Beslutsstöd: De 10 bästa routrarna idag (december 2020)

Om du har en internetanslutning har du också en router. En modern router är inte bara hjärtat i ditt hemnätverk utan ger också trådlös täckning i ditt hem. Routern som du får från din internetleverantör är verkligen inte alltid den mest idealiska enheten i det trådlösa fältet. Vad ska du vara uppmärksam på om du vill köpa en ny router?

Topp 10 bästa routrar
 • 1. Netgear Orbi RBK50
 • 2. TP-Link Deco M4
 • 3. TP-Link Deco M9
 • 4. Netgear Orbi RBK23
 • 5. ASUS AiMesh AX6100
 • 6. Synology MR2200AC
 • 7. AVM Fritz! Box 7530
 • 8. TP-Link Deco M5
 • 9. D-Link Covr 1203
 • 10. Linksys Velop
Tips för din router
 • Vad behöver du?
 • Snabbt, snabbare, snabbast?
 • Mesh: helt enkelt perfekt täckning
 • Ställ in och optimera
 • Extra säkerhet
Vanliga frågor
 • Är en snabbare router bättre?
 • Vad är ett WiFi-nätverk?
 • Hur många nätpunkter behöver jag?
 • Vad är Wi-fi 5? Och vad är Wi-fi 6?
 • Hur placerar jag en router bakom en router?
 • Hur kan jag ställa in min router?
 • Vad betyder siffror som AC1900 eller AC5400?
 • Vad är dual band och vad är tri band?
 • Var placerar du en router?

Topp 10 routrar (december 2020)

1. Netgear Orbi RBK50

The Best Mesh Router 10 Poäng 100

+ Användarvänlig

+ Utmärkt prestanda

+ Utmärkt räckvidd

- Högt pris

Netgear var först med att marknadsföra ett Wi-Fi-nätverk med Orbi RBK50, men det gjorde det genast mycket bra. Netgears första Orbi är fortfarande det bästa Wi-Fi-nätverket du kan köpa. Detta beror på att RBK50 fortfarande är det enda AC3000-systemet på den nederländska marknaden. Sortimentet är utmärkt och prestandan är imponerande. På grund av den imponerande tekniken (per nod) är RBK50 dock det dyraste systemet du kan köpa. Vill du veta mer? Läs vår recension här.

2. TP-Link Deco M4

Billigt och bra 9 Poäng 90

Valuta för pengarna

+ Bra täckning och prestanda

+ Användarvänlig

- AC1300: Begränsad kapacitet

Den nya TP-Link Deco M4 är överlägset det billigaste masksystemet på marknaden, men tillsammans med sin "bror" Deco M5 är den bland de bästa produkterna i sin klass. Systemet får poäng där det räknas: installationen är användarvänlig och lämplig för den största lekmannen, och det gäller även appen. Läs vår recension här.

3. TP-Link Deco M9

Mesh med Zigbee 10 Betyg 100

+ Täckning, kapacitet och prestanda

+ Användarvänlig

+ Zigbee och Bluetooth

- Nej

Med TP-Link Deco M9 Plus, en triband-lösning, försöker TP-Link också att locka den mer intensiva användaren. Och med framgång, eftersom detta i genomsnitt är det snabbaste nätverket AC2200. Endast AC3000-lösningarna är snabbare. Deco M9 Plus har ett åtkomstpunktsläge, trådbunden backhaul, omfattande säkerhetsalternativ (antivirus, brandvägg), gästnätverk och även lite mer avancerade saker som port vidarebefordran. Inställningarna görs via en app; det finns inget webbgränssnitt, även om det mesta verkliga Prosumers kommer att sakna det. Genomsnittlig konsument kommer att uppskatta de omfattande alternativen för föräldrar och det extra säkerhetsskiktet, inklusive antivirus och brandvägg. Läs vår recension här.

