Fungerar inte kameran på Windows 10? Det här är dina alternativ

Oavsett om din bärbara dator har en inbyggd webbkamera eller om din dator använder en extern kamera, med allt som arbetar hemifrån är det användbart om allt bara fungerar. Du kan uppleva kameraproblem på din Windows 10-enhet just nu, problem du inte hade att göra med tidigare. Det här är möjliga lösningar.

Innan vi börjar felsöka gör vi det bra att kontrollera om kameran visas för Windows 10. För att göra detta öppnar du start och skriver in ordet Enhetshanteraren. I den här listan ser du rubriken Kamera. Dubbelklicka på den. Är din webbkamera eller extern kamera där? Bra, då behöver vi inte installera eller uppdatera drivrutiner.

Är din externa kamera inte listad? Ta sedan bort den från USB-porten och anslut den igen. Kontrollera att programvaran är uppdaterad, eller ta bort och installera om programvaran. Om problemet kvarstår, kontrollera om kameran fungerar på en annan dator. Om inte, kan din kamera vara trasig. Intern hårdvara, såsom webbkameror, är svårare att kontrollera.

Kontrollera Windows 10 sekretessinställningar

Om din kamera bara känns igen kan dina sekretessinställningar kasta en nyckel. Öppna Start-menyn och skriv in Sekretessinställningar. Inställningarna för kameran visas högst upp, klicka på den. Under rubriken Tillåt appar att få åtkomst till din kamera, se till att skjutreglaget är till höger, blått och ställt på På. Då kan du vara säker på att appar med rätt behörighet kan använda kameran.

Nedan hittar du en lista över program som behöver kameran. Tänk på Skype, Zoom och Camera-appen. Per app kan du snabbt ange om det finns tillstånd eller inte, genom att ställa in kontrollerna till På. Fungerar kameran i en app, men inte i den andra appen? Då är detta ditt problem. Efter att ha gett tillstånd kan du behöva starta om programmet.

Uppdatera kameradrivrutiner

Om detta inte heller löser problemet, gå tillbaka till Enhetshanteraren. Hitta kameran och tryck på den med höger musknapp. Välj alternativet Uppdatera drivrutin för att söka efter nya uppdateringar. Välj det automatiska alternativet. Om det finns en uppdatering hämtar Windows den och installerar den automatiskt.

Om det inte finns någon uppdatering kan du alltid kontrollera manuellt på tillverkarens webbplats för din kamera. Tillverkaren kommer sedan att förklara hur man uppdaterar drivrutinerna.