Diskrensning i Windows 10

Faktum är att du förväntar dig att ett modernt operativsystem mer eller mindre rensar upp sin egen röra. I fallet med Windows 10 händer det inte riktigt ändå. Och så är en gammal bekant i form av diskrensning fortfarande ett nödvändigt verktyg.

Windows har haft ett något oklart verktyg som heter Diskrensning för användare i nästan lång tid nu. Under användningen av detta operativsystem samlas skräp oåterkalleligt över tiden. Tänk till exempel på en växande samling av tillfälliga filer. Som uppenbarligen hålls mindre tillfälligt. Eller något så enkelt som cachad webbplatsdata. Eller - mycket värre - till exempel den enorma mängden filer som finns kvar efter en uppdatering eller uppgradering. Om du aldrig har kört Diskrensning kan du plötsligt frigöra upp till tiotals gigabyte diskutrymme. Det är dock en fråga om tålamod. Det kan ta mycket tid att rensa upp ett system som aldrig har städats. Också en liten varning i förväg:ibland verkar Diskrensning röra sig. Att vänta tålmodigt är rådet. Vanligtvis kommer det så småningom att träna på egen hand.

Att jobba

Du hittar diskrensning i Start-menyn under Windows systemhantering . Att söka efter Diskhantering via det välkända förstoringsglaset i Windows 10 är naturligtvis ett alternativ. Faktum är att verktyget har två lägen: rengöring av "vanliga" filer och rengöringssystemfiler. För att rensa upp den riktigt stora röran är det en bra idé att klicka på knappen Rengör systemfileratt klicka. En analysprocess startar sedan som kan ta ett tag. Du kommer nu att se samma lista som tidigare, med några ytterligare alternativ som bara är tillgängliga i systemfilreningsläget. I vårt exempel ser vi mer än 9 GB gamla Windows Update-filer som inte längre behövs. Det är mycket om du använder en bärbar dator med ett något mer blygsamt (SSD) lagringsmedium och därför ett givande mål för rengöring. Så granska noggrant alla alternativ. I princip kan du säkert välja vad som anges här för borttagning. När du har gjort ett val klickar du på OK och bekräftar åtgärden genom att klicka på Ta bort filer. Luta dig sedan tillbaka ett tag. När åtgärden (ibland under suck av "slutligen") är klar stängs fönstret med statusindikatorn och du kommer inte längre att märka hjälpprogrammet. Men om du kontrollerar hur mycket ledigt diskutrymme du nu har på systemdisken kan det komma som en trevlig överraskning! Kort sagt: kör bara Diskrensning då och då, säkert en gång i månaden efter till exempel den obligatoriska månatliga uppdateringen av Windows.