4. Netgear Orbi RBK23

Prisvärt kraftpaket 10 Poäng 100

+ Användarvänlig

+ Prestanda och räckvidd

+ Konkurrenskraftig prissättning

- Nej

Netgear har det bästa WiFi-nätverket med Orbi RBK50, men Netgear imponerar också med RBK23 i den långsammare AC2200-klassen. Denna uppsättning består av tre separata torn, men en storlek mindre, med den enda konsekvensen att satelliterna nu har två istället för fyra LAN-portar. Denna uppsättning finns också med en router och en satellit under typ RBK20. Prestandan är bra i AC2200-klassen, men det gäller också till exempel den tekniskt jämförbara TP-Link Deco M9 Plus. Vill du veta mer om RBK23? Läs vår recension här.

5. ASUS AiMesh AX6100

Första nätverket med Wifi 6 9 Poäng 90

+ Wifi 6 blixtsnabb

+ Omfattande firmware

- Endast en wifi6-radio

- Nätutbud

Finsmakare av ASUS-produkter vet var tillverkaren utmärker sig: när det gäller verkligt innovativa produkter. ASUS AiMesh AX6100 WiFi-system (bestående av 2x RT-AX92U, om du vill expandera) förtjänar titeln utan tvekan. Det är det första nätverket med 802.11ax eller Wi-Fi 6. Kort sagt: potentiellt mycket snabbt. Men är AX6100 omedelbart ett naturligt val för nät? Vi ifrågasätter detta eftersom endast en av de två 5 GHz-radioerna stöder WiFi 6. Om AX6100 använder den snabbare WiFi6-radion som backhaul är din klient på en annan åtkomstpunkt fortfarande begränsad till WiFi5-hastigheter.

6. Synology MR2200AC

För nas-fans 9 Betyg 90

+ Kapacitet och ledning

+ Bra prestanda

- Pris

- Erfarenhet krävs

Synologys MR2200AC är ett WiFi-nätverk som du köper per styck. Det ger ett något högre pris om du behöver två eller tre. Ett exempel är också möjligt eftersom MR2200AC är mer än andra masksystem en traditionell router full av möjligheter. Om du har en nas från Synology kommer allt att kännas omedelbart bekant. Du kan lägga till alla typer av funktioner via appar. Ett bra router- eller WiFi-nätverk för Synology NAS-ägare.

7. AVM Fritz! Box 7530

Modem och router 8 Poäng 80

+ Omfattande möjligheter

+ Dect support

+ Supervectoring (om tillgängligt)

- Som en router som inte är konkurrenskraftig på priset

Letar du efter en snabb ADSL / VDSL-modemrouter med DECT-telefoni? Då är urvalet begränsat. Med AVM FRITZ! Box 7530 ger AVM denna kombination på marknaden till ett blygsamt pris. Om vi ​​fokuserar på routerns funktionalitet ser FRITZ! Box 7530 ut som en ganska standard 2x2 AC1200 klassmodell. Tvåströms WiFi AC, som vi också hittade i FRITZ! Box 4040, som kostar cirka 90 euro, är en utmärkt bas för de flesta användningsområden. Det är den omfattande FRITZ! OS-programvaran som ligger till grund för varje AVM-enhet där vi letar efter mervärde. Kickern i detta fall är dock den omfattande DECT-funktionen för VOIP-tjänster, med vilken 7530 fungerar som en telefonväxel. Läs vår recension här.

8. TP-Link Deco M5

Prisvärd, men med antivirus 9 Poäng 90

+ Pris

+ Bra täckning och prestanda

+ Användarvänlig

- AC1300: Begränsad kapacitet

TP-Links Deco M5 sticker ut för sitt konkurrenskraftiga pris. För relativt lite pengar får du tre noder som du kan förse hela ditt hus med ett trådlöst nätverk. När det gäller hastighet är Deco med sin AC1300-hårdvara inte som förväntat bland de bästa, men Deco gör bättre än vi förväntar oss baserat på specifikationerna. Som en extra kan du också ansluta de trådbundna noderna. Dessutom har TP-Link inbyggd säkerhet från Trend Micro, vilket gör Deco M5 värt att överväga. Du kan läsa mer i vårt jämförande test av WiFi-nätverkssystem. Läs vår recension här.

