Xiaomi Poco F2 Pro - Mer för mindre

Chansen är att Poco inte kommer att ringa en klocka. Det är ett relativt okänt undermärke av kinesiska Xiaomi. Poco F2 Pro är en smartphone med toppspecifikationer till ett konkurrenskraftigt pris. Ändå finns det några försiktighetsåtgärder.

Xiaomi Poco F2 Pro

Pris från € 549, -

Färg Grå

OS Android 10 (MIUI 11)

Skärm 6,7 tum amoled (2400 x 1080)

Processor 2,8 GHz octacore (Snapdragon 865)

RAM 6 eller 8 GB

Lagring 128 eller 256 GB

Batteri 4700 mAh

Kamera 64, 13, 5 megapixel (bak), 20 megapixel (fram)

Anslutning 4G (LTE), Bluetooth 5.0, WiFi, GPS, NFC

Storlek 16,3 x 7,5 x 0,9 cm

Vikt 219 gram

Annan dualsim, infraröd port, 3,5 mm jack, pop-up-kamera

Webbplats www.poco.net

8.5 Poäng 85

  • Fördelar
  • Pris / kvalitet-förhållande
  • Batteri-liv
  • Skärm
  • Design
  • Kraftfulla specifikationer
  • Negativa
  • 5G bedrägeri
  • MIUI

Den första smarttelefonen från Poco var Pocophone F1 från 2018, som då var en riktig budgettoppare för cirka 350 euro. Faktum är att de enda eftergifter du var tvungna att göra var när det gäller byggkvalitet, kamera och Android-hud. Tillgängligheten var också ett problem. Den andra generationen har gått upp ett stort steg när det gäller pris: cirka 550 euro. Eftersom Xiaomi nu officiellt säljer sin hårdvara i Nederländerna är Poco F2 Pro lyckligtvis allmänt tillgänglig.

När du tar specifikationerna och tar tag i enheten kan du inte göra mycket annat än att bli djupt imponerad av vad du får för det här priset. Först och främst utseendet: smarttelefonen ser ut som den är dubbelt så dyr, med en solid byggkvalitet och en vacker design. Färgen på vår modell som skulle testas tilltalade mig också, en slags metallgrå. Poco F2 Pro är gjord av glas och har en metallkant runt omkring. Smarttelefonen är ganska tung och har ingen vattenbeständighetscertifiering. Vattenskador täcks därför inte av garantin, även om Xiaomi har använt en del gummi och lim internt för att hålla ut vattnet.

Full (värdig) skärm

Skärmen fångar också ögat - i figurativ mening. Poco F2 är en stor enhet, av vilken hela fronten (förutom några tunna skärmkanter) består av en 6,7-tums skärm, med ett ganska långsträckt skärmförhållande på 20 gånger 9. Det finns inget skärmskår eller kamerahål, den främre kameran glider ut överst till vänster på enheten. En pop-up-kamera är ganska sällsynt idag, och även om jag alltid var skeptisk till hållbarheten hos dessa kameror först är det fortfarande en trevlig funktion. Appar kan inte närma sig din främre kamera obemärkt, vilket är en lättnad. Mekaniken i den här popup-kameran känns också robust och solid.

Den amolade skärmen har inte högre uppdateringsfrekvens eller upplösning och håller den därmed på 60 hertz respektive 1080P. Personligen saknar jag något åt ​​det, speciellt eftersom skärmens skärmkvalitet är särskilt hög. Skärmen är ljus och färgerna är väl kalibrerade. Men de som värdesätter de mjukare bilderna av smartphones med skärmar med högre uppdateringsfrekvens, kan ha det bättre med en smartphone från OnePlus.

Fingeravtrycksskannern bearbetas bakom skärmen. Tyvärr kände den här skannern inte igen min tumme oftare än den gjorde. Det var väldigt frustrerande, eftersom det, som de flesta fingeravtrycksskannrar bakom skärmen, känns som ett steg tillbaka från fysiska fingeravtrycksskannrar på baksidan eller sidan av smarttelefonen, till exempel.

Låt dig inte luras av 5G-ikonerna på enheten och lådan.

Kraftfull

Specifikationerna gör också ett djupt intryck. Smarttelefonen har den mest kraftfulla Snapdragon-chipsetet. Poco F2 kommer i en version med 128 GB lagring och 6 GB RAM och en med 256 och 8 GB. Varianten med mer arbets- och lagringsminne är cirka 50 euro dyrare. Var noga med att kontrollera hur mycket lagring du behöver, eftersom du inte kan utöka detta med ett minneskort.

Chipset i Poco F2 Pro stöder officiellt 5G. Men om du är ute efter en smartphone som använder den här nya nätverkstekniken är det bättre att ignorera den här smarttelefonen. I sommar kommer de första 5G-nätverken att slås på med en bandbredd på 700 mHz. Det bandet stöds inte, bara 3,5 GHz-bandet, som holländska 5G-nätverk inte kommer att använda de närmaste åren. Så lur dig inte av 5G-ikoner på enheten eller på lådan.

