enklare, men tyvärr beror alternativen helt på hårdvaran. Bildlösenordet fungerar till exempel bäst med en pekskärm och för att logga in med ett fingeravtryck krävs en motsvarande fingeravtrycksläsare. Och för att logga in via ansiktsigenkänning räcker bara ett mycket begränsat antal webbkameror och kameror, vilket du faktiskt bara hittar i de dyrare bärbara datorerna och surfplattorna.

Med Logitech Brio-webbkameran, som du kan ansluta till vilken dator som helst via USB, är det möjligt att logga in via ansiktsigenkänning. Med ett pris från 175 euro är denna 4k ultra-hd webbkamera tyvärr inte billig.

Tips 05: Bild

Ännu ett lösenordsbyte är bildlösenordet. I grund och botten handlar det om att rita ett fast mönster över en viss bild med musen. Du kan välja bild och mönster själv. Under Bildlösenord vid Lägg till . Först anger du det vanliga lösenordet och klickar på OK . Klicka sedan på Välj bild och välj en bild. Klicka på Öppna och bekräfta att detta är rätt bild via Använd den här bilden. Då måste du rita ett mönster på bilden tre gånger med musen eller med fingrarna om det finns en beröringskänslig skärm på datorn. Upprepa mönstret tills installationen av bildlösenordet lyckas. Bekräfta med Finish . Du kan testa det nya lösenordet igen genom att logga ut från Windows och logga in igen.

Att logga in med en PIN-kod är säkrare än att logga in med ett lösenord, enligt Microsoft

Tips 06: E-post eller inte

När du loggar in på Windows med ett Microsoft-ID visar Windows 10 ytterligare information utöver kontots namn. Det är inte så mycket än, men till exempel den tillhörande e-postadressen kan visas. Det här kan vara användbart eller bara roligt, men det betyder också att alla som ser din dator när du är utloggad kan läsa din e-postadress. Om du inte vill att på Inloggning alternativ skärmen avmarkerar botten alternativet märkt Visa kontouppgifter på inloggningsskärmen . Om du inte hittar displayen ett problem eller om det är användbart men du inte ser någon ytterligare information med kontonamnet på inloggningsskärmen, aktivera det här alternativet.