Så här överför du Android-kontakter till din dator

Att förlora din telefon betyder inte att du också har tappat bort dina vänner. Här förklarar vi hur du kommer åt kontakterna på din telefon från en dator, bärbar dator eller surfplatta som är inloggad på ditt Google-konto och hur du exporterar dem.

När de är korrekt lagrade kommer alla kontakter på din Android-telefon också att vara tillgängliga via en webbläsare på vilken PC, bärbar dator, telefon eller surfplatta du är inloggad på ditt Google-konto. Så om din telefon går förlorad eller går sönder kommer du inte att förlora dina vänner. Här förklarar vi hur du kan komma åt den via en dator. Läs också: Säkra din smartphone med en säkerhetskopia.

Om du sparar dina kontakter på en Android-telefon kan du välja om du vill spara dem på ditt SIM-kort, din telefon eller ditt Google-konto. Med Android är det vettigt att spara dem på ditt Google-konto, annars måste du överföra dem varje gång du uppgraderar din telefon eller får ett nytt SIM-kort.

För att lägga till nya kontakter i ditt Google-konto, öppna Inställningar, välj appen Personer och klicka på plustecknet. Välj Google under kontakttyp, fyll i återstående information och klicka på Klar.

Det är också möjligt att säkerhetskopiera kontakter som du redan har sparat på din telefon eller SIM-kort till ditt Google-konto. För att göra detta, öppna Inställningar> Människor och klicka på de tre punkterna för att få fler alternativ. Välj Hantera kontakter.

Att kopiera kontakter är en bit kaka.

På vårt HTC Desire Eye är det bästa alternativet Kopiera kontakter. Tryck och välj att kopiera kontakter från telefon. Du blir sedan tillfrågad vart du vill kopiera kontakter till, så välj Google-konto.

Nu när dina kontakter har sparats på ditt Google-konto kan du komma åt dem från en dator eller en webbläsare. Gå till Google Kontakter och logga in.

Du kan klicka på en kontakt för att redigera informationen: lägg till ett foto, adress, födelsedag, webbplats och anteckningar, samt telefonnummer och e-postadresser.

Med Google Kontakter kan du också exportera alla dina kontakter, i Google CSV-format för att importera till ett annat Google-konto, Outlook CSV-format för att importera till Outlook eller ett annat program eller som vCard-format för Apple Address Book. Välj de kontakter du vill exportera och välj Mer> Exportera kontakter. Välj nu ett filformat och klicka på Exportera.

Exportera bara dina kontakter så är du klar.