9. D-Link Covr-1203

Den enklaste installationen 8 Betyg 80

+ Den enklaste installationen

+ Snygg prestanda och räckvidd

+ Charmig kompakt design

- Tävling snabbare och billigare

D-Link verkar vara den enda tillverkaren som förstod att de var tvungna att göra något för att konkurrera hårdare med TP-Link. D-Links-systemet är ännu enklare att installera än TP-Links-systemet. Där du måste länka satelliterna med alla andra märken gör Covr det automatiskt. Sådana detaljer gör skillnaden. Utseendet är också slående: rosaguldfinishen kommer troligen att ha en högre acceptansfaktor för vissa damer.

10. Linksys Velop

Massor av funktionalitet 8 Poäng 80

+ Bra prestanda

+ Bra möjligheter

+ Vacker design

- För dyr

Linksys har inte varit inaktiv: få system har förbättrats lika mycket som Velop tri-bandet. Förra året fungerade systemet ganska bra, men det missade också helt klart poäng. Till exempel är den första smärtsamt långsamma installationsproceduren nu lätt att göra. Funktionellt sett har det nu också blivit en praktiskt taget komplett prosumerrouter och i årets test var prestandan ännu bättre än förra året. Priset på Velop tri-band har sjunkit, men konkurrensen har det också. Trots sin goda prestanda är prisskillnaden med den lika utmärkta Orbi RBK23 svår att motivera.

Tips för din router

Routern är mitt i ditt hemnätverk och styr anslutningen mellan ditt hemnätverk och internet. Hemma kombineras routern vanligtvis med en WiFi-åtkomstpunkt, vi kallar det också en trådlös router.

Du får ofta en trådlös router från din internetleverantör som också innehåller ett modem, en modemrouter. Du kan använda routern från din internetleverantör som bas för ditt hemnätverk, men vanligtvis kommer du att vara begränsad i dina alternativ.

Om du vill ha kontroll över alla inställningar behöver du din egen router. Ibland kan du byta ut din internetleverantörs router, men vanligtvis är det inte möjligt på grund av modemfunktionaliteten och du ansluter din egen router till internetleverantörens modemrouter.

Vad behöver du?

Routrar finns i alla typer av varianter. Så köp inte bara den första routern du stöter på i en butik, för chansen är att enheten inte uppfyller dina önskemål och krav optimalt.

Upprätta därför en önskelista som din router måste uppfylla. Naturligtvis är specifikationerna viktiga: de avgör i stor utsträckning vad routern kan göra. Du kan göra ett viktigt initialt val baserat på hastigheten på nätverksanslutningarna. Se till att routern är utrustad med gigabit-nätverksportar (1000 Mbit / s). Även om routrar med långsammare snabba Ethernet-portar (100 Mbit / s) börjar bli en sällsynt syn, kommer du fortfarande att stöta på dem.

Vissa routrar har också en eller flera USB-portar utöver nätverksanslutningarna. Du kan använda den för att dela en extern hårddisk med ditt nätverk så att du kan använda routern som en enkel NAS. Därefter är den trådlösa standarden som routern stöder viktig. För några år sedan var 802.11n standarden och du kan fortfarande köpa sådana routrar. Du köper dock bättre en 802.11ac-router.

Snabbt, snabbare, snabbast?

Med det valet för en 802.11ac-router är du inte där, för ac-routrar är indelade i olika hastighetsklasser. Där vi började med AC1750- och AC1900-routrar kan du redan köpa AC5400-routrar idag. I princip betyder ett högre antal mer hastighet, men det betyder inte att du bara ska köpa den snabbaste routern.

Speciellt för att de snabbaste routrarna är mycket dyrare än till exempel AC1900-routrar som också fortfarande finns till salu. Beroende på ditt syfte är frågan om du verkligen märker hastighetsskillnaden. Det är inte så att en AC5300-router i praktiken är till exempel mer än dubbelt så snabb som en AC1900-router. Faktum är att du förmodligen inte ens märker skillnaden med ett begränsat antal kunder.

