Titta på filmer på din surfplatta: så gör du det

Om du tar med dig surfplattan på semester vill du förmodligen titta på en film då och då. Hur du gör detta beror bland annat på vilken typ av surfplatta och om du har en aktiv internetanslutning. I den här artikeln kommer vi att diskutera de mest kända alternativen för att titta på filmer på din surfplatta.

Tips 01: Vilken surfplatta?

Det bästa sättet att titta på en film beror bland annat på vilken typ av operativsystem du har på din surfplatta. Om du har en Android-surfplatta kan du enkelt kopiera filmer från din dator till din surfplatta. På en iPad - med iOS som operativsystem - behöver du iTunes-programmet för att kopiera filmer till din surfplatta. Naturligtvis behöver du tillräckligt med ledigt utrymme på din surfplatta för att kopiera filmer. Ett annat alternativ är att du använder en streamingtjänst och därför tar filmer bara tillfälligt plats på din surfplatta. En nackdel med ett streamingalternativ är naturligtvis att du måste ha ett abonnemang på en filmtjänst och att du måste ha en bra WiFi-anslutning på din semesteradress. Dessutom erbjuder vissa tjänster dig att hyra filmer. Du kan läsa vilket alternativ som fungerar bäst för dig i följande tips.

Tips 02: Specifikationer

Om du vill använda en surfplatta speciellt för att titta på film är det en smart idé att välja en surfplatta med en bra skärm. När det gäller en Apple-surfplatta är det inget problem: varje iPad passar perfekt för att titta på film. Skärmen är tydlig och har hög upplösning, så att filmer i HD-kvalitet också visas bra. Om du vill köpa en Android-surfplatta har du mycket mer val. Den fysiska storleken på en surfplatta är viktig: en 7-tums surfplatta är inte riktigt lämplig för att titta på film, en 10-tums surfplatta ger mycket mer tittarglädje.

Skärmupplösningen är också viktig och är direkt relaterad till storleken på din surfplatta. Titta inte bara på upplösningen utan också på antalet ppi (pixlar per tum). 1920 x 1280 pixlar är faktiskt det lägsta för en 9 eller 10 tums surfplatta att njuta av filmer. En iPad har en upplösning på 2048 gånger 1536 pixlar. Vid en skärmstorlek på 10 tum motsvarar detta 264ppi. Kontrollera också att din surfplatta har en ny version av Android: detta beror på att vissa appar inte längre kan installeras på äldre versioner av Android. Android 7 är den mest populära versionen, en surfplatta som kör minst Android 5 rekommenderas. När det gäller RAM är minst 2 gigabyte användbart och din processor måste också vara tillräckligt stark så att din film inte skvaller. Vill du kunna titta på filmer via ditt datapaket,då måste din surfplatta ha en simplats.

Tips 03: Android

Fördelen med ett öppet Android-system är att du enkelt kan kopiera filmer till din surfplatta. På din dator gör du bara detta från utforskaren, för Mac laddar du ner Android File Transfer-programmet och ansluter surfplattan till din dator via en USB-kabel. Du kan nu enkelt dra och släppa filer upp till 4 gigabyte från Windows Explorer eller Android File Transfer till rätt mapp i Android File Transfer. I de flesta fall väljer du mappen som heter Filmer eller Filmer, men du kan naturligtvis också välja en annan mapp själv. Se bara till att dina filmer har tillägget .mp4 så att din favorit Android-app kan spela din film ordentligt. Om du använder ett program för att rippa filmer från en DVD väljer du inställningen h.264 (avc), denna codec stöds av Android från version 3.0. Om du har en modern Android-surfplatta kan du också välja alternativet h.265 (hevc). Ett praktiskt program för att konvertera filmer är till exempel Freemake. I Android kan du nu bara öppna appen Galleri för att spela upp din video.

Om du använder ett program för att rippa filmer från en DVD väljer du inställningen h.264

Tips 04: Köp i Android

Om du inte har några filmer på din dator kan du också köpa eller hyra filmer direkt på din surfplatta. Detta är enklast via Google Play på din surfplatta. Öppna appen och tryck lätt på Filmer . Priset visas omedelbart per film. Om du vill veta om filmen har nederländska undertexter eller har dubbats på nederländska trycker du på filmens namn och bläddrar ner till Mer information . Under ljudspråk kan du se vilket språk filmen har. Vissa filmer har två priser, det högsta priset är inköpspriset. Bakom hyra fråni de flesta fall hittar du två alternativ: ett hyrespris för SD-varianten och ett hyrespris för HD-varianten. HD-versionen är lite dyrare. Du kan titta på en hyrd film inom 30 dagar efter köpet. När du har startat filmen har du 48 timmar på dig att titta på filmen. Efter 48 timmar tas filmen automatiskt bort från din surfplatta.

Efter 48 timmar tas filmen bort automatiskt från din surfplatta

Tips 05: iOS

Eftersom iOS är ett slutet system kan du inte bara kopiera filmer till en mapp du väljer. Du behöver iTunes för att skicka filer till din iPad. Anslut din iPad med en USB-kabel och starta iTunes. Klicka på ikonen på din iPad i iTunes. I den vänstra kolumnen klickar du på Filmer under På min enhet och drar en filmfil till höger panel. Filen kopieras nu till ditt lokala iTunes-bibliotek. Klicka sedan på Synkronisera. Öppna appen Videos på din iPad så ser du att din nyligen tillagda film visas i appen. Tryck på den för att spela upp filmen. iTunes är inte bara ett program för att kopiera filmer till din surfplatta, du kan också köpa eller hyra filmer via butiksalternativet i programmet. Öppna iTunes Store-appen och tryck på Filmer . Filmer erbjuds vanligtvis i HD-kvalitet som standard, men om du trycker på en titel och navigerar hela vägen ner hittar du ett SD-alternativ med vissa filmer. Klicka på Finns även i SD så ser du att inköps- och hyrespriset för SD-versionen är lägre. Tillbaka Storlekdu kan se hur många gigabyte nedladdningen tar tillfälligt. Som med Google Play har du trettio dagar på dig att starta filmen och du måste avsluta filmen inom 48 timmar.

Pathé Home

Biokedjan Pathé har också en butik för din surfplatta som heter Pathé Thuis. Samlingen är jämförbar med iTunes, men det finns vissa skillnader. Du kan se biblioteket gratis genom att installera appen på din surfplatta.

Tips 06: VLC

Om du vill ha fler alternativ när du tittar på din film, ladda ner VLC-appen. Den här appen är tillgänglig för både Android och iOS. I App Store heter det VLC för mobil, i Google Play måste du leta efter VLC för Android. VLC-appen kan spela mycket fler olika format och erbjuder användbara extrafunktioner. Du kan till exempel snabbt lägga till undertexter som du har laddat ner i srt-format till en film genom att trycka på undertextsikonen och välja Välj undertextsfil / Internt lagringsutrymmetappning. Det finns flera webbplatser där du kan hitta srt-filer - lagligheten i dessa filer är inte helt tydlig, men detta åt sidan. Dessutom kan du i iOS-versionen av VLC skicka filer trådlöst från din PC eller Mac till din iOS-enhet via alternativet WiFi-uppladdning. Om du har en Apple Watch kan du använda den som fjärrkontroll.