Fixa din dator med verktygen i Windows Repair Toolbox

Lider din dator allt mer av botemedel? Då kan du lita på många verktyg för att reparera din dator. Välkänd återställningsprogramvara är Windows Repair Toolbox, ett lätt program (endast 2 MB!) Som erbjuder dussintals verktyg för att lösa problem i Windows. Vi förklarar hur programmet fungerar.

Tips 01: Bärbar version

Du kan ladda ner det här återställningssatsen här. Windows Repair Toolbox är gratisprogram och du kan använda denna schweiziska armékniv med reparationsverktyg från hårddisken eller som bärbar programvara på ett USB-minne - användbart om du ska hjälpa någon annan. Programvaran fungerar på system från Windows XP till Windows 10. Systemet kräver att Microsoft .NET Framework 4 är installerat.

Under varje knapp i Windows reparationsverktygslåda finns ett annat, praktiskt verktyg

Tips 02: 54 knappar

På öppningsskärmen ser du 54 knappar, som alla har sin egen funktion. Du kan tänka på den här applikationen som en tom verktygslåda med knappar som pekar på rätt verktyg. Du måste bara klicka på dem för Windows reparationsverktyg för att omedelbart ladda ner och starta rätt version. Med två undantag är alla dessa verktyg bärbara, så det finns ingen installationsprocedur. Du kan känna igen de icke-bärbara verktygen med [i] efter deras namn - "i" för "installationsprogrammet".

Tips 03: Grundläggande info

Längst ner på fliken Verktyg kan du läsa den viktigaste informationen om systemet. Vilken Windows-version du använder, vilken processor som finns i maskinen, hur mycket minne som finns i kortplatserna, om en internetanslutning är aktiv, vilken processor som finns på moderkortet, vilken temperatur har nått det och slutligen hur mycket diskutrymme som finns tillgängligt på det hårddisken. När du begär ett verktyg via en knapp kan du följa nedladdningsförloppet i förloppsfältet.

Tips 04: Hårdvara

När du håller muspekaren över en knapp visas beskrivningen av det här verktyget. Om du till exempel vill veta vilken processor och vilket grafikkort som finns i din maskin, klicka på CPU-Z-knappen. Några sekunder senare är programmet öppet och visar på de olika flikarna detaljerad information om processorn, moderkortet, grafikkortet med mera ... Nyfiken på vilka RAM-moduler som är installerade i maskinen? Öppna RAMExpert och några sekunder senare läser du inte bara typen, utan också minnets märke och serienummer.

Stresstest

Har du köpt en ny dator eller vill du skjuta din dator till det yttersta för att testa om den inte blir för varm, så får du den genomgå ett stresstest med HeavyLoad-verktyget. Detta verktyg finns under stresstestknappen . HeavyLoad skriver stora filer till tillfälliga kataloger, öppnar fysiskt och virtuellt minne och utför komplexa beräkningar. På detta sätt laddar HeavyLoad minne, hårddisk, processor och grafikkort. När du kör detta test ett tag får du en uppfattning om hur stabil maskinen är. Om temperaturmätarna på din dator går i rött eller maskinen fryser vet du också vad klockan är ...

Tips 05: mätare

Du kan plocka upp och använda ett program varje gång med tillförsikt, eftersom ingenting kommer att installeras på datorn - förutom de två verktygen märkta [i] . Använd HWMonitor- knappen för att övervaka temperaturerna på olika viktiga komponenter . Detta program läser upp värdena på ett stort antal sensorer, inklusive moderkortet, grafikkort och hårddisk. Information som temperaturer, spänningar och fläkthastigheter visas i en tydlig skärm.

Tips 06: Användbara verktyg

Hittills pratade vi om diagnostiska verktyg, men gruppen Användbara verktyg innehåller några prylar som kan vara användbara för felsökning. Ta till exempel verktyget Snabbkopiering för att snabbt kopiera, klistra in eller ta bort filer. Eller Patch My PC Updater-knappen som öppnar assistenten för att hålla all programvara uppdaterad. Programmet skannar programvaran på din maskin och visar den föråldrade programvaran i rött. Du kan sedan utföra nödvändiga uppdateringar med ett enda klick på en knapp.

Complete Internet Repair 3 löser internetproblem som orsakas av din dator

Tips 07: Internetreparation

Lådan Reparationer innehåller tillräckligt med verktyg för att återställa inställningarna och programvaran på din dator. Om du har problem med internet tar ComIntRep- knappen dig till Complete Internet Repair 3. Om du inte ens kan ladda ner programmet på grund av anslutningsproblemet försöker Windows Repair Toolbox först återställa internetanslutningen. För att vara tydlig kommer detta bärbara program att lösa bestående internetproblem om orsaken är din dator och inte modemet eller internetleverantören. Kontrollera de objekt du vill återställa till standardvärdena och bekräfta med Go .

Windows-reparation

Bakom WinRepairAIO-knappen finns gratisprogramvaran Windows Repair från Tweaking.com. Det är ett avancerat verktyg som du bara använder när din dator har kraschat helt. Du kan till exempel återställa alla Windows-inställningar till deras ursprungliga värde när systemet har skadats av skadlig kod eller olika program.

Tips 08: Malware-mördare

Virus, spionprogram, adware, trojaner ... Det är mat för FreeFixer. Låt programmet skanna systemet och i slutet får du en lista över hot som finns. Freefixer är inte i konflikt med annan antivirusprogramvara på din maskin och är därför särskilt lämplig som en skanner för en "second opinion". En nackdel är att denna virusjägare är ganska långsam. FreeFixer kontrollerar främst program som startar automatiskt, webbläsarinsticksprogram och nyligen modifierade filer. Knappen UltraAdwKiller tar dig till verktyget Ultra Adware Killer som upptäcker och tar bort skadlig kod.

Tips 09: Säkerhetskopiering

Den Backup & Recovery box innehåller en uppsättning verktyg för att säkerhetskopiera din dator. Aomei Backupper är ett av två program som faktiskt installeras på datorn. Detta är den fria varianten, med vilken du gör en kopia av hela systemet, av en disk, av en partition eller av en specifik fil. Om du väljer en säkerhetskopia överför programmet hela disken. Back4Sure är ett alternativ som finns i samma grupp. Denna applikation använder inte sitt eget backupformat. Filerna komprimeras helt enkelt i zip-format eller i 7Zip-format.

DriverBackup

När du utrustar en dator med ett nytt operativsystem, börjar sökningen efter rätt drivrutiner ofta. Gör helst en säkerhetskopia av alla drivrutiner som finns med DriverBackup. Det kostnadsfria verktyget söker igenom alla drivrutiner för din dator och visar dem sedan i en tydlig lista. På så sätt kan du enkelt kopiera drivrutinerna till exempelvis ett USB-minne. Efter formatering kan du omedelbart installera om drivrutinerna tack vare återställningsfunktionen. På så sätt behöver du inte bränna alla filer till en CD.