Så här hämtar du ett borttappat lösenord

Numera behöver du inloggningsinformation för många webbplatser och det kan hända att du glömmer ditt lösenord. Lyckligtvis är det inte en katastrof. Det finns många tekniker som du fortfarande kan hitta ditt förlorade lösenord.

På redaktionen får vi regelbundet frågor från läsare som desperat undrar hur man kan återställa ett glömt lösenord, och det är lika talande att en sökterm som "glömt lösenord" på Google ger 25 miljoner träffar. I den här artikeln kommer vi att titta närmare på olika verktyg och tekniker för att återställa glömda lösenord eller för att lösa problemet genom att till exempel skapa ett nytt lösenord. Vi kommer att gå in på Windows i detalj, sedan kommer vi att prata om WiFi-nätverk, olika program och webbtjänster. Observera: det handlar om att hämta ditt eget glömda lösenord och inte hacka andra användare! Läs också: Kom ihåg alla dina lösenord .

Windows

01 Lösenord 'återställa'

Som standard måste du logga in för att kunna arbeta med Windows (se även rutan Starta om). Om du anger ett felaktigt lösenord här visar Windows dig automatiskt påminnelsen som du angav när du skapade det kontot. Men Windows gör det bara för ett lokalt konto och inte för ett Microsoft-konto som kan användas från Windows 8 (se även steg 11). Förhoppningsvis räcker det för att påminna dig om rätt lösenord. Om inte, erbjuder Windows en annan väg ut på inloggningsskärmen via alternativet Återställ lösenord . Det fungerar dock bara om du har skapat en 'lösenordsåterställningsskiva' i förväg.

Den går såhär. Gå till Windows kontrollpanel och välj Användarkonton och Familjesäkerhet / Användarkonton . Klicka på Skapa en återställningsskiva för lösenord i den vänstra panelen och följ de ytterligare instruktionerna i guiden för glömt lösenord . Du behöver ett USB-minne och du måste också ange ditt nuvarande Windows-lösenord. Du kopplar in den här stickan när du har glömt ditt lösenord och vill använda din lösenordsåterställning .

Omstart

Som standard kommer Windows att be dig om ett lösenord vid start. Det är säkert, men mindre användbart om du är den enda användaren eller om du är mycket glömsk av naturen. Du kan dock göra att Windows startar om automatiskt. Så här fungerar det i Windows 7 och senare. Tryck på Windows-tangenten + R och kör kommandot netplwiz . Fönstret Användarkonton visas. Välj ditt konto och ta bort bocken bredvid Användare måste ange ett användarnamn och lösenord för att använda den här datorn . Bekräfta med OK och ange lösenordet (2x) som är kopplat till detta konto. Bekräfta igen med OK .

02 Åtkomst till profilmapp

Men vad händer om ledtråden från föregående steg säger ingenting och du inte har skapat en disk för återställning av lösenord. Hur du fortsätter beror främst på om du kommer ihåg lösenordet för ett administratörskonto. Om så verkligen är fallet och du bara har glömt lösenordet för ett av dina andra konton, kommer du snabbt att lösa detta problem. Det är inget problem alls att komma åt filerna (i profilmappen) för det andra kontot. Logga in med ett administratörskonto och navigera med Windows Explorer till profilmappen för det glömda kontot, till exempel c: \ Users \\ Documents. När du försöker öppna den visas ett meddelande om att du för närvarande inte har tillgång till den mappen. Klicka sedan bara på Fortsättoch dörren öppnas. Du kan sedan säkra dessa data någonstans och skapa ett nytt konto för den glömska användaren om du vill.

03 Ändra lösenord

Tyvärr är det inte så enkelt att återställa det ursprungliga lösenordet (se även steg 7), men lyckligtvis finns det ett annat alternativ. Inloggad med administratörskontot, gå till Kontrollpanelen och välj Användarkonton och Familjesäkerhet / Användarkonton / Hantera ett annat konto . Här väljer du problemkontot och väljer Ändra lösenordet , varefter du anger ett nytt lösenord. Observera: om användaren av det kontot har krypterat sina data med den inbyggda EFS-funktionen i Windows (Encrypting File System), kommer de inte längre att kunna komma åt de krypterade filerna (se steg 7 igen)!

