Känner du till ditt WiFi-lösenord? Så här hittar du det på Windows 10

Du borde ha ställt in lösenord för alla typer av konton och ditt eget WiFi-nätverk som det inte är så lätt för andra att gissa. Oavsett om det är en komplicerad serie karaktärer eller en lösenfras (som du till exempel verkligen gillar grönkål med bacon) är det upp till dig. Men vi kan föreställa oss att du ibland har glömt ditt WiFi-lösenord. På det här sättet kan du ta reda på det med en Windows 10-enhet.

Du tar antagligen din bärbara dator med dig överallt. Mycket trevligt, för på så sätt kan du arbeta, visa foton eller titta på en film tillsammans. Om du är hos en vän eller familjemedlem som du har varit på tidigare och där din bärbara dator redan är ansluten, behöver du inte ständigt be dem om lösenordet. Din bärbara dator kan automatiskt ansluta till nätverket. Men tänk om du också vill ansluta din smartphone och den personen är upptagen ett tag? Windows 10 gör det enkelt att ta reda på nätverkslösenordet.

Ta reda på ditt WiFi-lösenord med Windows 10

Windows 10 kan visa det mycket snabbt, förutsatt att du redan har anslutit. För att göra detta, öppna startmenyn och ange ordet Nätverksstatus. Öppna nu appen som kommer att visas. På skärmen, under Ändra nätverksinställningar, ser du Ändra adapteralternativ. Tryck nu på höger musknapp i ditt WiFi-nätverk och välj Status.

I det nya fönstret finns en knapp på skärmen som heter Egenskaper för trådlöst nätverk. Högst upp på den här nya skärmen finns två flikar. Den högra fliken kallas säkerhet. Om du klickar på den ser du ett fält som innehåller nätverkssäkerhetsnyckeln (eller: lösenordet). Det ska fortfarande vara dolt. Hitta därför Visa tecken för att se lösenordet.

Vad händer om du inte har anslutit ännu men har sparat nätverket? Då blir det knepigt. Du kan använda kommandotolken för detta. Du öppnar den genom att öppna Start och skriva bokstäverna cmd. Öppna appen och kopiera följande rader för att se vilka nätverk som alla sparas.

netsh wlan visa profil

Välj det nätverk du vill ansluta till och kom ihåg det namnet. Skriv nu in följande rad.

netsh wlan visa profilnamn = nätverksnamn nyckel = rensa

Ändra 'nätverksnamn' ovan till namnet på nätverket du vill ansluta till. Vid den information som nu visas på skärmen måste du söka efter nyckelinnehåll: där hittar du lösenordet för detta nätverk.