Ett tal som AC5300 uttrycker routerns totala hastighet där alla radioapparater läggs samman. Vill du veta den exakta skillnaden mellan till exempel AC1900 och AC5300? Vi har analyserat alla siffror. De flesta routrar har två eller tre radioapparater medan din klient bara ansluter till en radio åt gången. De 'snabbaste' routrarna är därför särskilt användbara om du vill använda många enheter samtidigt. För de flesta användare är en AC1900-router snart tillräcklig.

Mesh: helt enkelt perfekt täckning

Allt oftare visar sig en trådlös router inte vara tillräcklig för att ha trådlös täckning överallt i huset. En ny typ av router, det så kallade WiFi-mesh-systemet, erbjuder en lösning.

Istället för en router får du flera WiFi-åtkomstpunkter när du köper ett WiFi-nätverk. Precis som alla andra routrar ansluter du huvudroutern med en kabel till ditt modem (router) hos din internetleverantör. De extra Wi-Fi-åtkomstpunkterna ansluts trådlöst till huvudroutern och utökar den trådlösa täckningen.

Du köper vanligtvis ett WiFi-nätverk i ett paket med två eller tre WiFi-åtkomstpunkter som kan ge täckning i hela ditt hem.

Ställ in och optimera

När du väl har hittat den perfekta routern vill du naturligtvis få ut allt från din enhet. Du kan optimera din router via webbgränssnittet där du kan justera ett stort antal inställningar.

Förresten kan du också (delvis) ställa in fler och fler routrar med en app för din smartphone. Vissa WiFi-nätverk, inklusive TP-Links Deco M5 och Google Wifi, kan till och med konfigureras med bara en app. Du kan optimera de trådlösa inställningarna i webbgränssnittet. Inte bara anger du ditt eget nätverksnamn, du kan också ändra kanalen som används om det verkar som om routern själv inte väljer den mest optimala kanalen.

Extra säkerhet

Din router är bokstavligen centrum för ditt nätverk. Samtidigt, till exempel på grund av ökningen av smart hemutrustning, hängs allt fler enheter i hemnätverket som du inte omedelbart vet vilken information som delas.

Routertillverkare svarar på detta genom att bygga in säkerhetsfunktioner i sina routrar. TP-Link och ASUS väljer att samarbeta med antivirusproducenten Trend Micro. Dessutom händer det motsatta också: traditionella säkerhetstillverkare som Norton och F-Secure tar med sina produkter till hemnätverket i form av en egen router. Oavsett vilken router som väljs: säkerhet och övervakning kommer att vara ett av de viktigaste routertema under den kommande perioden.

Vanliga frågor

Är en snabbare router bättre?

Bättre betyder i allmänhet bättre täckning. I så fall är svaret nej. WiFi-routrar innehåller radioapparater som måste uppfylla lagliga krav när det gäller överföringseffekt. En dyrare och därför snabbare router innehåller vanligtvis fler radioer jämfört med en billigare. Detta innebär att fler enheter kan anslutas till routern med hög hastighet samtidigt. Det betyder dock inte att routerns räckvidd kommer att öka. När allt kommer omkring måste de enskilda radioapparaterna fortfarande uppfylla de lagliga kraven. En dyrare router är därför särskilt intressant om du vill kunna använda många enheter (tio eller fler) på ett ställe i ditt hus. Men om du har täckningsproblem, till exempel på vinden, måste du hitta en lösning som använder flera WiFi-åtkomstpunkter som ett WiFi-nätverk,repeater, powerline-adapter med WiFi eller en trådbunden åtkomstpunkt.

Vad är ett WiFi-nätverk?

Inte så mycket hastighet, men täckningen blir alltmer det största Wi-Fi-problemet idag. Du kan inte lösa ett täckningsproblem med en dyrare eller snabbare router, du behöver flera åtkomstpunkter spridda över ditt hus. Ett WiFi-mesh-system är en trådlös router som stöds av de medföljande WiFi-åtkomstpunkterna. Dessa åtkomstpunkter, även kallade noder, är anslutna trådlöst till routern. Detta gör att du kan förse hela ditt hem med ett omfattande trådlöst nätverk utan att behöva köra kablar. Wifi-nätsystem finns i olika prisklasser beroende på radiokonfiguration. De billigaste systemen är AC1200 / AC1300-system där kommunikationen mellan noderna sker via samma radioapparater som kommunikationen med klienterna.Dyrare system har en separat radio för kommunikation med noder och kan kännas igen av AC2200- eller AC3000-typning. Om du bara vill surfa lite eller om du inte har en stor familj räcker ett billigare system. Om du har högre krav på din WiFi är det bättre att välja ett dyrare system.

