Vänner och familj först: justera din Facebook-tidslinje

Facebook ändrade sin algoritm för en tid sedan så att du ser fler inlägg från vänner och familj i din tidslinje och mindre från företag eller sidor du följer. Ändå kan du göra mer för att anpassa din tidslinje efter eget tycke. Så här justerar du din Facebook-tidslinje för att se mestadels meddelanden från vänner och familj.

Facebook har sett ljuset. Inlägg från vänner begravdes tidigare med meddelanden från företag och nyhetssidor. På detta sätt blev det mindre och mindre interaktion på det sociala nätverket. För att vända tidvattnet kommer företagets algoritmer att prioritera meddelanden från vänner och meddelanden från företag visas längre ner i översikten. Detta gäller även videor.

Det underliggande systemet letar efter statusuppdateringar som framkallar många reaktioner inom din vänkrets och placerar dessa typer av meddelanden högre i din tidslinje. Du är fortfarande mycket beroende av ett datorstyrt urval. Du kan också göra några saker själv för att städa upp din tidslinje så att du ser fler inlägg som faktiskt intresserar dig.

Vännens meddelanden högst upp

Du kan till exempel ställa in att du ska vara de första meddelandena i ditt flöde från vissa vänner och familjemedlemmar. För att göra detta, klicka på triangeln längst upp till höger på huvudsidan för Facebook och välj Inställningar för nyhetsöversikt . Välj sedan Välj vem du vill se de första meddelandena från . Du får en lista med alla dina Facebook-kontakter, inte bara från vänner utan också från sidor som du annars gillar. Du kan välja flera och klicka sedan på Klar . Facebook tar nu hänsyn till detta och lägger meddelanden från dessa personer och sidor högre i översikten.

I den här menyn hittar du också alternativet Sluta följa personer för att dölja sina meddelanden . Det fungerar på samma sätt som alternativet ovan, men ser till att du inte längre ser meddelanden från vissa personer. Oroa dig inte: andra vet inte detta och du förblir bara Facebook-vänner. Du kan alltid vända detta senare med alternativet Återanslut med personer du inte följer .

Skapa en vänlista

Om du upptäcker att du ofta saknar meddelanden från vänner kan du överväga att lägga till dem i en vänlista. Den här listan samlar inlägg från personerna i listan. I menyraden till vänster hittar du alternativet Vänner listor under Utforska . Du kan välja Skapa lista här eller välja den befintliga listan över goda vänner . Lägg sedan till de personer du vill hålla dig informerade om här.

Tips: Om du använder en sådan lista kan du också ange med dina egna inlägg om du vill publicera dem offentligt eller om endast personerna från din vänlista kommer att se dina meddelanden.

Från och med nu kommer du också att få ett separat meddelande så snart någon på den här listan publicerar något på Facebook. Praktiskt när du inte vill missa någonting, men irriterande om du hela tiden får aviseringar. Du kan stänga av detta under Inställningar , Meddelanden , På Facebook , Bästa vänners aktiviteter .

Dölj distraherande meddelanden från vänner

Inte bara statusuppdateringar från vänner utan också inlägg som de gillar, kommentarer de lägger upp eller inlägg de delar kommer att delas med dig. Men den informationen är inte alltid lika intressant för dig. Facebook ger dig flera alternativ för att dölja dessa typer av meddelanden.

Så snart du stöter på en, tryck på de tre punkterna längst upp till höger. Klicka på Dölj inlägg om det bara handlar om det inlägget, eller Göm allt från [sida x] om du är trött på vissa inlägg. Det finns också ett lyckligt medium: [Sida x 30 dagar av snoozing] .

Rensa upp sidor

Det skadar inte heller att städa upp dina favoritsidor. Gillar du fortfarande vissa band eller tv-program och vill du fortfarande ha inlägg från dessa sidor på din tidslinje? Genom att klicka på den här länken får du en översikt över de sidor du gillat. Om det finns sidor som du inte längre tycker är intressanta, lönar det sig att trycka på knappen Du gillar det här . På det här sättet följer du upp sidan och du kommer inte längre se meddelanden från den här sidan på din tidslinje.

Om du följer alla tips i den här artikeln kommer du att ha en fin ren tidslinje igen!