När du packar upp och ställer in din vackra nya HDTV kommer ordet kalibrering förmodligen inte direkt att tänka på. Standardinställningarna kanske dock inte är idealiska, så korrekt kalibrering är mycket viktigt för att få en bra bild. Dessa enkla steg hjälper dig med det.
Ställ in enheten i hemläge
När du sätter på din TV för första gången kan du bli tillfrågad om du planerar att använda den hemma eller i en butik. Välj hemläge. Butiksläget är utformat för att producera en så tydlig bild som möjligt, så att enheten i en showcase full av tv-apparater fångar köparnas uppmärksamhet. I butiksläge är bilden inte korrekt - och ljusstyrkan är inställd så hög att din elräkning troligen också kommer att öka.
Om du av misstag ställer in TV: n i butiksläge, ta en titt på manualen för att ta reda på hur du stänger av butiksläget eller går igenom den ursprungliga inställningen igen.
Rätt bildläge
Ett av de enklaste sätten att förbättra bildkvaliteten på din TV är att ställa in rätt bildläge. Som standard är bildläget inställt som Standard eller Normal - vilket vanligtvis inte är en bra bild av originalinnehållet. Du bör kunna välja mellan många alternativ på TV-menyn, inklusive lägen som spel, sport, dynamisk, livlig, film, film, THX och ISF-expert . Varje läge justerar inställningarna på ett sätt som tillverkaren anser lämpligt för varje typ av innehåll.
Först och främst något om färgtemperatur och varför du ska välja vissa bildlägen och inte andra. Det är bäst att ställa in färgtemperaturen till 6504K (kort sagt D65). För tv-apparater är D65 den mest använda standarden som ställts av den ideella internationella belysningskommissionen (känd av dess franska akronym CIE), som har bestämt att dagsljuset har en temperatur på 6504 grader Kelvin.
När du tittar på Kelvin-skalan, ger varmare färger (lägre siffror) rödaktiga nyanser, medan kallare färger (högre siffror) ger blåare nyanser. Om du ställer in din TV på D65 får du rätt färgtemperatur för att korrekt visa innehåll och med färgerna som motsvarar källmaterialets, som det är tänkt.
Våra många tester av HDTV har lärt oss att vissa lägen är nödvändiga för att uppnå D65.
- ISF- eller THX-läge: Om möjligt, använd ett av dessa lägen först. Om läget är tillgängligt betyder det att tillverkaren har arbetat med ISF (Imaging Science Foundation) eller THX för att certifiera TV: n med ISF- eller THX-standarderna. Dessa lägen tar dig närmast 6504K.
- Film- eller filmläge: Om ditt set inte har ISF- eller THX-certifierade lägen, välj ett av filmlägena. Dessa är inte exakt 6504K, men de kommer ganska nära det.
Undvik inställningar som Vivid och Dynamic, som ger en mycket ljus och livlig bild, men kan också skapa en blåaktig, onaturlig effekt. De kan också förkorta din TVs livslängd.
När du har justerat bildläget bör du ge ögonen ett ögonblick för att vänja sig vid de nya inställningarna. Chansen är att du först tycker att bilden är för gul eller för röd. Det är helt enkelt för att du är van vid högre temperaturlägen som ser blåare ut.
Fortfarande inte nöjd?
Att byta bildläge är ett bra första steg, men för vissa människor är den resulterande bilden för mörk eller har för lite kontrast. Enligt min erfarenhet används ISF-, THX- och filmlägen bäst i fullständigt mörker. Det är fantastiskt när du tittar på en film med alla lampor släckta, men i de flesta fall tittar du på TV med lite belysning eller med gardinerna öppna. Du kan korrigera bilden genom att justera ljusstyrka, kontrast och bakgrundsbelysning.
Ställ in din TV-miljö: Innan du ändrar något, kom ihåg att både miljön och tiden på dagen kommer att påverka bildkvaliteten. Om du vanligtvis tittar på TV efter jobbet, säg mellan 18:00 och 22:00, kalibrera din apparat runt den tiden. Om du tittar på TV med lamporna på, justera belysningen så att den passar den belysning du har när du tittar på TV.
