På så sätt kan du själv bygga en billig NAS

Med en NAS (nätverksansluten lagring) kan du enkelt dela filer mellan datorer. Du behöver inte alltid köpa en sådan enhet, kanske har du redan all utrustning hemma som du kan sätta igång en riktig NAS gratis!

Tips 01: Router med NAS

Visste du att det finns en chans att du redan har en NAS hemma utan att du förstår det? Så innan du går till affären eller gör din beställning online är det värt att titta. Moderna routrar har ofta en enkel NAS-funktion ombord. Det är ett extra och möjligheterna är mer begränsade än när du köper en "riktig" NAS. Läs också: Ett andra liv för din router i åtta steg.

Å andra sidan är det primära syftet med en NAS för många människor att göra filer enkla att komma åt och dela. Och då behöver du inte de flesta extrafunktionerna på en NAS. Att använda din router som en NAS sparar mycket pengar och en extra enhet att hantera.

Tips 01 Moderna routrar har NAS-funktionalitet ombord.

Tips 02: Via webbläsaren

Routern är den enhet som du får utlånat från leverantören så snart du tecknar ett internetabonnemang. Vanligtvis finns enheten i mätarskåpet. Du kan också ha köpt och installerat en router själv. För att aktivera NAS-funktionalitet, gå till routerns hemsida via en webbläsare genom att skriva en IP-adress i adressfältet. Till exempel //192.168.2.254. Du hittar alltid rätt adress i dokumentationen som du har fått från leverantören eller i routerns manual. Åtkomst till routern är säker, så du behöver också ett användarnamn och lösenord.

Denna information finns också i dokumentationen. När du är inloggad kan du ställa in lagringsalternativen. Exakt hur detta fungerar skiljer sig åt per router, även om det i allmänhet alltid kommer till samma sak. Vi använder Experia Box från leverantören KPN som ett exempel. Namnen i routerns programvara kan skilja sig åt. Om du har en äldre router och lagringsfunktionen saknas kan du överväga att köpa en ny router. Du kan också läsa vidare från tips 11 för att använda en oanvänd dator som en NAS.

Tips 02 Logga in på routern via webbläsaren för att kunna ställa in saker.

Tips 03: Aktivera USB

När vi väl är inloggade i Experia-rutan via webbläsaren går vi till fliken Extra och väljer sedan USB- alternativet i den grå kolumnen till vänster . På den här skärmen aktiverar vi först routerns lagringsalternativ genom att markera alternativet Aktivera USB-funktion . Ange ett namn för NAS i Server Name fältet eller lämna standardnamnet som redan finns. Klicka sedan på knappen Apply för att ändringarna ska träda i kraft.

Tips 03 Först aktiverar du lagringsalternativet.