Koncessioner och tillägg

Så det finns några saker som saknas på Poco F2 Pro, som nämnda 5G-stöd, en skärm med hög uppdateringshastighet och vattenmotstånd. Trådlös laddning är inte heller ett alternativ. Men det här är faktiskt bra att leva med, med tanke på priset på smarttelefonen. Dessutom behöver du inte göra några eftergifter med den här smarttelefonen. Det finns en hörlursport och till och med ett infrarött ljus så att du kan använda smarttelefonen som fjärrkontroll. Det är också trevligt att det finns ett relativt stort batteri (4700 mAh), som du kan fylla ganska snabbt med en 33-watt laddare. Ett fullt batteri ser till att du kan hålla i en dag eller två, även om detta naturligtvis beror på din användning.

Kamera

En mångsidig kamera är placerad på enhetens baksida. Detta är vackert införlivat i en cirkulär kameraö. Här ser du fyra linser. Den primära linsen är en 64 megapixelsensor (Sony IMX686). Dessutom har Poco F2 Pro ett 13 megapixel vidvinkelobjektiv och ett 5 megapixel zoomobjektiv. Den fjärde linsen är en djupsensor som används för att fånga skärpedjupet, till exempel för stående läge. I praktiken betyder det att tack vare vidvinkelobjektivet zoomar du 0,6x och zoomobjektivet upp till 2x.

Zoomlinsen är särskilt lämplig för makrofoton. Men kvaliteten på den här linsen är verkligen märkbart lägre än den primära och vidvinkelkameran. Använd detta särskilt om du vill fotografera detaljerade föremål, som blommor, på nära håll. Det är därför bättre att inte använda det som ett zoomobjektiv. Om du kan ta ett steg tillbaka är det mycket bättre med den primära kameran.

Den primära och vidvinkelobjektivet skiljer sig inte så mycket i fotokvalitet. Du börjar bara märka skillnaden när du tar bilder i svåra ljusförhållanden. Tänk på svagt ljus, mycket bakgrundsbelysning eller starkt molnigt utomhusmiljö. I sådana fall är det bäst att falla tillbaka på den primära linsen, som kan hantera den bättre. Det finns dock en skillnad med kameratoppare som Samsungs bästa enheter eller dyrare iPhones. När det gäller färgfångst, detaljer och skärpedjup ligger dessa enheter långt före. När det finns mycket lite ljus kan du tyvärr fånga relativt lite med kameran på Poco F2 Pro. Nattläget erbjuder inte heller någon tröst.

Från vänster till höger: teleobjektiv, primärlins och vidvinkelobjektiv. OBS glöm inte (som jag) att stänga av den konstiga vattenstämpeln i kamerainställningarna.

MIUI 11

Du kanske har undrat varför en smartphone som har så mycket att erbjuda fortfarande kan vara lite billigare än konkurrenterna. När du slår på Poco F2 Pro märker du att Xiaomi utnyttjar andra inkomstkällor i form av annonser i sin Androidskin MIUI. Glöm därför inte att avmarkera personliga annonser under den första konfigurationen.

Dessutom tar MIUI dig på fel sätt långt ifrån den utmärkta grunden för Android 10. Barnliga färger, ikoner och ljud finns överallt. Du får också mycket bloatware till dig, som också innehåller annonser. Framför allt RAM Jet och det inbyggda antivirusprogrammet är störande onödiga - och förklädda som en systemapp så att de inte kan tas bort. Systemet är också ganska strikt när det gäller att avkorta bakgrundsprocesser, vilket ibland gör att appar körs instabila.

Så det rekommenderas starkt att ta bort många förinstallerade appar och installera en separat launcher som Nova Launcher.

MIUI är full av reklam och uppblåsning.

Alternativ till Poco F2 Pro

Poco F2 Pro påminner mig mycket om Xiaomi Mi 9T Pro från förra året, men förstärktes med bättre specifikationer, skärm och ett något högre pris. 9T Pro är fortfarande tillgänglig och ett bra (billigare) alternativ. Om vi ​​pratar om äldre enheter som kostar ungefär samma i skrivande stund: Galaxy S10 + (bättre kamera och programvara) och OnePlus 7T (bättre programvara) är också utmärkta alternativ.

Den största bristen på Poco F2 Pro måste vara mjukvaran. Tror du också att detta är viktigt, då är iPhone SE (2020) värt att överväga, eller kanske du vill vänta lite längre på Pixel 4A från Google.

Slutsats: Köp en Poco F2 Pro?

Poco F2 Pro är en av de bästa smartphone-erbjudanden du kan få just nu. Du får toppspecifikationer, en särskilt lyxig enhet med popup-kamera, mångsidig kamera, vacker skärm och utmärkt batteritid. Ändå finns det fångster som du måste ta hänsyn till. Först och främst är Androidskin MIUI, inklusive bloatware, en smäll i ansiktet. 5G-stämpeln på enheten är också helt enkelt vilseledande.