Decision Aid: The 10 Best Soundbars Today (december 2020)

Intresserad av en helt ny soundbar? Det finns gott om val, för nästan alla välkända ljud- och tv-märken tillverkar intressanta produkter. Av den anledningen hjälper vi dig gärna på vägen och serverar dig de 10 bästa ljudstaplarna i dag.

Topp 10 bästa ljudstänger
 • 1. Samsung HW-Q90R
 • 2. Sonos Beam
 • 3. JBL-stång 5.1
 • 4. Yamaha YSP 5600
 • 5. Denon DHT-S716H
 • 6. Sony HT-ZF9
 • 7. Bose Soundbar 700
 • 8. LG SL10YG
 • 9. Samsung HW-R650
 • 10. Sennheiser Ambeo
Tips för din soundbar
 • Subwoofer
 • Anslutningsalternativ
 • Bluetooth och wifi
 • Multiroom-ljud
 • Surroundeffekter
Vanliga frågor

Topp 10 soundbars (december 2020)

1. Samsung HW-Q90R

Den bästa soundbar 10 Poäng 100

+ Rensa ljud

+ Inkluderar satelliter och bashögtalare

+ Trevlig design

- Pris

Samsung HW-Q90R är en uppsättning med allt du behöver för tydligt surroundljud. Soundbar är 122 cm bred men är utrustad med högkvalitativa Harman & Kardon-högtalare. Både soundbar och de två inkluderade trådlösa bakre högtalarna sprider ljudet inte bara framåt utan också uppåt. Med detta vet Samsung hur man skapar en utmärkt Dolby Atmos eller DTS: X-upplevelse.

2. Sonos Beam

Bästa soundbar 8 Poäng 80

+ Snygg

+ Rensa ljud

+ Google Assistant, Alexa

+ Länk till andra Sonos-högtalare

Om du vill ha en strömlinjeformad design och utmärkt ljudkvalitet är den här snygga Sonos Beam rätt plats för dig. Fem separata förstärkare driver fyra bashögtalare och en tweeter, med huvudfokus på tydliga dialoger och detaljerad ljudåtergivning. De som älskar en stark bas kan överväga den tillgängliga subwoofern. Beam har en längd på cirka sjuttio centimeter, så du kan kombinera enheten med mindre tv-apparater. På baksidan finns bara en HDMI-port och nätverksanslutning. Läs vår recension här.

3. JBL-stång 5.1

Verkligen trådlöst 9 Betyg 90

+ Bra surround

+ Bas

+ Verkligen trådlösa bakre högtalare

- Ingen nätverksfunktion

De allra flesta soundbars ger eftergifter till surroundljudet, men JBL tar ett annat tillvägagångssätt med Bar 5.1. Du kan ladda batterierna i de anslutna bakgrundshögtalarna med hjälp av en magnetisk 'dock-konstruktion' på vardera sidan om soundbar. Om du ska titta på en film, placera båda högtalarna någonstans bakom tacket eller stolen. Lägg till den trådlösa subwoofern så kan du njuta av extremt kraftfullt ljud med Bar 5.1. Tack vare de många anslutningarna kan du enkelt ansluta flera enheter. Läs vår recension här.

4. Yamaha YSP 5600

Perfekt surround 8 Betyg 80

+ Surrounduppspelning

+ Ljudkvalitet

+ Surround från en enhet

- Pris

Yamaha är stor på högtalarna, men de har inte många banbrytande ljudstänger. Ändå är denna YSP 5600 en speciell modell. Yamaha vet hur man skapar en utmärkt surroundeffekt med inte mindre än 46 högtalare. Naturligtvis med stöd för alla nödvändiga standarder.

5. Denon DHT-S716H

Den bästa ljudbaren för flera rum 9 Betyg 90

+ Bra ljudbalans

+ Bra app

- Pris

- Ingen fjärrkontroll

DHT-S716H är en del av Denons mycket framgångsrika Heos-serie av multiroom-ljudprodukter. Den användarvänliga Heos-appen ger användare tillgång till onlinetjänster som Deezer, Tidal och Spotify, medan du också kan strömma lokalt lagrade låtar från en NAS eller PC. Som du kan förvänta dig av ett känt varumärke som Denon, tas ljudbalansen snyggt om. Trots den relativt tunna designen är basåtergivningen fortfarande utmärkt, även utan subwoofer.

