Installera om Windows - Rengör skiffer efter krasch eller infektion

Ett listigt e-postmeddelande eller tvivelaktigt program som försöker installera adware bakom ryggen, en virus- eller skadlig programinfektion. Det kan hända vem som helst. I ett sådant fall bör du installera om datorn bättre. Vi visar dig hur du blåser nytt liv i din dator med en ren installation.

Tre sätt

Det finns tre sätt att installera om en dator. Den första är genom en återställningspartition. En dold partition som innehåller operativsystemet installeras på en ny dator från fabriken. Genom att starta denna partition kan en ny installation utföras. Det andra alternativet är en installation från en Windows-installationsskiva.

Om datorn startar från den här disken kan den formateras och installeras om. Det sista alternativet är bara i Windows 8. I Windows 8 finns det en funktion för att återställa datorn till fabriksinställningarna. I princip bör detta fungera från en återställningspartition såväl som från en installationsskiva, men det har förekommit fall att det efter en fabriksåterställning från en återställningspartition bakom en installationsskiva visade sig vara nödvändigt.

Del 1: Räddningsfiler

01 Säkerhetskopiera filer

Om datorn fortfarande startar kan du göra nödvändiga förberedelser. Om du har en extern hårddisk kan viktiga filer överföras till den. Innan du återställer dessa filer är det klokt att först skanna skivan noggrant med en bra virusscanner. Om du inte har en extern hårddisk kan du överväga en molnlagringstjänst som OneDrive eller Google Drive. Båda tjänsterna erbjuder 15 GB gratis online-lagring. Med OneDrive är filstorleken begränsad till 10 GB, med Google Drive är gränsen 5 TB (vilket du aldrig kommer att uppleva som en gräns i praktiken).

Du kan säkerhetskopiera till en disk eller till en molntjänst.

02 Säkerhetskopiering av e-post

Med MailStore Home-programmet kan e-postmeddelanden från olika e-postprogram sparas i ett arkiv och senare återställas. Ett annat alternativ är att säkerhetskopiera själva data via e-postklienten. Du hittar en omfattande kurs om detta på vår webbplats.

E-postmeddelanden kan sparas, säkerhetskopieras och exporteras med MailStore-programmet.

03 Hitta programvarulicenser

Vanligtvis sitter Windows-produktnyckeln fast i systemskåpet eller så finns det en klistermärke på insidan av installationsskivans lock. De som har en dator med Windows 8 förinstallerade hittar inte längre en produktnyckel. Detta registreras i UEFI (efterföljaren till BIOS). Under reparationsprocessen kommer Windows automatiskt att läsa och använda koden. Det kan naturligtvis vara så att klistermärket med produktkoden inte längre är läsbart. Med programmet ProduKey från NirSoft kan produktnyckeln hittas inom några sekunder. Windows 8.x-användare bör vara uppmärksamma om de har tillägg som Media Center installerat. Produktnyckeln som visas är produktnyckeln för tillägget. I vårt fall anges listan över hittade "produkter"bakom Internet Explorer rätt produktnyckel för Windows 8. För övrigt kan vissa virusscanners väcka larm när de laddar ner eller installerar detta program, förresten omotiverat.

Med ProduKey kan du läsa produktkoder.

04 Lagring av förare

Speciellt med äldre system är det mycket svårt att hitta rätt drivrutiner. Innan du installerar om systemet måste du därför säkerhetskopiera drivrutinerna. Det öppna källkodsprogrammet DriverBackup 2 kan göra det på ett ögonblick. När programmet har startat klickar du på Start Backup längst ned till höger . Kopiera den här mappen till säkerhetskopian eller molnet. När systemet har installerats om öppnar du DriverBackup 2 och klickar på Återställ högst upp . Klicka på Öppna säkerhetskopieringsfil, välj den bki-fil som finns i säkerhetskopieringsmappen och klicka på Öppna . Välj nödvändiga drivrutiner och klicka på Återställ . Starta sedan om datorn.

Drivrutiner kan enkelt lagras med DriverBackup 2-programmet.