Testat: de 12 bästa mediaspelarna för tillfället

Mediaspelarfunktionen för smarta TV-apparater är vanligtvis mycket begränsad och appar svarar ofta långsamt över tiden. Kort sagt, tillräckligt med anledning att spela strömmar och lokala mediefiler via en extern enhet. Mediaspelare finns nu i alla former och storlekar. Vilken produkt erbjuder de flesta möjligheter till ett attraktivt pris? Vi jämförde de 13 bästa mediaspelarna för tillfället.

 • Så här får du den amerikanska Netflix till Nederländerna den 24 december 2020 12:12
 • De bästa julfilmerna på Netflix 23 december 2020 09:12
 • Den bästa serien på Netflix den 22 december 2020 15:12

Vi kan för närvarande grovt dela upp marknaden för mediaspelare i två grupper. Det finns till exempel enheter som huvudsakligen fokuserar på att erbjuda streamingtjänster. Exempel är Google Chromecast, Apple TV och Humax TV + H3. Dessutom finns det även mediaspelare som prioriterar visning av dina egna mediefiler. Tänk till exempel på de otaliga Android-spelarna med Kodi och medialådorna med ett självutvecklat Linux-gränssnitt. Utmaningen är att hitta en enhet som gör båda knep felfritt. I detta test letar vi därför efter det bästa från två världar. Och helst med Ultra HD-stöd, så att spelaren är framtidssäker.

Netflix

Brett stöd för streamingtjänster är trevligt för en mediaspelare. Särskilt Netflix i en anständig upplösning är ett stort plus, eftersom en fjärdedel av alla holländska hushåll har ett abonnemang hos denna leverantör. Förresten, det finns mycket frustration med många tillverkare av mediaspelare. Medan de flesta hårdvaror är bra för Netflix, är amerikaner inte precis generösa med licenser. Faktum är att historien säger att Netflix inte alls vill göra affärer med kinesiska företag. Många Android-spelare kan därför bara erbjuda en app från Play Store med en maximal upplösning på 480p. Lyckligtvis finns det också undantag!

Test procedur

Vi utsätter varje mediaspelare för ett grundligt test. Först överväger vi om enhetens byggkvalitet står i proportion till det begärda priset. Vi släpper också många ljud- och videokodek på mediaspelaren och kontrollerar om enheten tappar en söm någonstans. Mkv-behållaren i kombination med h.264-codec är särskilt vanligt i nedladdningsnätverk. Vi tittar också på om original Blu-ray-rips, DVD-rips, ISO-bilder och AVI-filer spelas upp. Naturligtvis serverar vi också spelarens moderna h.265 / hevc-filer i en upplösning på 3840 x 2160 pixlar. Vi inkluderar också utbudet av streamingtjänster i vår bedömning. Förutom Netflix och YouTube fokuserar vi främst på holländska tjänster. Slutligen tittar vi också närmare på ministeriet,för naturligtvis som mediefanatiker vill du ha så mycket användarvänlighet som möjligt.

Apple TV 4

Det finns få anslutningar på Apple TV: enheten innehåller endast en HDMI 1.4-utgång, ett Ethernet och en USB-C-port för fabriksändamål. Så du kan inte ansluta en extern hårddisk med filmfiler via USB. Apple TV fungerar därför främst som en streamer. Den snygga fjärrkontrollen har bara några få knappar och det fungerar faktiskt bra. Det finns också en pekplatta för exakt navigering. Från huvudmenyn kan du komma åt iTunes-biblioteket, men du kan också installera ytterligare appar. Den mest intressanta leverantören är Netflix, där du kan titta på filmer och serier i Full HD. Vi ser också appar från NOS, YouTube och Knippr för att ta emot live-kanaler.

