Köpa en begagnad telefon? På det här sättet kontrollerar du om den har stulits

Om du köper en begagnad telefon vill du förmodligen se till att den inte är stulen eller förlorad. Här förklarar vi hur man får reda på det.

Om en telefon blir stulen eller förlorad kan ägaren rapportera den till sin mobiloperatör eller på en webbplats som mobimy.info. Telefonens unika IMEI-nummer läggs sedan till i en svart lista så att enheten inte längre kan registreras i mobilnätet. Läs också: Så här spårar du din saknade surfplatta eller smartphone.

På webbplatsen stopheling.nl kan du kontrollera om IMEI-numret på telefonen som du planerar att köpa är registrerat som stulet. Apple själv har sitt eget verktyg som du kan kontrollera om du har att göra med en stulen enhet.

Att ta reda på IMEI-numret på din telefon fungerar inte detsamma på alla enheter. I många fall kan du se numret genom att ange * # 06 # utan att trycka på samtalsknappen.

På en iPhone kan du vanligtvis hitta IMEI-numret i Inställningar > Allmänt > Om . IPhone 3G, 3GS, 4, 4s, 6s och 6s Plus har också IMEI-numret på SIM-korthållaren, medan iPhone 5, 5s, 5c, 6 och 6 Plus har det på baksidan av enheten. Detta är användbart när du inte enkelt kan komma åt inställningarna på enheten, till exempel när du tittar på en begagnad enhet.

På en Android-enhet kan du hitta IMEI-numret i Inställningar > Om telefonen > Status .

Med telefoner som har ett avtagbart batteri kan du ofta hitta IMEI-numret på en klistermärke under batteriet.