Vilka är alternativen till TrueCrypt?

För många datoranvändare är TrueCrypt verktyget för att kryptera filer, partitioner och enheter. Men plötsligt drar utvecklarna händerna från open source-verktyget. Vad hände? Och vad nu?

Genom att kryptera dina filer och enheter med TrueCrypt kan du skydda dina data från alla som vill se den, från skadliga parter till företag och till och med säkerhetstjänster. Avgörande för företagsdata och personuppgifter. Men en tagg i sidan av säkerhetstjänster som NSA och rättsväsendet, som inte kan göra någonting med krypterad data utan lösenord.

Avslutade från ingenstans

På nedladdningssidan för TrueCrypt dök plötsligt ett meddelande den 29 maj om att programmet är osäkert för användning, följt av en guide till kryptering under Windows 8 med BitLocker. BitLocker är en del av Windows och är inbyggt i Windows 8. Windows 7 och Vista-användare kan bara använda BitLocker om de har Enterprise eller Ultimate-utgåvan av Windows.

TrueCrypt-webbplatsen försöker få dig att använda BitLocker.

Enligt webbplatsen är TrueCrypt inte längre under utveckling och skulle bara fungera som ett verktyg för att dekryptera volymer och filer som tidigare krypterats med TrueCrypt. Den senaste versionen av TrueCrypt (7.2) släpptes samtidigt som aviseringen och kan därför endast dekrypteras. TrueCrypt 7.1a är den senaste versionen som kan användas som du är van vid från programmet.

Första reaktionerna

Meddelandet på nedladdningssidan för TrueCrypt mottogs med mycket skepsis. Har webbplatsen hackats? Har utvecklarna stött på olösliga sårbarheter i koden? Eller händer det mer bakom kulisserna som inte bör offentliggöras? Det senare är inte helt otänkbart, eftersom underrättelsetjänster ofta använder metoder för att få tillgång till data, där de registrerade snubblas genom domstolar.

Ett försök görs för att återuppliva TrueCrypt. Webbplatsen TrueCrypt.ch har skapats. Från den här webbplatsen vill utvecklare blåsa nytt liv i programmet genom att fortsätta med källkoden för TrueCrypt 7.1a. Den befintliga källkoden måste också granskas helt för att ta reda på sårbarheterna eller kryphålen. Naturligtvis kräver detta hjälp från utvecklare. Men hjälp frågas också för juridiska frågor. Webbplatsen är värd i Schweiz för att kontrollera de amerikanska säkerhetstjänsterna.

Men det verkar som det kommer att dröja ett tag innan vi kan använda en säker version av TrueCrypt igen. Frågan är faktiskt om det någonsin kommer att vara möjligt.