Om du letar efter en ny avancerad Android-smartphone kan du inte ignorera Samsung Galaxy S10. Vilka är för- och nackdelar och är det bättre än konkurrenterna? Vi får reda på det i denna omfattande Samsung Galaxy S10-recension.
Samsung Galaxy S10
Listpris € 899, -Färger Grön, svart, vit, blå
OS Android 9.0 (ett gränssnitt)
Skärm 6,1 tum OLED (3040 x 1440)
Processor 2,7 GHz octacore (Samsung Exynos 9820)
RAM 8 GB
Lagring 128 GB eller 512 GB (utbyggbar)
Batteri 3400 mAh
Kamera 12, 12 och 16 megapixlar (bak), 10 megapixlar (fram)
Anslutning 4G (LTE), Bluetooth 5.0, WiFi, GPS, NFC
Storlek 14,9 x 7 x 0,8 cm
Vikt 157 gram
Annan pulsmätare, fingeravtrycksläsare under skärmen, hörlursport
Webbplats www.samsung.com/nl 8 Betyg 80
- Fördelar
- Uppdateringspolicy
- Utmärkt hårdvara
- Premium, modernt boende
- Negativa
- Massor av kommersiella appar ingår
- Glasbaksidan är mycket slät
- Batteriet laddas relativt långsamt
Samsung Galaxy S10 recension efter prisfall
Samsung Galaxy S-serien består av tre enheter för första gången i år. Förutom den vanliga S10 och den större S10 Plus, säljer Samsung också S10e. Denna modell har en mindre skärm och mindre bra hårdvara och är därför billigare.
På tal: priserna: alla tre S10-varianter har sjunkit betydligt i pris efter lanseringen den 8 mars. Det rekommenderade priset för S10e var 749 euro, men vid tidpunkten för publiceringen kan du få smarttelefonen för mindre än 600 euro. Den vanliga S10 släpptes för 899 och säljs nu för 760 euro. Och S10 Plus på inte mindre än 999 euro säljs nu för 880 euro. Det här är prisfall mellan tolv och tjugo procent på drygt en månad.
Det finns ingen officiell förklaring till de snabbt fallande priserna. I allmänhet betyder det att en smartphone inte säljer bra (tillräckligt), men Samsung säger att den är nöjd med försäljningssiffrorna. I vilket fall som helst är lägre priser goda nyheter för dig som konsument, eftersom du får samma smartphone för mindre pengar. Tänk på det när du läser min kollega Joris Galaxy S10 Plus-recension.

Design: akta dig, smidig
Samsung Galaxy S10 har ett elegant och modernt utseende. Framsidan består nästan helt av en skärm med ett hål uppe till höger för selfie-kameran. De vertikala skärmkanterna är rundade, ett designval som du har sett på dyrare Samsung-enheter i flera år. På baksidan hittar du en tredubbel kameramodul som är något tjockare än resten av huset. Utbuktningen är så minimal att smarttelefonen inte vacklar när den placeras på bordet med skärmen uppåt. Så du kommer inte bli störd av det.
Du kanske tycker att kamerahålet på skärmen är störande, men jag blev van vid det snabbt. Du kan diskutera om den här lösningen är bättre än en traditionell skärmskärning. Placeringen av på- och av-knappen är mindre trevlig. Det är på höger sida, nästan högst upp. Som en högerhänt användare med genomsnittliga händer tycker jag att knappen är för hög.

S10 är en solid smartphone som förmodligen kan slå. Ändå är ett fodral inte en överflödig lyx, särskilt eftersom glasets baksida är väldigt slät. Enheten glider ut ur din hand ganska snabbt, speciellt om du har våta fingrar. Dessutom är glaset känsligt för fingeravtryck och sårbart för fall och stötskador. Fördelen är att smarttelefonen stöder trådlös laddning - något jag kommer att diskutera mer detaljerat senare. Det är trevligt att Galaxy S10 är vatten- och dammtålig och har en 3,5 mm hörlursanslutning. Denna kabelanslutna ljudport är inte längre standard på dyrare smartphones.

