Nvidia GeForce RTX 3070 - Det bästa grafikkortet på 500 €

Efter deras RTX 3080 på 720 euro släpper Nvidia sitt nya mellanklassvideokort, GeForce RTX 3070. Det borde vara ögonblicket för alla som vill spendera högst 5 till 6 hundra euro, och särskilt : alla som har en snabb, högupplöst (1440p) spelmonitor. Du kan läsa om det verkligen är fallet i vår Nvidia GeForce RTX 3070-recension.

Nvidia GeForce RTX 3070

Pris € 519, -

10 Poäng 100

  • Fördelar
  • Topprestanda vid 1440p och 1080p
  • Rimlig prestanda på 4K
  • Praktiska funktioner för skapare
  • Mer effektivt och snabbare än någon annan befintlig GPU
  • Negativa
  • Tävlingen har ännu inte utfärdat sitt svar

Ett kort utan konkurrens

Egentligen är RTX 3070 en bit för Nvidia, eftersom de för närvarande inte har någon konkurrens i detta prisklass eller högre. Det gör att testning av nya Geforce RTX 3070 huvudsakligen är en intern kamp där Nvidia kan visa hur mycket snabbare deras nya kort är än för den tidigare generationen. Och det kommer inte att bli någon överraskning att de har gjort ett stort steg jämfört med sina 20 seriekort från 2018 och 2019. Beroende på spelet och inställningarna är RTX 3070 cirka 25 till 30% snabbare än RTX 2070 SUPER, som redan var känt som ett utmärkt spelkort för 1440p-skärmar. Med RTX 3070 kan du spela alla spel på 1440p i höga inställningar och ofta med höga uppdateringsfrekvenser.

Och det är trevligt, och med vetskapen om att det ännu inte finns någon konkurrent, är det praktiskt taget också den omedelbara slutsatsen: faller detta kort inom din budget och vill du spela spel på en 1440p-skärm, helst med en hög (144Hz +) uppdatering så är detta kortet för dig. Äldre kort i kategorin 350 euro eller högre är faktiskt inte längre motiverade med tanke på den enorma prestandaskillnaden med RTX 3070, och ett steg snabbare kommer omedelbart att kosta dig minst 200 euro mer.

Bara för kort för 4K, överdrift för 1080p

Om du fortfarande vill ha mer eller spela i 4K-upplösning är det dyrare RTX 3080 det mer logiska valet. Speciellt vid 4K-upplösningen kommer kortet ut bättre, i genomsnitt är RTX 3080 30% snabbare på 4K-spel än RTX 3070, och den extra prestandan är till nytta, för inte alla spel uppnår de smidiga 60 FPS vid 4K-upplösning. med höga inställningar på en RTX 3070.

Om du fortfarande spelar spel på en traditionell 1080p-skärm, speciellt om det är en 60Hz-modell, så levererar RTX 3070 utmärkt prestanda, men den är faktiskt lite för kraftfull. För den målgruppen rekommenderar vi att du väntar på den kommande RTX 3060 Ti, som också fungerar bra med den upplösningen, till ett lägre pris. Att köpa ett RTX 20-seriekort just nu är inte något vi skulle rekommendera. För tillfället är det antingen RTX 3070 eller väntar på något nyare i ett lägre segment.

Nya egenskaper

Med en ny generation grafikkort kommer några nya funktioner att följa. Till exempel släpper Nvidia Reflex, en teknik för att minska latens i ditt spel. Det betyder att de inte bara vill trycka på högre bildhastigheter utan att varje bild faktiskt visas snabbare på din bild. Detta är något som vi först kan testa och verifiera oss själva vid ett senare tillfälle.

Broadcast är en funktion som du kan använda omedelbart. Med det här verktyget är det möjligt att filtrera bort bakgrundsbrus från din mikrofon. Detta fungerar också bra och är användbart om du måste hantera irriterande bakgrundsljud i din kommunikation. Oavsett om du streamer spel eller bara håller ditt affärszoommöte, med Broadcast-funktionen kan du enkelt använda detta filter. Samma verktyg ger också extra funktioner till din webbkamera, det kan till exempel ta bort bakgrunden som om du hade en grön skärm, eller så kan du helt enkelt mjuka upp bakgrunden något för en lugnare eller mindre rörig bild.

Nvidia är också den första som lägger till HDMI 2.1 till sina grafikkort, vilket gör det möjligt att använda 120Hz-funktionen på 4K OLED-TV, som de från LG. De stöder också Nvidias G-Sync, vilket gör spel på dessa tv-apparater väldigt intressanta.

Praktiska tips

Om du funderar på en RTX 3070, kom ihåg att detta kort förbrukar cirka 220 watt. Kombinerat med ett mellansystem når du den totala förbrukningen på 350 Watt under spel, i kombination med ett avancerat system på 500 Watt. En anständig strömförsörjning på 650 watt som Nvidia själv rekommenderar rekommenderas därför verkligen. För en robust RTX 3070-baserad spel-PC.

Som alltid kommer många olika varianter av detta RTX 3070-chip att släppas, till exempel från tillverkare som ASUS, MSI eller Gigabyte. Vi kommer att publicera en jämförelse om detta inom kort, men standard Founders Edition-versionen av Nvidia är inte heller fel. Detta relativt kompakta kort som du beställer direkt från Nvidia förblir coolt och är praktiskt taget inte hörbart när du spelar.

Framtiden

Nvidia är dominerande just nu, men förändring ligger i luften, eftersom AMD håller på att släppa avancerade grafikkort för första gången på ganska lång tid, Radeon RX 6000-serien, även kallad “Big Navi ”uppkallad efter deras Navi-arkitektur. För tillfället kan vi bara jämföra RTX 3070 med äldre kort eller den dyrare RTX 3080, men om du inte nödvändigtvis har bråttom kan det vara tillrådligt att vänta ett tag med ditt köp. Dessa nya AMD-kort sägs släppas i november, så vem vet, kanske grafikkortlandskapet kommer att förändras igen på kort sikt.

Slutsats

Fram till dess har Nvidia riket på egen hand, och de har det bästa 500 euro-grafikkortet med bred marginal: extremt snabbt på alla spelmonitorer upp till 1440p upplösning och utmärkta stödfunktioner. Detta är för närvarande det mellanliggande grafikkortet för alla som inte kan eller inte vill vänta på vad framtiden medför.