Gör Windows 10 snabbare med dessa knep

Om Windows 10 verkar lite långsamt finns det ett antal saker du kan göra för att påskynda din dator utan att köpa ny hårdvara. Här visar vi några knep.

Det är väldigt irriterande när du måste vänta på att ett program ska öppnas eller att texten du försöker skriva ska visas på skärmen. Lyckligtvis finns det ett antal saker du kan göra för att Windows 10 ska gå lite snabbare. Läs också: Återställ Windows 10 till den gamla Windows-versionen.

Inaktivera autoladdare

Om det tar lång tid för Windows att starta helt kan det bero på att många program också laddas i bakgrunden medan operativsystemet laddas. I många fall installeras en så kallad autoladdare med den.

En autoladdare är ett verktyg som säkerställer att (en del av) programmet i fråga också laddas när Windows startar. Detta kan vara en uppdateringskontroll för ett specifikt program, ett konfigurationsverktyg för din skrivare, mus eller webbkamera, ett synkroniseringsverktyg för en molntjänst och så vidare. Ju fler autoladdare är aktiva, desto längre tid tar det att starta Windows helt.

Du behöver antagligen inte så många av dessa autoladdare. För att inaktivera dem, högerklicka på Aktivitetsfältet och välj Aktivitetshanteraren . Om du inte ser några flikar högst upp i fönstret som visas klickar du på Mer information . Välj sedan fliken Boot .

Du kommer nu att se en lista över alla program och tjänster som Windows försöker ladda automatiskt under start. Försök hitta objekt i listan som du inte behöver. Om du vill se mer information om ett objekt kan du högerklicka på det och välja Egenskaper , eller så kan du lära dig mer om det online genom att klicka på Sök online . Om du har bestämt att en viss autoladdare är onödig kan du sedan inaktivera den genom att högerklicka på den och välja Inaktivera .

Inaktivera animationer

Windows ser snyggare och trevligare ut med animationer, men de tar en vägtull på din dator, vilket kan sakta ner det.

För att stänga av animationerna måste du högerklicka på Start- knappen och välja System . Klicka på Avancerade systeminställningar i den vänstra panelen i fönstret som visas . Klicka på fliken Avancerat och klicka på knappen Inställningar i avsnittet Prestanda . Klicka på fliken Visuella effekter , välj Bästa prestanda och bekräfta.

Justera energiinställningarna

Om din dator är inställd på att vara energieffektiv kan enheten gå långsammare.

Om du tror att ströminställningarna är ansvariga för datorns långsamhet kan du justera dem i Kontrollpanelen. Du kommer hit genom att högerklicka på Start- knappen och välja Kontrollpanelen .

Klicka på sökfältet längst upp till höger på skärmen som visas och skriv Energialternativ . Klicka på sökresultatet och klicka på pilen bredvid Visa ytterligare planer på skärmen Välj eller modifiera en kraftplan . Sedan kan du markera alternativet Högpresterande , vilket gör att din dator går snabbare men mindre energieffektiv.