Ändra enhetsbokstaven för en station

Diskbokstäver i Windows kommer och går. Ganska irriterande, för ibland skulle du vilja att din USB-hårddisk ska alltid tilldelas samma enhetsbokstav. Som kan.

99,9 procent av tiden tilldelar Windows bokstaven c till systempartitionen. Så har alltid varit fallet, och det är faktiskt vettigt. De allra första datorerna var ännu inte utrustade med en hårddisk utan med disketter. Den första hårddisken tilldelades bokstaven A av operativsystemet (då fortfarande DOS). Mer avancerade datorer hade till och med två diskettenheter: A och B. A och B var reserverade för diskettenheter. När hårddisken dök upp för datorn tilldelades den helt enkelt nästa fria bokstav i alfabetet: C. Och att C har fastnat i dag. Poängen är naturligtvis att det nu finns många fler hårddiskar i och runt en dator. Förutom C-enheten finns det vanligtvis också en datapartition (eller till och med en separat enhet för den).Det tilldelas sedan bokstaven D och så vidare. Poängen är att Windows bara fortsätter bokstäver på egen hand. Så om du har en C- och en D-partition och sätter in ett USB-minne får det automatiskt enhetsbokstaven E. En extern hårddisk? Det blir F. Endast brevuppgiften ändras ganska ofta. Det här är irriterande, för om du till exempel har ett säkerhetskopieringsprogram som kopierar dina dokument till disk F som standard och den bokstaven ändras när du kopplar bort disken, kommer lite att säkerhetskopieras.för om du till exempel låter ett säkerhetskopieringsprogram kopiera dina dokument till disk F som standard och den bokstaven ändras när du kopplar ur disken, så säkerhetskopieras lite.för om du till exempel låter ett säkerhetskopieringsprogram kopiera dina dokument till disk F som standard och den bokstaven ändras när du kopplar ur disken, så säkerhetskopieras lite.

Ändra enhetsbokstav

Du kan också välja en körbokstav själv. I det här exemplet kommer vi att komma igång med en extern Blu-ray-enhet. Faktiskt: när den är ansluten tilldelas den också bokstaven E om ingen av våra andra enheter är anslutna. För att ändra på det, i Windows 10, right- klicka på Start-knappen och klicka sedan på Diskhantering . I Diskhantering fönstret, högerklicka på blocket med beskrivningen av enheten. Klicka på Ändra enhetsbokstav och sökvägar i den öppnade snabbmenyn .

Välj en bokstav

I det öppnade fönstret klickar du på Ändra . Välj sedan en av de tillgängliga bokstäverna i urvalsmenyn. I det här exemplet går vi till bokstaven R. Klicka på OK .

Ibland är Windows envis

Nu visas en varningsruta som säger att vissa program som förlitar sig på enhetsbokstäver kanske inte fungerar korrekt (mycket ibland måste du starta om datorn för att tilldela en enhetsbokstav exklusivt, vilket händer om enheten används). Det är just anledningen till att du vill "fixa" enhetsbrevet efter eget val. Tänk på exemplet som just nämnts om ett säkerhetskopieringsprogram som förväntar dig en extern enhet med en specifik enhetsbokstav. Naturligtvis är det inte klokt att ändra enhetsbokstaven för din C-enhet, till exempel, som ber om problem. Det är praktiskt att bara använda enhetsbokstavsanpassning för externa enheter och USB-minne. Och särskilt för de kopior som du använder mycket och enkelt vill känna igen.För övrigt skulle Windows inte vara Windows om det ibland blandade envisa bokstäver enligt sin egen insikt. Erfarenheten visar att detta främst händer när du sätter in en ny extern hårddisk (eller en pinne). Kontrollera efter att ha anslutit dem hur saker och ting är med dina "fasta" externa stationer och de bokstäver du har tilldelat!