Välkända namn som NPO Gemist, KIJK, RTL XL och Videoland saknas, vilket innebär att användningen av Apple TV för den nederländska marknaden är ganska begränsad. Det finns dock ett slående antal spel tillgängliga. Ägare av en iPhone eller iPad kan valfritt visa videor och foton direkt på en TV. En trevlig extra är att Apple TV stöder Siri, så att du till exempel kan söka efter en film via röstkommandon. Det fungerar mycket bra i praktiken. Slarvig är att Apple inte har en HDMI-kabel. Lagringskapaciteten för den testade produkten är 64 GB, men för 179 euro kan du också köpa en kopia med 32 GB lagringsutrymme.

Apple TV 4

pris

€ 229, -

Hemsida

www.apple.nl 6 Poäng 60

 • Fördelar
 • Starkt hus
 • Netflix i full hd
 • Användarvänlig
 • Negativa
 • Inga USB-portar
 • Inte lämpligt för nedladdningar
 • Få holländska appar

Google Chromecast Ultra

Med den nya Chromecast Ultra bygger Google på sina användarvänliga gjutningslösningar. Ultra-versionen kostar mer än dubbelt så mycket som den vanliga Chromecast. Den runda lådan har en något annan design än den vanliga versionen, men operationen är densamma. Du ansluter spelaren till en HDMI-port på TV: n eller mottagaren, varefter du kan styra Chromecast från en smartphone eller surfplatta. Så snart du anger på en mobil enhet att du vill titta på Netflix får Chromecast automatiskt den nödvändiga strömmen. Med den vanliga Chromecast är det viktigt att ordna tillräcklig WiFi-täckning för detta, men Ultra-versionen har inte denna begränsning. Strömadaptern innehåller en Ethernet-anslutning.

Eftersom Ultra kan bearbeta 4K-bilder är en trådbunden anslutning (på grund av den extra bandbredden) inte en onödig lyx. Det är trevligt att Ultra också stöder HDR-formatet Dolby Vision, så att du kan visa Netflix-strömmar i högsta kvalitet. Denna kompakta spelare presterar utmärkt i vårt testsystem och behandlar strömmar bra via apparna från NPO, YouTube, Netflix, RTL XL och Horizon Go. Konfiguration är en bit av tårtan via Google Home-appen. Chromecast Ultra är mindre lämplig för att visa dina egna mediefiler. Du kan strömma videor från till exempel en Plex-mediaserver. Filkompatibilitet är dock begränsad här.

Google Chromecast Ultra

pris

79 €, -

Hemsida

play.google.com 8 Poäng 80

 • Fördelar
 • Netflix och YouTube i ultra hd
 • Enkel att använda
 • Negativa
 • Mindre lämpligt för egna mediefiler
 • Inget eget användargränssnitt
 • Kräver mobil enhet

Dune HD Solo 4K

Dune HD är ett varumärke som har utvecklat produkter för det högre prissegmentet under en tid nu. Spelarna är mest kända för sin utmärkta filkompatibilitet. Solo 4K är inget undantag. Oavsett vilken videofil vi släpper på den här kompakta enheten, visas medföljande bilder smidiga och i mycket ljusa färger på skärmen. Den använda SMP8758-chipset från Sigma Designs bearbetar utan problem original blu-ray-rippor (inklusive menyvisning) och h.265-filer i 2160p med upp till trettio bilder per sekund. Ett ljudspår dts (-hd), Dolby Digital eller Dolby Atmos skickar Solo 4K direkt till en lämplig mottagare.

För ljudpurister spelar spelaren också högkvalitativa dsd- och flac-filer. Huset är mestadels plast och mindre robust än aluminiumkonstruktionen hos den konkurrerande Popcorn Hour A-500-spelaren. Genom att lossa två skruvar längst ner kan du förvara en 2,5-tums skiva i en aluminiumhållare. Hårddisken är faktiskt extern, vilket är fördelaktigt på grund av låg värmeproduktion. Dune HD har också inbyggt en DVB-T-tuner, även om det inte är så intressant för den nederländska marknaden. Slutligen kan endast de tre NPO-stationerna och en regional station tas emot via den digitala etern utan ett smartkort. Ändå kanske en trevlig extra för i sovrummet eller under semestern i husbilen. En annan anmärkningsvärd funktion är stödet för Z-Wave-protokollet,låter denna spelare styra hemautomationsutrustning. Snabbmenyn innehåller en hänvisning till Android, men den här delen har varit "under utveckling" i nästan ett år. Förutom YouTube har Solo 4K tyvärr inga anmärkningsvärda appar från videotjänster.

