De bästa filterapparna för alla dina foton

Klick. Ditt foto är klart. Medge det, det kan faktiskt bli mycket bättre. Med hjälp av rätt app kan du göra ett vanligt foto till ett mästerverk. I Google Play och App Store hittar du oändliga appar som ger dina foton en konstnärlig touch. Vi tror att det här är de tio bästa filterapparna.

Tips 01: Prisma Photo Editor

Från ett enkelt foto till ett originellt konstverk? Detta kan göras mycket enkelt via Prisma. (iOS och Android, gratis vid köp i appen). Det fina med den här appen är att du inte behöver vara kreativ själv för att uppnå mycket fina resultat. Prisma automatiserar allt. Du tar först ett foto och sedan väljer du ett av de många olika konstnärliga filtren. Användarvänlig? Absolut! Prisma fungerar lika enkelt som exempelvis Instagram. När du väl har valt ett filter kan du justera plattan lite längre. Allt du behöver göra är att svepa fotot. Svep åt vänster för mindre effekt eller höger för lite mer. Du kan dela resultatet direkt från appen via Instagram eller Facebook. Spara är naturligtvis också ett alternativ.

Tips 02: 1967

Om du gillar specialeffekterna av analog fotografering från förra seklet rekommenderas 1967 - Vintage Filters (för iOS, gratis med köp i appar). Appen ser väldigt minimalistisk ut och fungerar enligt en enkel steg-för-steg-plan. Ett konto krävs inte. Först måste du ange om du vill beskära ditt foto eller inte, svep sedan åt vänster för att navigera genom de olika filtren. Filtrerna i den här appen är också väldigt varierade. Tryck en gång på det nedre fältet för att se förhandsgranskningar. För att minska effekten räcker det att svepa nedåt. När du är nöjd med resultatet trycker du två gånger på fotot för att spara det. Du kan sedan dela ditt 'nostalgiska' foto direkt till Instagram, Facebook och Tumblr.

Tips 03: PicsArt

PicsArt (iOS och Android, gratis med köp i appar) är också värt att installera. Mottoet för denna app är "Make Awesome Pictures" av en anledning. När du har skapat ett gratis konto eller loggat in via Facebook kan du komma igång. Du kan redigera ett befintligt foto, skapa ett collage eller rita. Mycket praktiskt är att appen känner till standardformaten för välkända sociala nätverk, till exempel ett Facebook-omslagsfoto. Du kanske är mest benägna att redigera foton. Möjligheterna är oändliga här. Du kan beskära, lägga till alla typer av specialeffekter och filter, experimentera med klistermärken, lägga till text (ballonger) eller ramar och mer. Observera: de allra bästa effekterna ingår inte i appen som standard: du måste betala för detta via köp i appen.

Tips 04: FaceTune 2

Vill du ha vitare tänder, en mjukare hud, ögon som bara är lite ljusare eller lite mindre rynkor? Med FaceTune (iOS: gratis vid köp i appen, Android: 2,99 euro) är det enkelt att göra, även utan avtal med plastikkirurg. Det är till och med möjligt att skratta högre, smal eller luta ansiktet, få rynkor att försvinna eller matta glänsande hud. Dina foton kommer omedelbart att se mycket mer glamorösa ut. När du är klar med din digitala makeover kan du också konvertera fotot till svartvitt eller använda ett filter. Den här lättanvända appen är ett måste för selfieälskare som älskar perfektion.

Tips 05: Airbrush

En annan måste-ha-app för alla som gillar att ta selfies är Airbrush (iOS och Android, gratis med köp i appen). Här får du redan en förhandsgranskning av ett mycket jämnare ansikte i kameraläget, även innan du tar en bild. När din snäpp är där kan du justera den efter ditt hjärta: större ögon, en kortare panna, en smalare näsa eller tjockare läppar? Allt är möjligt. Med hjälp av sminkfiltret är det till och med möjligt att lägga till läppstift eller fräknar med en kran. Föredrar rökiga ögon? Det finns också ett filter för det. Efteråt kan du beskära, lägga till en vinjett eller göra bakgrunden lite suddigare. Vill du ha ett allmänt filter ovanpå slutresultatet? Airbrush är fylld med förinställningar med specialeffekter. Det här är en riktig tjejapp.