Hur många nätpunkter behöver jag?

Wi-Fi-nätverk säljs i uppsättningar med två eller tre noder. Men hur många behöver du? Tillverkare lovar ofta ett visst antal kvadratmeter per nod, men dessa amerikanska tillverkare antar vanligtvis inte holländsk bostadsbyggande. När det gäller kvadratmeter är ett genomsnittligt nederländskt hus vanligtvis inte särskilt imponerande, men användningen av golv och armerad betong innebär att det fortfarande krävs flera noder. En bra tumregel i ett hem är en nod per våning. Flera noder är också användbara i en större lägenhet, genom att distribuera dem på ett smart sätt kan du uppnå utmärkt täckning. Även om praxis visar att det kraftfullaste systemet på marknaden, Netgear Orbi RBK50, fungerar bra i standarduppsättningen som består av två noder.Med de billigare AC1200 / AC1300-systemen är det bättre att välja en uppsättning med tre noder omedelbart. Du kan köpa extra noder med alla system, men de är relativt dyra jämfört med vad du betalar för startpaketet.

Vad är Wi-fi 6? Och vad är Wi-fi 5?

Wifi har varit tillgängligt sedan slutet av nittiotalet och sedan dess har nya generationer dykt upp regelbundet, vilket har ökat hastigheten på WiFi avsevärt. Fram till nyligen var de olika generationerna av WiFi kända av ett nummer med bokstäver. 802.11n lyckades till exempel med nuvarande 802.11ac, som snart kommer att efterföljas av 802.11ax. I stället för 802.11ac kallades den nuvarande WiFi-standarden också AC. Wi-Fi Alliance som hanterar Wi-Fi-standarden tyckte att den inte var tillräckligt tydlig och har kommit med något nytt. Förutom de befintliga beteckningarna som 802.11ac har Wi-Fi nyligen använts följt av ett nummer. Den nuvarande 802.11ac är densamma som Wi-Fi 5. Den snart släppta 802.11ax blir Wi-Fi 6, medan Wi-Fi 4 hänvisar till den äldre 802.11n-tekniken.

Hur placerar jag en router bakom en router?

Vanligtvis får du en router från din internetleverantör och det är ofta inte möjligt att ersätta den enheten med din egen router. Om du fortfarande vill ha din egen router, till exempel för mer kontroll över ditt nätverk eller bättre trådlös täckning, måste du ansluta den här routern till routern hos din internetleverantör. Det finns två sätt att ansluta en router till en annan router. I den första metoden ansluter du WAN- eller internetporten på din egen router till LAN-porten på routern hos din internetleverantör. Din egen router fungerar sedan som en router. Du måste ansluta alla dina enheter till din nya router för att undvika att ha två nätverk som hindrar enheter från att kommunicera med varandra. Eftersom din router är ansluten bakom en annan router,den har inte direkt anslutning till internet, vilket kan orsaka problem om du till exempel vill öppna portar. För att förhindra problem så mycket som möjligt kan du lägga till din egen router i dmz (demilitariserad zon) på din internetleverantörs router. Ännu bättre är att ställa in routern på din internetleverantör som ett modem, detta kallas också bridge-läge. Detta är dock ofta inte möjligt.