Display med special fingeravtrycksläsare
Skärmen på Galaxy S10 mäter 6,1 tum, vilket är ganska stort, särskilt jämfört med smartphones från några år sedan. Det är därför svårt att använda telefonen med en hand. Ändå är enheten mindre än du kanske tror, vilket beror på de minimala kanterna runt skärmen. De gör en smartphone fysiskt större, men S10 har mycket smala skärmkanter. De böjda sidorna ger skärmen ett futuristiskt utseende och gör det svepande från skärmkanterna trevligare. Det finns också nackdelar: kanterna reflekterar mer än resten av skärmen och du råkar av misstag röra något oftare.
Precis som Huawei P30 Pro och OnePlus 7 har Samsung Galaxy S10 en fingeravtrycksscanner under skärmen. Men där de två första enheterna använder en optisk skanner, väljer Samsung en ultraljudsskanner. Det måste vara mer exakt och säkrare. Enheten låses upp genom att placera fingret på den angivna platsen på skärmen. Skannern har en tydlig inlärningskurva. Eftersom upplåsningsskärmen är avstängd och skannern är på skärmen kan du inte känna eller se var du ska placera fingret. Efter några dagar gick detta och jag är ganska positiv till skannern. Han är snabb och arbetar nästan alltid. Jag gillar det lika mycket som skannern på Huawei P30 Pro - som jag använde för S10. Nyckelfrågan är om en fingeravtrycksscanner under skärmen är en förbättring jämfört med en 'normal'scanner, till exempel på baksidan av din enhet. Inte för mig, och jag pratar om användarvänlighet, hastighet och noggrannhet.

Skärmen i sig är också fantastisk. Det är ingen överraskning: Dyra Samsung-smartphones har alltid utmärkta skärmar som kommer från sin egen fabrik. S10 använder en 6,1-tums OLED-panel med en knivskarp QHD-upplösning. Skärmen har en mycket bra kontrast, kan vara väldigt ljus och svag och visar vackra färger.

Hårdvara: det bästa av det bästa
Som du kan förvänta dig av en dyr smartphone har Galaxy S10 en uppsättning imponerande specifikationer. De är identiska med S10 Plus. Den kraftfulla Exynos-processorn och 8 GB RAM-minne gör enheten blixtsnabb. Alla populära spel körs också utan problem. Lagringsminnet är 128 GB som standard, vilket innebär att du kan lagra många foton, videor och appar. Praktiskt är att du kan öka minnet med ett micro-SD-kort.
S10 erbjuder också stöd för den senaste och snabbaste formen av WiFi, har till exempel Bluetooth 5.0 och ett NFC-chip för kontaktlösa betalningar. 5G-stöd saknas också. Samsung säljer en speciell S10 med 5G utomlands, men den släpps inte här eftersom Nederländerna inte får ett 5G-nätverk tidigast 2020.

Batteriets livslängd och laddning
Batteriet i Galaxy S10 är inte avtagbart och har en kapacitet på 3400 mAh. Detta är vanligt för en avancerad smartphone med denna skärmstorlek. De senaste veckorna kunde jag gå en lång dag utan bekymmer och jag hade vanligtvis mellan 15 och 25 procent makt kvar sent på kvällen. Om du är en tung användare, till exempel för att du spelar många spel, kan batteriet ta slut innan du lägger dig. Å andra sidan: om du tar det lättare behöver du förmodligen bara dra ut en kontakt efter två dagar. Sammantaget är batteritiden tillräckligt bra, även om det finns enheter som håller längre.
Laddning kan göras på två sätt. Den medföljande kontakten laddar batteriet med 15W, vilket innebär att batteriet är fulladdat inom två timmar. Det är inte så snabbt. Konkurrerande enheter från OnePlus och Huawei laddas snabbare tack vare 30W eller till och med 40W laddare. Även Samsung Galaxy A50 och Motorola Moto G7 Plus, enheter som kostar mindre än 300 euro, har laddare på 25W och 27W.
Du kan också ladda Galaxy S10 trådlöst med en Qi-laddningsstation. Trådlös laddning är möjlig med högst 12 W och är särskilt intressant om du inte har bråttom på grund av lägre hastighet. Till exempel eftersom din enhet är på den trådlösa laddaren på natten. Om du snabbt vill tanka med lite el är det bättre att använda den trådbundna laddaren. S10 kan också ladda annan utrustning trådlöst. Om du placerar enheten med skärmen nedåt kan du placera en annan Qi-kompatibel produkt på baksidan. Du kan till exempel ladda en modern elektrisk tandborste, de nya AirPods eller en annan smartphone med kraften från S10. Trevligt, men laddning tar lång tid och mycket energi går förlorat. Dessutom är det inte praktiskt att du inte kan använda din S10.Därför finns det en stor chans att du knappast kommer att använda den här funktionen.

