Radera disk med KillDisk

Vi ser regelbundet meddelanden om företag eller personer som inte har tagit bort viktig information på gamla datorer eller inte har raderats ordentligt. Det är därför som företag i allt högre grad väljer att förstöra skivor. Men vad kan du göra om du vill bli av med din gamla dator och ändå vill hindra någon från att ta dina data? En möjlighet är Active @ KillDisk.

1. Aktiv @ KillDisk

Formatering av en enhet raderar endast en tabell med information om filerna och platserna (typ av innehållsförteckning, men för hårddisken och operativsystemet). De och nollorna på hårddisken finns därför kvar. Detta är bekvämt och snabbt om du ska använda enheten själv igen, men inte om du vill bli av med den. Det finns olika praktiska program som dessa filer kan hämtas med, även efter formatering. Active @ KillDisk tar en mer grundlig strategi. Active @ KillDisk finns i ett antal varianter: en version för DOS, Windows och en startbar CD, alla tillgängliga i en gratis begränsad version och en betald version. Ladda ner Active @ KillDisk från webbplatsen www.killdisk.com och klicka på Ladda ner gratisversion till vänsterför de fria varianterna. Ladda ner önskad version av KillDisk. Windows-versionen är särskilt användbar för USB-minnen eller externa hårddiskar, den startbara skivan (Bootable ISO Image) är mer praktisk om du vill bli av med en hel dator från dina data.

Active @ KillDisk finns i olika varianter: för DOS, Windows och som en startbar CD.

2. Radera via en startbar CD

Den startbara CD-skivan tillhandahålls som en zip-fil. Den innehåller en ISO-fil och programmet ISO Burner så att du kan bränna CD-skivan direkt. Extrahera filen och kör programmet. Klicka på knappen med de tre punkterna och välj filen BOOT-DSK.ISO . Se till att du har en tom inspelningsbar CD i CD-brännaren och klicka på Bränn ISO- knappen ! . När CD-skivan är klar, sätt in den i det system du vill tömma och se till att den är inställd på att starta från CD-skivan. När CD-skivan är laddad ser du en blå skärm med ett antal alternativ, använd piltangenterna för att välja Active @ KILLDISK [FREE] och tryck på Enter . Välj den skiva du vill radera och tryck på F10-tangenten. Den fria versionen ger dig bara möjlighet att radera med One Pass Zeros-metoden (detta räcker för en hem-, trädgårds- och köksdator). Gå till BEKRÄFTA OCH RADERA och tryck på Enter för att börja radera. Det kan ta flera timmar (beroende på storlek) innan en skiva är tom.

Med den startbara CD: n kan en dator med till exempel en hårddisk enkelt raderas.

3. Ta bort från Windows

Programmet för Windows kräver väldigt lite av ditt system, på en Pentium-processor med mer än 300 MB minne kan programmet göra allt sitt arbete. Installera programmet och kör det. Active @ KillDisk söker efter alla lagringsmedier och listar de hittade enheterna. Välj det lagringsmedium som du vill radera genom att markera kryssrutan. Du kan välja mellan två raderingsmetoder. Med Wipe raderas det använda utrymmet, men inte det odelade utrymmet. På så sätt hoppar den här metoden över osäkra eller skadade delar. Med den andra metoden, Dödakommer hela disken att raderas. Med både alternativet Torka och Döda ger den gratis versionen dig bara möjligheten att torka med en One Pass Zeros-metod. Välj önskat alternativ, se till att du bara har valt den skiva som ska vara tom och klicka på Start- knappen . Skriv ERASE-ALL-DATA i textrutan och tryck på Ja . Det kan ta flera timmar (beroende på storlek) att slutföra hela processen.

Versionen för Windows är särskilt användbar för att radera USB-minnen och externa hårddiskar.