6. Sony HT-ZF9

Rent ljud 8 Betyg 80

+ Vell-anslutning

+ Kraftfull klar bas

+ IR-repeater

- Extra bakre högtalare behövs för bästa resultat

Sony HT-ZF9 är en enkel soundbar med utmärkt ljudkvalitet och funktionalitet. Den medföljande subwoofern ger en djup och tydlig bas som gör rättvisa åt filmmusik. De separat tillgängliga bakhögtalarna är ett måste med detta system. Även om ljudkvaliteten förblir densamma är det verkligen värt att köpa även de bakre högtalarna för surroundupplevelsen. Läs vår recension här.

7. Bose Soundbar 700

8K Ultra HD 9 Poäng 90

+ Fullt ljud

+ Nätverksstöd

+ Efterbehandling

- Subwoofer säljs separat

Den som vill ha sublim ljudkvalitet kan hamna i Soundbar 700 från den amerikanska högtalarspecialisten Bose. Det har ett pris, men du får en högkvalitativ rundtur med en längd på nästan en meter i gengäld. Bose-fans med flera högtalarsystem registrerar helt enkelt den här enheten i ett multiroom-ljudnätverk. Du styr sedan musiken med en mobilapp. Ta hänsyn till ett begränsat antal anslutningar, eftersom endast HDMI är tillgängligt. Dessutom saknas en subwoofer, även om du kan köpa den separat.

8. LG SL10YG

En tunn soundbar 9 Betyg 90

+ Smal design

+ Bra ljud

+ Google Assistant

- LG-app krävs

LG SL10YG är anmärkningsvärt bred med en bredd på 144 cm, men också väldigt smal på grund av höjden på endast 6 cm. Soundbar har en rejäl subwoofer med en höjd av 39 cm. Soundbar stöder alla moderna surroundljudstandarder inklusive Dolby Atmos och DTS: X. Satsen, med en total effekt på 570W, kommer till sin rätt med två separat tillgängliga bakhögtalare (LG SPJ4-S).

9. Samsung HW-R650

Den bästa nybörjarnivån 6 Poäng 60

+ Fantastiskt ljud

+ Bluetooth 5.0

- Anslutningar

- Ingen surround

För en utmärkt ljudnivå på ingångsnivå måste du gå till Samsung. HW-R650 erbjuder utmärkt ljudkvalitet men har ett begränsat antal anslutningar. En robust subwoofer ingår och trådlös anslutning sker via Bluetooth.

10. Sennheiser Ambeo

Det bästa av de bästa 10 Betyg 100

+ Perfekt ljud

+ Massor av funktioner

+ Ljud vid hög volym

- pris

Om bara det bästa av det bästa är tillräckligt bra, har Sennheiser den perfekta soundbar för dig. Ambeo har en imponerande samling högtalare med ett utmärkt ljud. Sennheiser vet också hur man skapar en övertygande surroundeffekt utan att använda bakre högtalare. Det höga inköpspriset är verkligen motiverat, men golvhögtalare kan vara ett bättre val med denna budget.

Tips för din soundbar

En soundbar kräver lite utrymme, medan detta ljudsystem förbättrar TV-ljudet avsevärt. Dessutom kan du vanligtvis också spela ljud från andra källor, till exempel en smartphone, surfplatta, Blu-ray-spelare eller spelkonsol. Hur hittar du en ljudfält som sömlöst passar dina behov?

En soundbarär kort sagt en långsträckt högtalare. Det finns en viktig anledning till just detta format. Enheten är alltid i kombination med en TV. På grund av den smala designen kan du placera en soundbar framför eller under TV: n. Eftersom smarta TV-apparater ofta hänger på väggen inkluderar tillverkare ofta väggfästen. På så sätt kan du placera den långsträckta högtalaren snyggt under tv: n. En soundbar är en enkel lösning för att förbättra TV: ns tunna ljud. Röster låter mindre skrämmande och hörs därför tydligare, medan specialeffekter från filmer och serier sticker ut bättre. Ljudet är mycket fylligare över hela linjen. En soundbar är därför ett prisvänligt alternativ för filmälskare som inte har plats för en hemmabiouppsättning.

Subwoofer

Akilleshälen i en soundbar är nästan alltid basåtergivningen. Detta är förståeligt, för på grund av det tunna höljet har de närvarande bashögtalarna för få muskler för att ge basen tillräckligt djup. De bättre ljudstaplarna innehåller därför en separat subwoofer. Du lägger den någonstans på golvet, varefter ljudet har mycket mer bas. Du kommer att uppleva explosioner och vilda jagar mycket mer intensivt, medan musiken också får mer djup i lågänden. Vanligtvis är subwoofern trådlöst ansluten till subwoofern, även om det också finns ljudsystem som använder en kabel. Inget utrymme för en subwoofer? Det finns också smala modeller som du enkelt skjuter under soffan eller soffbordet!