Justera ljusstyrkan: Ljusstyrningskontrollen justerar svartnivån på din TV. Detta avgör hur mycket detaljer du kan se i mörka områden. Om du ställer in ljusstyrkan för lågt kommer grottorna att vara svartsvarta, mörkt hår har inga detaljer och svarta mattor har ingen konsistens. Om du ställer in ljusstyrkan för högt, kommer mörka områden att se gråa ut och tvättas ut.
Ett bra sätt att justera ljusstyrkan är att hitta en scen i en film eller TV-show som är riktigt mörk, eller där någon bär svarta kläder. En av mina favoritscener för detta är från The Dark Knights Blu-ray-skiva, kapitel 9. Scenen är en cocktailparty där alla har på sig en kostym. Om du pausar filmen när du tar en närbild av en av de svarta dräkterna kan du justera TV: ns ljusstyrka och börja med den lägsta inställningen. Rör dig upp tills du kan se en liten detalj, men gör inte att kostymen ser grå ut.
Justera kontrasten : Kontrastkontrollen är motsatsen till ljusstyrkan eftersom den justerar vitnivån i bilden. Om kontrasten är inställd för låg, verkar bilden tråkig och tråkig. Om du ställer in kontrasten för högt förlorar molnen all definition och ser ut som vita fläckar, och vita kläder eller snöscener saknar detaljer. Prova en scen med snö, till exempel en på Hoth i The Empire Strikes Back eller i JJ Abrams nya Star Trek från 2009. Börja med kontrasten vid maximal inställning och flytta sedan ner tills du kan se detaljerna i snön.
Justera bakgrundsbelysningen: När du har fått ljusstyrkan och kontrasten rätt, lämna den kvar och justera bakgrundsbelysningens inställningar istället. Om du ändrar bakgrundsbelysningen ändras kontrasten och ljusstyrkan med den så att du kan behålla detaljerna i både mörka och ljusa delar av bilden. Om du bara justerade kontrasten skulle bilden se bra ut i de vita områdena, men ljusstyrkan skulle vara för mörk för att se - om du inte justerar den också. Ju mer du hanterar ljusstyrka och kontrast, desto mer sannolikt är det att du får ett sämre resultat än när du började.
Vad sägs om färg, nyans och skärpa? För att justera dessa tre inställningar behöver du ett testmönster och färgfilter. Om du tycker att färgmättnaden är för hög, hudtonerna inte stämmer eller texten inte är tillräckligt skarp, kan du prova AVSforums gratis testmönster. Forumet ger också instruktioner om hur man bränner mönstren på en skiva, plus en PDF som beskriver hur man använder dem. Du måste köpa ett blått färgfilter för att justera färg och nyans.
Köp en kalibreringsskiva
Om du vill arbeta mer omfattande med inställningarna, eller om du inte vill köpa ett separat färgfilter eller bränna testmönster, kan du köpa en kalibrerings Blu-ray-skiva för cirka 35 euro.
I laboratoriet använde vi Joe Kanes Digital Video Essentials HD Basics ($ 40 på Amazon), vilket fungerade bra för att justera fem grundinställningar (ljusstyrka, kontrast, nyans, färg och skärpa). Skivan innehåller förklaringar för varje test, RGB-färgfilter och alla testmönster som krävs för att justera varje inställning korrekt. THX gör en liknande kalibreringsskiva som vi har använt, men den är endast tillgänglig för studenter som deltar i deras utbildningskurser.
Håll koll på allt
När du har avslutat kalibreringen, se till att skriva ner dina nya inställningar. Vissa TV-apparater sparar bara dina inställningar för den ingång du använde för kalibrering (till exempel HDMI 1). Du kanske vill använda kalibreringsinställningarna på andra ingångar du vill använda, så skriv ner dem någonstans. Om en firmwareuppdatering av din TV tar bort dina egna inställningar kan du ange dem igen om du har skrivit ner dem någonstans. Slutligen, om du har en TV med ett färghanteringssystem och justeringar av vitbalans, leker inte med det om du inte har rätt programvara och kalibreringsutrustning.
Detta är en fritt översatt artikel från vår amerikanska systersida TechHive.com. Beskrivna termer, åtgärder och inställningar kan vara regionspecifika.