Det finns en andra metod för att ansluta din egen router till en router från din internetleverantör. Det är genom att ställa in din egen router som en WiFi-åtkomstpunkt. Denna metod är därför endast lämplig om du vill använda din egen router för att förbättra din WiFi. Du kommer att fortsätta använda routern från din internetleverantör för att hantera ditt nätverk. Du kan ställa in alla routrar som åtkomstpunkter genom att stänga av den inbyggda dhcp-servern och ge enheten en fast IP-adress. Du ansluter sedan en nätverkskabel till en normal nätverksanslutning som du ansluter till en normal nätverksanslutning på den andra routern. Vissa routrar har ett officiellt åtkomstpunktsläge som konfigurerar routern som en åtkomstpunkt. Du kan sedan använda ruttens WAN-port för att ansluta den till en LAN-port på din ISP: s router.

Hur kan jag ställa in min router?

När du har anslutit en router fungerar enheten vanligtvis omedelbart. Ändå måste du dyka in i inställningarna, för du vill antagligen välja namnet på ditt trådlösa nätverk (ssid) och lösenord själv. Använd webbgränssnittet på din router för att ställa in din router. Vanligtvis kan detta webbgränssnitt nås genom att ange IP-adressen 192.168.1.1 i din webbläsare, men ibland används en annan IP-adress. På sidan som öppnas kan du logga in på din router med ett användarnamn och lösenord. Om du inte har ställt in det här själv hittar du rätt data på en klistermärke på din router. Du kan också ställa in fler och fler routrar med en app. En sådan app är till exempel användbar för att snabbt slå på gästnätverket om du har gäster.

Vad betyder siffror som AC1900, AC3200 eller AC5400?

Tillverkare klassificerar sin trådlösa router i hastighetsklasser som AC1900, AC3200 eller till och med AC5400. Vi kopplar logiskt sett routrar till ett högre antal med bättre prestanda. Dessa nummer är relaterade till radiokonfigurationen i en router. Som en förenklad tumregel kan du säga att ett högre nummer ger mer radiokapacitet. De flesta användare har dock inga problem med kapaciteten hos sin trådlösa router (hur många enheter som kan användas samtidigt), utan snarare med det trådlösa nätverkets räckvidd (där du fortfarande har bra täckning i huset). I de flesta fall erbjuder en AC1900-router verkligen tillräckligt med kapacitet medan du också kommer undan med en ännu billigare AC1200-router. Om du vill ha mer täckning behöver du flera åtkomstpunkter.

Vad är dual band och vad är tri band?

Wifi fungerar på två olika frekvensband: 2,4 och 5 GHz-bandet. Dual band innebär att en router innehåller både en 2,4 GHz och en 5 GHz radio. Numera kan båda radioapparaterna användas samtidigt, men det var inte alltid fallet tidigare. Logiskt sett innehåller därför en tri-bandrouter tre radioapparater. Emellertid används inget tredje frekvensband, istället används en andra 5 GHz-radio som fungerar på en annan kanal än den första 5 GHz-radion. På så sätt kan fler enheter anslutas till det snabba 5 GHz-bandet med hög hastighet samtidigt. En tri-band-router är därför för kraftanvändare med mycket WiFi-utrustning.

Var placerar du en router?

Numera använder vi ofta 5 GHz-bandet, som erbjuder mer bandbredd och hastighet, men ett mindre intervall. För bra täckning måste din router eller åtkomstpunkt därför placeras så centralt som möjligt. Det ofta använda mätarskåpet är vanligtvis inte ett bra ställe för detta. Om du har en router, försök hänga den i trapphuset mellan bottenvåningen och första våningen. Eller sätt din router i ditt vardagsrum. När allt kommer omkring, om du letar efter bästa prestanda, bör du kunna se routern eller åtkomstpunkten. En modern router är därför utformad för att vara synlig, något som du till exempel ser i stående noder i många WiFi-nätverk. Om du vill ha ett bra och snabbt nätverk i ditt hem är det inte längre möjligt med en enhet.Det snabba 5 GHz-bandet har för liten räckvidd för detta, medan 2,4 GHz-bandet med mer räckvidd idag används så mycket att det är igensatt, vilket gör att täckningen och hastigheten via 2,4 GHz blir en besvikelse. Den verkliga lösningen är att arbeta med flera åtkomstpunkter. Detta är till exempel möjligt med ett WiFi-mesh-system, repeater eller powerline-adaptrar med WiFi.