Chatta säkert med Signal på din smartphone

WhatsApp används av nästan alla, men det finns säkrare sätt att kommunicera med andra. Signal-appen från Open Whisper Systems är ett av de bättre alternativen. I den här artikeln kan du läsa hur enkelt det är att registrera sig för Signal, hur man skapar gruppsamtal och hur man ringer till någon från appen.

01 Logga in på Signal

Ladda ner appen för Android eller iOS från respektive appbutik. Du kan registrera dig med Signal via ditt telefonnummer. Du kan också använda ett Google Voice-nummer för detta om du inte vill logga in med ditt vanliga telefonnummer. När du har angett ditt telefonnummer skickar appen ett sms till dig. Gå igenom registreringsstegen så visas en tom signalskärm. Appen kommer att fråga dig om du vill lägga till kontakter från din adressbok. Tryck på Fortsätt och ge Signal tillstånd.

02 Chatt

För att se vilka av dina vänner som använder Signal trycker du på ikonen längst upp till höger (iOS) eller nere till höger (Android). Du kommer nu att se en lista över kontakter som också har ett Signal-konto. Om du vill chatta med någon som inte är listad här, bjud in dem till Signal via Bjud in vänner på Signal (iOS) eller menyn med tre punkter / Bjud in vänner (Android).

Om din kontakt redan har ett konto trycker du på namnet så öppnas ett chattfönster. Du ser att ett meddelande har levererats när det står Levererat under meddelandet. En skillnad med WhatsApp är att du inte kan se om ett meddelande har lästs. Du kan inte heller se om din kontakt skriver.

03 Försvinnande meddelanden

Om du vill att meddelanden ska raderas efter att de har lästs av din kontakt, på en iPhone, tryck på namnet på din chattkontakt högst upp på skärmen. Aktivera Försvinnande meddelanden och ställ in tiden du vill ha nedan. På en Android-telefon trycker du på de tre punkterna längst upp till höger i konversationen och väljer Försvinnande meddelanden . Om du till exempel väljer i 5 sekunder försvinner alla meddelanden som du skickar och tar emot från och med nu, fem sekunder efter att du har läst dem. Du kommer nu också att se ett timglas i iOS bakom Delivered . Din chattpartner kommer också att se detta och kan också ändra denna inställning.

04 Kontroll av säkerhet

Du kan också verifiera säkerhetsnumret i inställningarna (som du kan nå genom att trycka på namnet på din kontakt högst upp). Nu ser du en kod som du kan jämföra med koden för din kontaktperson. Om kontakten finns i närheten kan du trycka på Skanna kod och skanna koden på din kontakts enhet. På så sätt vet du att du har en säker privat anslutning med din kontaktperson. Om du vill vidarebefordra ett säkerhetsnummer trycker du på delningsikonen längst upp till höger. Välj sedan hur du vill dela bilden.

05 Ringa någon

Precis som i WhatsApp kan du också ringa och videosamtal i Signal. För att göra detta, tryck på telefonikonen längst upp till höger. Samtalet startas. Om du vill ringa videosamtal trycker du på kameraikonen medan du ringer. Om du vill placera konversationen på högtalaren trycker du på mittikonen. Om du vill stänga av din mikrofon under samtalet trycker du på mikrofonikonen till vänster.

06 Starta ett gruppsamtal

Du kan också starta en gruppkonversation med Signal. I iOS trycker du på ikonen för att starta en konversation. Bredvid Nytt meddelande ser du en ikon med tre siffror. Tryck på den och välj Namnge denna gruppkonversation . Lägg sedan till personer i den här gruppen genom att trycka på deras namn. Tryck på plustecknet för att faktiskt skapa gruppen. Nu ser du gruppens namn i din chattlista. I Android trycker du på menyn längst upp till höger och väljer Ny grupp , ställer sedan in namn och bild och lägg till medlemmar. För att radera en konversation eller grupp, svep åt vänster och tryck på Ta bort .