Tre kameror är bra, men inte de bästa
Samsung Galaxy S10 och S10 Plus har samma tre kameror på baksidan. Det gäller en primär 12-megapixellins, en 16-megapixel vidvinkelobjektiv och en 12-megapixel tele-kamera. Den senare erbjuder 2x optisk zoom och saknas på den billigare Galaxy S10e. Är det dåligt? Inte för mig. Med den optiska zoomen för du ett objekt närmare utan att kompromissa med kvalitetsförlusten. Trevligt, och det fungerar bra. Två gånger är zoom inte mycket, dock, så verktyget är begränsat. Skillnaden med Oppo Reno 10x Zoom (799 euro, 5x optisk zoom) är stor och Huaweis P30 Pro (999 euro) gör ännu bättre. S10: s teleobjektiv är en trevlig extra, men jag hoppas kunna se ett mer avancerat zoomsystem på Not 10.
Jag är mer entusiastisk över den primära kameran. Det tar mycket fina bilder med tillräckligt med ljus, med bra färger och ett stort dynamiskt omfång. Kort sagt: en mycket solid kamera. Han har svårare i mörkret, men du kan fortfarande ta fina ögonblicksbilder - även utan blixt. Han måste förlora den dyrare Huawei P30 Pro, smartphone-kameran med det bästa nattläget.
S10-kamerans porträttläge fungerar väldigt snyggt och du kan använda alla typer av coola extrafunktioner, inklusive filmning i ultra-slow motion i hög videoupplösning.
Nedan kan du se tre bilder från den primära S10-kameran, tagna i automatiskt läge.



Den tredje kameran på S10 (Plus) är en vidvinkelobjektiv. Den zoomer ut så att säga 0,5 gånger så att du kan fånga en större del av miljön. Detta fungerar ordentligt, även om du ibland inte kan undkomma en fishbowl-effekt. Vissa objekt verkar sneda eller konvexa. Ändå är vidvinkelkameran ett trevligt tillskott som jag skulle vilja se på alla smartphones.
Eftersom en bild säger mer än tusen ord kan du se tre S10 vidvinkelfoton nedan. Dessa togs i automatiskt läge direkt efter det vanliga fotot, på exakt samma plats.



Programvara och uppdateringar
Vid lanseringen körde Galaxy S10 på Android 9.0 (Pie) med Samsungs OneUI-skal. OneUI är den senaste versionen av Samsungs egna programvarulager. Enligt tillverkaren är skalet optimerat för stora smarttelefonskärmar och placerar viktiga knappar och inställningar längst ner på skärmen. Text placeras mer ovan. Det stämmer, med tre skärmdumpar för illustration. OneUI fungerar bra och ser fräsch, tankeväckande och modern ut. Enligt min mening kan programvaran vara lite tystare, särskilt när det gäller färganvändning.
För flera år sedan installerade Samsung dussintals egna appar på sina enheter, till frustration för vissa användare. Lyckligtvis är den eran bakom oss: på Galaxy S10 kan du välja vilka Samsung-appar du gör och inte vill installera på Galaxy S10.
Till och med Samsungs medelmåttiga digitala assistent Bixby har förbättrats. Du kan ställa in att ett tryck på den speciella Bixby-knappen (på vänster sida) startar din favoritapp eller utför en åtgärd. Till exempel, slå på eller av WiFi eller Bluetooth. Om du trycker på knappen två gånger kommer Bixby att starta - tyvärr kan du inte komma undan det. Den digitala hjälpen är fortfarande rörig och dum och talar inte holländska. Samsung vill göra Bixby frivillig, eftersom holländska konsumenter har det bättre med Google Assistant.
Samsung garanterar mjukvarusupport fram till februari 2021, eller två år efter lanseringen av S10. Tillverkaren strävar efter att förse smarttelefonen med en säkerhetsuppdatering varje månad under den perioden. På senare år har dyra Galaxy två till tre stora Android-uppdateringar. Detta gäller antagligen också S10-serien.



Slutsats: köpa Samsung Galaxy S10?
Det är ingen överraskning, men Samsung Galaxy S10 är en utmärkt smartphone. Enheten har en vacker design, en fantastisk skärm och alla specifikationer du förväntar dig i ett flaggskepp. OneUI-programvaran fungerar bra, de tre bra kamerorna ger dig många alternativ och batteriet räcker i en dag utan problem. Det är dock inte ett tiotal. Batteriet laddas ganska långsamt, Bixby-assistenten kommer i vägen och den nya fingeravtrycksläsaren känns inte som en förbättring. Och tiden när Samsungs bästa smartphone hade den bästa kameran är också bakom oss med Huawei P30 Pro.
Vid släppet hade jag inte helhjärtat rekommenderat Samsung Galaxy S10, vilket främst beror på att den kostade 899 euro vid den tiden. Det är mycket pengar för en smartphone. Nu när enheten har sjunkit betydligt i pris är det också ett bättre köp.
Om S10 tilltalar dig men du tycker att den är för stor och / eller för dyr kan du titta på S10e. Den har en mindre skärm och kostar mindre, men sparar också några specifikationer. Om du letar efter en större S10 kan du gå till - dyrare - S10 Plus. Samsung erbjuder alltså något för alla. Först när du letar efter den bästa smarttelefonkameran kan du bättre titta på Huawei.