Vad är fel med Huaweis EMUI?

Du kommer alltid att läsa det i recensioner av Huawei smartphones: de är vackra smartphones, ofta till ett attraktivt pris. Men inom programvaran och varje Huawei-uppdatering går saker ofta fel, för Android med Huaweis EMUI är inte anpassat till det bättre av kineserna. Men det finns mer i det.

Förra våren uppträdde Huawei P20-serien, bestående av Huawei P20, P20 Lite och den absoluta toppmodellen P20 Pro. Den senare är en vacker enhet med en vacker skärm, kraftfulla specifikationer och en trippel kamera på baksidan som kan tävla med de allra bästa smarttelefonkamerorna. Trots den vackra hårdvaran kan jag inte helhjärtat rekommendera enheterna, eftersom Android-huden är mer benägna att försämras än framåt.

Emui

P20-serien kom med version 8 av EMUI, namnet på Android-skalet som Huawei installerar på sina smartphones. Eftersom Android är öppen källkod kan tillverkare tippa med operativsystemet för att skilja sig från andra tillverkare. Men hobbyister kan också tippa för att sätta en annan Android-version på sin enhet, så kallade ROM-skivor. Välkända exempel är LineageOS, Resurrection Remix OS och Paranoid Android.

Huawei anpassar Android till de små detaljerna, men vanligtvis inte till det bättre. Det kan förväntas att bloatware kan hittas i form av onödiga virusscannrar och optimeringsappar, reklamappar, spel och alla typer av Huawei-tjänster, tyvärr gör andra tillverkare ofta detsamma. Huaweis EMUI sticker emellertid negativt ut på grund av dess många dumma stavfel, feljusteringsregler och ett föråldrat utseende som är lite för uppenbart från Apples iOS. Det är bra att arbeta med, och om du inte gillar det, installera en annan launcher, som Nova Launcher: Android erbjuder också användarna denna frihet.

Många bakgrundsprocesser är avskurna i EMUI, inklusive processer som du föredrar att köra

Oroande

Där det blir mer oroande är att Huawei skär stolbenen till Android-friheterna med EMUI. Denna oroande utveckling började för några år sedan, när Huawei gömde alternativet för en alternativ launcher i inställningarna och helt felaktigt varnar användarna om de faktiskt ändrar standardstartprogrammet.

Med ankomsten av EMUI 8, som finns på P20-smartphones, har Huawei investerat mycket i batteritid. Det är också ganska optimerat, så att en lång batteritid är bra. Men det har också ett pris: många bakgrundsprocesser är avskurna, inklusive de du föredrar att köra, till exempel en aktiv VPN-anslutning eller lösenordshanterare. I alternativen verkar du kunna fisa det här, men i praktiken är dessa appar fortfarande stängda i bakgrunden. Denna strikta avstängningspolicy har till och med säkerställt att utvecklarna av den välkända mediaspelaren VLC inte längre gör sin app tillgänglig i Play Store för Huawei-enheter.

Ingen frihet

Avancerade användare som vill utrusta enheten med en annan ROM för att inte drabbas av dessa nackdelar och för att njuta av de kraftfulla Huawei-smartphonesna kommer också att stängas av. Huawei ger inte längre möjlighet att låsa upp enheten (vilket måste göras innan du installerar en ROM). En uppdatering som släpptes av Huawei i sommar frustrerar till och med utvecklare av Magisk, ett program som används för att låsa upp och rota Huawei-smartphones. Dessa utvecklare befann sig plötsligt med en enhet som inte fungerar efter uppdateringen.

Stöd

Denna oroande utveckling sker under en olycklig tidsperiod. I flera länder, som USA, Storbritannien och till och med Nederländerna, har Huawei-smartphones nyligen förbjudits på grund av integritetsproblem kring den kinesiska tillverkaren. De som delar dessa bekymmer har inget annat alternativ än att byta ut sin Huawei-smartphone mot en smartphone från en annan tillverkare.

Huawei har också ett mycket dåligt rykte när det gäller att stödja Android med version- och säkerhetsuppdateringar. Om du tar bort friheten för användarna att hantera Android själva med installerade ROM-skivor är du helt beroende av stödet från Huawei själv. Som hittills lämnar något att önska.

Vet vad du kommer in i

Rekommenderas inte Huawei-smartphones? Absolut inte för dem som tappar vatten för den utmärkta batteritiden, vackra kameror, byggkvalitet, attraktiva priser och kraftfull hårdvara som Huawei-smartphones ofta är utrustade med och som lägger mindre värde på programvaran. Var dock medveten om att det finns stora problem kring Huawei: Emui, dess uppdateringspolicy och regeringens integritetsfrågor.

Framtida

Tyvärr verkar det som om problemet med Emui blir värre snarare än att förbättras, särskilt under sommarmånaderna 2018, ackumulerades negativ rapportering om Emui. Ändå finns det ljusa fläckar. Just nu arbetar Huawei hårt med Emui 9, som kommer att visas på nya Mate 20-smartphones i oktober. Huawei kanske kan jämna ut veck. Google har också byggt in något nytt med Android 8.0 Oreo: Diskant. Detta säkerställer att framtida uppdateringar kan rullas ut snabbare och enklare, vilket ger Huawei alla möjligheter att förbättra sitt rykte för uppdateringspolicy. Googles Android One-program börjar också bli populär. Vem vet, Huawei kan välja att släppa några smartphones med Android One i framtiden,för att få ut mer av de vackra smartphonesna och lindra integriteten och uppdatera problem för användarna.