Anslutningsalternativ

Lyckligtvis är det inte raketvetenskap att ansluta en soundbar till TV: n. I de flesta fall använder du en HDMI-kabel för detta, varefter soundbaren tar över ljudet från TV: n. Mer lyxiga ljudfält har flera HDMI-ingångar för att ansluta, till exempel en spelkonsol, blu-ray-spelare och / eller mediestreamer. Finns det bara en HDMI-port tillgänglig och vill du spela upp ljudet från olika audiovisuella källor?

Ljusbågstekniken (ljudåtergivningskanal) erbjuder en lämplig lösning, förutsatt att denna funktion är tillgänglig både på soundbar och tv. Så snart du ansluter en spelkonsol, Blu-ray-spelare eller mediestreamer till TV: n vidarebefordrar bildröret ljudsignalen till soundbaren. Beroende på produkten finns ibland även optiska, koaxiala och analoga anslutningar. Detta gör att du kan ansluta till exempel en CD-spelare, DVD-spelare eller TV utan en HDMI-bågeport.

Bluetooth och WiFi

För musikälskare har en soundbar med Bluetooth-stöd mycket mervärde. I så fall kan du strömma låtar direkt till soundbaren från en smartphone eller surfplatta. Tänk till exempel på en Spotify-spellista eller ljudfiler som lagras på den mobila enheten. Det finns också ljudfält med en trådlös nätverksadapter och / eller trådbunden nätverksanslutning. Ljudsystemet loggar sedan in på (WiFi) nätverket. Många tillverkare tillhandahåller en mobilapp för Android- och iOS-användare så att du kan styra ljudsystemet via hemnätverket. Du kan till exempel justera ljudinställningarna med mobilappen och du har tillgång till olika musiktjänster online. Dessutom kan du också komma åt musikservrar inom hemnätverket, till exempel en NAS eller PC med ljudfiler.

Multiroom-ljud

Ljudfält med nätverksfunktion stöder vanligtvis multiroom-ljudteknik. Som namnet antyder kan du lyssna på musik i flera rum. Från mobilappen bestämmer du vilka låtar du vill spela i vilket rum. Gå till exempel från vardagsrummet till köket, medan samma sång låter i båda rummen. Användningen av multiroom-ljud är ofta proprietär. Om du till exempel använder en Samsung soundbar behöver du andra lämpliga högtalare från den sydkoreanska tillverkaren för att njuta av "multiroom-ljud". Via Google Cast Audio och Apple AirPlay 2 finns två universella lösningar för multiroom-ljud.

Surroundeffekter

Tillverkare av ljudstänger nämner ofta alla typer av trendiga surroundformat i marknadsföringskommunikation, till exempel dts virtual: x eller dolby atmosfär. Egentligen är det bara konstigt, för vid första anblicken består en soundbar bara av en enda högtalare. Men den som studerar en soundbar mer grundligt kommer att upptäcka flera små högtalare. Tillverkarna försöker rikta dessa så kallade ljuddrivrutiner (åt sidan eller uppåt) på ett sådant sätt att de skapar mer eller mindre en surroundupplevelse genom efterklang. Detta fungerar ganska bra med bättre ljudfält, även om en hemmabiouppsättning med separata surroundhögtalare erbjuder en mer realistisk surroundupplevelse. Vissa ljudfält kan valfritt utökas med (trådlösa) bakgrundshögtalare!

Vanliga frågor

Var placerar du en soundbar?

Det finns två alternativ för att placera en soundbar. Om TV: n placeras på ett möbel, placerar du helt enkelt den långsträckta högtalaren framför bildröret. Det är viktigt att huset inte är för högt, annars kan du blockera signalen från fjärrkontrollen. Om TV: n hänger på väggen är det vettigt att montera soundbaren också på väggen. Det finns ofta skruvhål på baksidan eller tillverkaren levererar väggmontering. I vissa fall måste du köpa ett alternativt fäste.

Hur ansluter du en soundbar till TV: n?

