Så här skapar du ett häfte i Word

Ett A5-häfte med texter och foton på båda sidor av sidan? Du behöver verkligen inte springa till den lokala skrivaren för det. Det verkar trots allt mer komplicerat än det faktiskt är. Här förklarar vi hur man gör ett A4-dokument till ett A5-häfte i Word.

01 Ställ in som häfte

För det här projektet tar vi ett befintligt Word-dokument och antar att texten och bilden redan är helt färdiga. Om du inte har skapat något innehåll ännu kan du göra det först i ett vanligt Word-dokument.

Redo? Välj sedan Arkiv / Skriv ut och välj Utskriftsformat längst ner . I dialogrutan på fliken Marginal väljer du rullgardinsmenyn bredvid Flera sidor för häfte . Om så önskas kan du också justera marginalerna. Bekräfta med OK .

Du kan skapa ett avsnitt via sidinställningarna.

02 Kontrollera layout

På grund av ändringen av sidinställningarna kan utformningen av ditt dokument ha förändrats något. Så gå tillbaka till ditt dokument och kontrollera det sida för sida. Det är särskilt viktigt att kontrollera bilder noggrant. Här och där kan det vara mer estetiskt tilltalande att justera måtten på bilderna eller ändra textomslaget. Kontrollera även om styckena kommer snyggt ut och om rubriker inte hamnar på den sista raden på en sida.

Vad sägs om din första sida? Du får det bästa resultatet om det bara finns en titel på första sidan. Med tangentkombinationen Ctrl + Enter anger du en sidbrytning och du kan skilja förstasidan från följande sidor. Öka typsnittstorleken på titeln och infoga en bild om så önskas.

Var uppmärksam på förstasidan och kolla dina foton och tabeller.

03 Skriv ut

Innan du skriver ut, kontrollera att ett häfte alltid består av en multipel av fyra sidor. Den sista sidan kan eventuellt vara tom, men det är ful om de tre sista sidorna förblir vita. Så skriv in en extra tom sida på sidan 2 eller ordna om dina sidor genom att förstora eller förminska foton.

Välj sedan File / Print och klicka på Print Simplex för att se de andra alternativen. Om din skrivare stöder dubbelsidig utskrift kan du välja det här alternativet. Om inte, välj Manuell dubbelsidig utskrift och du kommer att behöva vända papperet och mata den igen.

Nu måste du bara välja rätt skrivarinställningar.