Tips 06: TouchRetouch

Har du tagit nästan det perfekta fotot? Men finns det ett annat störande föremål på det? En turist, högspänningskabel, finn eller skräp till exempel? Med TouchRetouch (iOS: 2,29 euro och Android: 1,99 euro) kan du ta bort det med en kran och svep. Kall det gärna en digital fläckborttagare. Allt du behöver göra är att markera det störande objektet med fingret. Appen använder pixlarna från närområdet för att justera bakgrunden. Appen fungerar inte bara bra, men ger också mycket fina resultat. När du är klar kan du spara bilden som en kopia eller omedelbart publicera den på Instagram, Facebook, Tumbrl och Twitter.

Tips 07: Juxtaposer

Vill du slå samman två foton till en rolig bild? Då behöver du Juxtaposer (iOS, 3,49 euro). Med detta kan du enkelt göra en fotomontage från två befintliga bilder. När du har valt en förgrunds- och bakgrundsbild kan du ta bort överflödig information från ditt förgrundsfoto. Genom att zooma in och ut tillräckligt kan du arbeta otroligt exakt. Det är även möjligt att arbeta med så kallade masker. Resultatet är ofta en surrealistisk bild. Det är också trevligt att du kan ta hand om kontrast, ljusstyrka, mättnad och färgtoner för varje bild. Har du aldrig redigerat foton eller gjort fotomontage förut? Den praktiska handledningen (på engelska) förklarar steg för steg hur man gör det exakt. När du är klar kan du dela din skapelse via Facebook, Twitter eller Instagram.Det är till och med möjligt att spara din förgrundsbild som en "stämpel" och spara den i png-format med en transparent bakgrund.

Tips 08: Sketch Photo Maker

För att göra en fotorealistisk blyertsteckning måste du ha en hel del ritningstalang. Om du inte använder Sketch Photo Maker (Android, gratis med köp i appen). Den appen tar allt arbete ur dina händer. Allt du behöver göra är att välja ett fint foto från din fotosamling. Då kommer dussintals ritningsnisser till jobbet och några sekunder senare har du en realistisk blyertsteckning. Föredrar du en teckning gjord med kol, akvarell, färgpennor eller kritor? Ett tryck på knappen räcker. En liten nackdel är att du inte kan ändra någonting själv. Du kan spara resultatet eller dela det direkt från appen via Facebook eller Instagram.

Tips 09: Ansiktsbyte

Medan vi krossar ... Face Swap (Android, gratis med köp i appen) är en rolig app som låter dig hålla ditt ansikte på någon annans. Resultatet är ofta roligt. Du har också tillgång till hundratals klistermärken och teman för att skapa alla slags roliga porträtt. Dessa klistermärken är snyggt uppdelade i kategorier som Emojis, Movies & Comics, Animals, Accessories och så vidare. När du har tagit ditt foto kan du spara det eller dela det via sociala medier. Det här är verkligen den perfekta appen om du vill hålla dina barn stilla medan du arbetar eller om du är på en restaurang. Förresten kan du inte bara ta fina bilder utan också roliga videor.

Tips 10: Foodie

Gillar du att laga mat? Och lägger du ofta foton på dina skapelser på sociala nätverk som Instagram eller Facebook? Då behöver du Foodie - Delicious Camera for Food (iOS och Android, gratis) ändå. Den här appen är fylld med filter som gör dina foton av dina egna bakverk, grytor eller cocktails bara lite bättre. Mycket praktiskt är att filtren klassificeras efter typ av mat: cocktails, kött, glass, frukt, pasta ... På så sätt är det ännu lättare att snabbt hitta de lämpligaste filtren. Du bestämmer naturligtvis filtrets styrka själv. Då kan du ändra ljusstyrkan eller lägga till radiell eller linjär oskärpa. Satsa på att dina foton kommer att vara värdiga för att slicka fingrar?