Dune HD Solo 4K

pris

€ 349, -

Hemsida

www.dune-hd.com 7 Poäng 70

 • Fördelar
 • Utmärkt filkompatibilitet
 • Tydlig färgåtergivning
 • Original tillbehör
 • Negativa
 • Plasthölje
 • Lean app-erbjudande
 • Dyr

Dune HD Solo Lite

Dune HD har utvecklat en mindre bror till Solo 4K under det talande namnet Solo Lite. Uppenbarligen finns det nödvändiga avtal. Huset, det använda chipsetet och därmed filkompatibiliteten är exakt samma. Solo Lite har däremot inte en 2,5-tums kortplats, Z-Wave-integration och DVB-T-tuner. Dessutom stöder den integrerade WiFi-adaptern en lägre nätverkshastighet. Den här avklädda utgåvan är ett smart val från tillverkaren, eftersom inte alla väntar på alla typer av prisstimulerande funktioner. Om du vill visa filmer i bästa kvalitet är Solo Lite ett mycket intressant alternativ på grund av högkvalitativ medieprocessor. Den här produkten är främst avsedd att spela dina egna mediefiler, eftersom apputbudet är undermåligt.

Dune HD Solo 4K

pris

€ 179, -

Hemsida

www.dune-hd.com 8 Poäng 80

 • Fördelar
 • Utmärkt filkompatibilitet
 • Tydlig färgåtergivning
 • Intressant pris
 • Negativa
 • Plasthölje
 • Lean app-erbjudande

Framträdande EM7580

Med sin EM7580 är Eminent den enda testade leverantören som vågar förse sin spelare med Linux-distributionen OpenELEC. När du har slagit på spelaren hamnar du omedelbart i Kodi. Dess användargränssnitt är perfekt optimerat för fjärrkontroll, medan Android-baserade spelare har sina begränsningar när det gäller användarvänlighet. Nackdelen med detta är att streamingtjänster är beroende av inofficiella tillägg i Kodi. Det finns utmärkta tillägg för NPO Gemist och RTL XL, men tyvärr gäller detta inte Netflix. Men med vetskapen om att de flesta Android-baserade spelare erbjuder en usel Netflix-app kan vi uppskatta Eminents val för OpenELEC.

EM7580 fungerar perfekt för att spela dina egna mediefiler, varigenom enheten själv växlar mellan rätt uppdateringshastigheter. För filmer vidarebefordras surroundformaten dts och dolby digital till en lämplig mottagare, men det finns inget stöd för nyare format. Amlogic-chipsetet som används kan inte ytterligare avkoda Ultra HD-filer, så den maximala upplösningen är 1920 x 1080 pixlar. Förresten märks det av konstruktionen att det är en relativt billig mediaspelare, eftersom plasthöljet känns lite svagt. För knappt nittio euro får du dock en bra mediaspelare som spelar allt snyggt upp till 1080p. Observera att Eminent beror på OpenELEC-communityn för uppdateringar.För en tid sedan, på grund av oenigheter, grundade ett antal programmerare sin egen gaffel under namnet LibreELEC. För närvarande släpper OpenELEC fortfarande regelbundet uppdateringar.

Framträdande EM7580

pris

89,99 €

Hemsida

www.eminent-online.com 7 Poäng 70

 • Fördelar
 • OpenELEC
 • Stor användarvänlighet
 • Prisvärd
 • Negativa
 • Måttlig byggnad
 • Inget Netflix-stöd