10 tips för nedladdning med usenet

Det finns nu många intressanta film- och musiktjänster som låter dig strömma innehåll i utmärkt kvalitet. Ändå är nedladdning verkligen inte passé. Du måste fortfarande vara på usenet för högkvalitativa filer! Vi berättar om den senaste utvecklingen kring detta nedladdningsnätverk.

Tips 01: Fördelarna med usenet

Även om Netflix, Spotify, NPO, Deezer, Pathé Thuis, Tidal och liknande tjänster är ganska framgångsrika, finns det fortfarande tillräckligt med anledning att välja ett omfattande nedladdningsnätverk som usenet (nyhetsgrupper). Med ett abonnemang på en streamingtjänst laddar du bara ner filer till en dator, surfplatta eller smartphone så att du inte har filerna i din egen besittning. Det är därför inte möjligt att titta på filmer offline. Detta är till exempel mycket svårt när du ofta är på väg med en bärbar dator eller surfplatta. Dessutom är bandbredden över internet begränsad. Läs också: Alternativa videotjänster för Netflix.

Av den anledningen kommer Netflix inte att kunna distribuera en komplett 50 GB blu-ray så snabbt. Detsamma gäller musik, eftersom ingen online-musiktjänst erbjuder högupplösta filer med en ljudkvalitet på 24 bitar / 48 kHz eller högre. Sådana kvalitetsfiler finns ofta på Usenet. Det nuvarande erbjudandet är också mycket frestande. Nya avsnitt av serier som nyligen sändes i USA kan du för närvarande inte lagligt titta på i Nederländerna. Kort sagt, det finns fortfarande gott om anledning att välja usenet. Tyvärr finns det några försiktighetsåtgärder. Läs därför först noggrant nedladdningsramverket och bestäm sedan om du vill använda detta nedladdningsnätverk på egen risk.

Ladda ner lagstiftning

Förra året ändrades lagen om nedladdning drastiskt. Det beror på att du inte längre får ladda ner upphovsrättsskyddade filer från en olaglig källa. Tidigare sågs denna handling som en digital kopia för personligt bruk, men för mer än ett år sedan slog Europeiska domstolen fast att Nederländerna var tvungna att införa ett nedladdningsförbud.

Detta gör den lagliga användningen av Usenet extremt begränsad, eftersom det finns få royaltyfria filer tillgängliga på detta nedladdningsnätverk. Copyright Watchdog Stichting Brein fokuserar för närvarande på leverantörer av olagligt innehåll, så risken för sanktioner verkar för närvarande liten. Detta kan förändras inom en snar framtid när film- och musikföretag tar steg själva. I Tyskland får exempelvis privata nedladdare regelbundet advokater på sitt tak, vilket därefter resulterar i höga böter efter en kort rättslig process. Om du bestämmer dig för att ladda ner filer med usenet sker användningen av dem helt på egen risk.

Tips 02: Usenet-åtkomst

Många nedladdare anser att användningen av Usenet i alla fall är laglig, eftersom de betalar pengar för sin nyhetsserver via en kommersiell Usenet-leverantör. Det är dock en missuppfattning. En betald nyhetsserver ger dig bara tillgång till de nyhetsgrupper där filmer och musik lagras. Det är dock andra privata användare som erbjuder dessa mediefiler olagligt via usenet. Usenet-leverantören har därför inget att göra med innehållet i nyhetsgrupperna.

Är du nyfiken och vill du bläddra i usenet? Ta en titt på vilka användarleverantörer som erbjuder en kostnadsfri testprenumeration. Exempel på detta är Pure usenet, NewsXS och SnelNL. När du har fått data från nyhetsservern kan du komma igång! Efter testperioden kan du valfritt ta ett månatligt abonnemang hos usenet-leverantören för en liten summa pengar. Var uppmärksam på den maximala nedladdningshastigheten och hur länge filerna finns kvar på nyhetsservern.

Tips 03: Ladda ner program

Om du lägger till data från nyhetsservern i ett lämpligt nedladdningsprogram kommer du att lyckas ladda ner mediefiler från usenet. Det finns gott om gratisprogram för att göra det. Enligt vår åsikt är SABnzbd det trevligaste programmet att arbeta med med de flesta möjligheterna. Ladda ner installationsfilen för Windows, OS X eller Linux.

När du har gått igenom installationsproceduren öppnas freewaren i webbläsaren. Du väljer holländska och bekräftar sedan med Start-guiden . Ange sedan all information om nyhetsservern, såsom Servernamn , portnummer , användarnamn , lösenord och anslutningar . Om så önskas kan du ladda ner via en krypterad anslutning så att tredje part inte kan se vilka filer du laddar ner. Nyhetsservern måste stödja detta protokoll. Kryssa i så fall för SSL och se till att du anger ett kompatibelt portnummer. Kontrollera anslutningen via testservern . Klicka slutligen några gångerNästa för att gå igenom de återstående stegen i guiden. Det finns inget behov av att ändra någonting.

Tips 04: Förvaringsplats

SABnzbd är nu korrekt konfigurerad för att hämta nedladdningar från usenet. Naturligtvis vill du veta var nedladdade filer hamnar. Du ställer in önskad mapp för detta själv. Gå till Inställningar / mappar . Klicka på knappen Bläddra vid Mapp för bearbetade nedladdningar . Tryck på punkterna och bläddra till en lämplig filplats. Bekräfta med OK . Du kan också justera mappen med tillfälliga nedladdningar. SABnzbd sparar alla ändringar via Spara .

Tips 05: SpotLite

Du behöver nu bara en .nzb-fil av en film, serie eller musikalbum. När du lägger till den här filen i SABnzbd får nedladdningsprogrammet rätt data från usenet. Det finns specialiserade nzb-webbplatser med vilka du kan söka efter fina mediefiler, till exempel www.binsearch.info och www.nzbindex.nl. Tyvärr är det ofta svårt att hitta rätt filer på grund av användandet av konstiga filnamn. För ett bättre resultat, installera SpotLite-communityn på ditt system. I det här programmet informerar användare varandra om erbjudandet så att det blir lättare att hitta bra material.

Versioner för Windows, OS X och Linux finns på www.spot-net.nl/spotlite. Efter installationen anger du informationen för nyhetsservern. Titta också på de andra inställningarna och slutligen klicka på OK. Det tar en stund innan hela databasen skapas. Följ statusen längst ner.