I de flesta fall ansluter du en soundbar till TV: n med en HDMI-kabel. Ett villkor är att TV: n och soundbar kan hantera båge (se nästa fråga). Finns det inget stöd för denna teknik eller saknas en HDMI-port? I så fall lägger du en optisk kabel mellan båda enheterna. Observera att den avsedda ljudfältet innehåller en optisk ingång, eftersom det inte alltid är fallet.

Vad är båge?

I sin helhet står bågen för ljudåtergivningskanal. Denna teknik kan skicka bilder från en förstärkare, mottagare eller soundbar till TV: n via en lämplig HDMI-port, varigenom ljudet från TV: n returneras direkt. På det här sättet tar ljudfältet emot ljud från TV-kanaler, TV-appar (Netflix och NPO Start) och audiovisuella källor som är anslutna till TV: n. I det senare fallet bör du tänka på till exempel en Blu-ray-spelare eller TV-avkodare. Nästan alla senaste ljudstänger och tv-apparater stöder båge.

Vilka återstående anslutningar innehåller en soundbar?

Förutom en HDMI-båge-port hittar du ofta ytterligare HDMI-ingångar på bättre ljudfält. Du kan till exempel ansluta en Blu-ray-spelare, TV-avkodare eller spelkonsol till detta. Bilden skickar ljudfältet via HDMI-bågutgången till TV: n, medan själva enheten behandlar ljudspåret. Om du ansluter en audiovisuell källa med stöd för 4K-upplösning, kontrollera om ljudfältet klarar det. Många ljudfält har också en analog anslutning för att ansluta uppspelningsutrustning. Slutligen kan du också hitta en USB-port för att spela musik från ett externt lagringsmedium.

Hur spelar du musik på en soundbar?

Om ljudfältet har WiFi eller en trådbunden nätverksanslutning kan du strömma musik från onlinetjänster som Spotify eller Deezer. Du använder vanligtvis en app på en smartphone eller surfplatta för drift. Dessutom stöder de flesta produkter Bluetooth. Detta gör att du kan skicka musik direkt till soundbaren från en mobil enhet. Alternativt kan du ansluta en USB-lagringsenhet med ljudfiler eller en CD-spelare till soundbaren.

Vad är ljud i flera rum?

Multiroom-ljud betyder bokstavligen 'multiroom-ljud'. Lämpliga högtalare, mottagare, musikströmmar och därför även ljudfält är anslutna till varandra via det (trådlösa) nätverket. Lyssna till exempel på samma låt i vardagsrummet, hallen och (sidoköket). För att använda multiroom-ljud behöver du vanligtvis produkter från samma ljudmärke. Undantag är produkter som stöder Google Cast Audio och Apple AirPlay 2.

Vad är Google Cast Audio och Apple AirPlay 2?

Google Cast Audio och Apple AirPlay 2 är två protokoll som låter dig strömma musik. Många nya ljudfält stöder ett eller båda protokollen. Det är bekvämt att du kan kombinera lämplig uppspelningsutrustning från olika märken inom ett multiroom-ljudnätverk. Google Cast Audio-stöd bakas i olika appar, inklusive Spotify, Deezer, SoundCloud och Tidal. Du kan styra enheter med Apple AirPlay 2-stöd från en iPhone, iPad, Mac eller PC.

Vad är Dolby Atmos, Dolby Digital 5.1, DTS: X och DTS digital surround?

Filmer som innehåller ett sådant surroundformat kan spelas av soundbaren utan klagomål. Via virtuella surroundtekniker studsar ljudvågor från väggen eller taket, vilket gör ljudet lite rymligare. Av praktiska skäl är det trevligt om den avsedda soundbaren accepterar Dolby Digital och DTS, eftersom många filmer stöder dessa format.

Vad är aptx?

Aptx är en Bluetooth-standard som låter dig skicka musik i hög kvalitet till ett ljudsystem. Villkoret är att smarttelefonen eller surfplattan och soundbar som används kan hantera denna standard. Du behöver också bra flac-filer eller prenumerera på en högkvalitativ musiktjänst online som Tidal. När du använder aptx för att spela musik är kvaliteten jämförbar med CD-skivor.

Vad är skillnaden mellan en soundbar och en soundplate?

I din sökning efter en soundbar kan du också stöta på namn som soundplate, soundbase eller soundbase. Det här är ljudsystem där du placerar TV: n ovanpå enheten. Detta innebär att bildröret är några centimeter högre. En fördel med sådana produkter är att de redan har en subwoofer inbyggd på grund av den djupa ljudboxen. Ta också hänsyn till maximal bärvikt.