04 Live-medium

I de två föregående stegen antar vi att du känner till lösenordet för administratörskontot. Men om inte, blir det lite knepigare. Precis som i steg 2 visar vi dig först hur du får åtkomst till problemkontoens data utan ett administratörslösenord. Vi gör detta med hjälp av ett live Linux-medium. Det låter komplicerat, men det kommer säkert att lyckas med följande steg.

Ange att du vill ladda ner Ubuntu Desktop (helst 64-bitarsversionen). Om du inte funderar på en donation, klicka på Inte nu, ta mig till nedladdningen och ladda ner iso-filen via nedladdningsknappen . Ladda ner YUMI. Sätt i ett USB-minne i din dator, starta YUMI (installation krävs inte) och klicka på Jag godkänner . Välj enhetsbokstaven för ditt USB-minne i rullgardinsmenyn och placera en bock bredvid Format X: Drive (Radera innehåll) . Tänk på att all information på den pinnen snart kommer att skrivas över! I den andra rullgardinsmenyn väljer du Ubuntu och använder Bläddra- knappen för att hänvisa till den iso-fil du just laddade ner. Bekräfta med Skapaoch med Ja . Efteråt frågar YUMI om du vill ha en ny distribution på pinnen, men du behöver inte.

05 Åtkomstdata

Du ska nu starta ditt system från den levande Ubuntu-pinnen. Du kan behöva ställa in startordningen i datorns BIOS så att din dator försöker starta från flyttbart media först. De flesta system har dock en genväg med vilken du kan öppna en startmeny där du omedelbart anger att du vill starta från ett USB-minne. Se manualen för ditt system om det behövs. Strax efter att din dator har startat från pinnen väljer du Holländska / Prova Ubuntu (inte: Installera Ubuntu!), Varefter Ubuntu-skrivbordsmiljön kommer att visas. Du hittar några ikoner till vänster. Den tredje knappen uppifrån ( filer) är den inbyggda webbläsaren som låter dig navigera till den partition som innehåller datakatalogerna för problemkontot. Du kan säkra dessa mappar genom att dra och släppa dem till exempelvis en ansluten USB-enhet.

06 Nytt administratörskonto

Du har nu dina data tillbaka, men med ett smart trick är det också möjligt att logga in på Windows med ditt betrodda konto. Detta trick gäller för Windows Vista och senare. Starta ditt system med live Ubuntu-stick och öppna filwebbläsaren (se steg 6). Navigera till Windows-mappen på din dator och öppna undermappsystemet32. I den här undermappen högerklickar du på filen Utilman.exe och byter namn till den till exempel Utilman.old. Gör sedan en kopia av cmd.exe-filen och byt namn på den till Utilman.exe. Låt den ursprungliga filen cmd.exe vara orörd. Stäng av Ubuntu och starta Windows som vanligt. När inloggningsfönstret visas trycker du på Windows-tangenten + U.

Normalt visas Windows tillgänglighetsalternativ nu, men ingripandet just nu kommer att placera dig på plats som administratör på kommandoraden (cmd.exe). Här kör du sedan följande kommandon successivt och bekräftar varje gång med Enter:

nätanvändare adminextra hemlighet / lägg till

net localgroup administratörer adminextra / add

Detta skapar administratörskontot 'adminextra' med lösenordet 'hemlighet'. Logga in på Windows med detta, varefter du kan ändra lösenordet för ditt ursprungliga administratörskonto från Kontrollpanelen (se steg 3).

07 Spricklösenord

Om du har glömt ditt lösenord och krypterat dina data med EFS (se även tips steg 3), så finns det bara en möjlighet kvar att komma till dina data: återställ det ursprungliga lösenordet. Detta är möjligt med en speciell "lösenordssmällare" som Ophcrack, som kan installeras som ett livemedium. Precis som med Ubuntu kan du göra detta med YUMI (se steg 4). Den här gången väljer du från rullgardinsmenyn Steg 2- alternativet Ophcrack Vista / 7 (Password Finder) och placerar en bockmarkering bredvid Download Link så att YUMI kan hämta distributionen själv. När du är klar trycker du på knappen Bläddra och pekar på den nedladdade isofilen. Med Skapalägg Ophcrack-distributionen på ett USB-minne. Starta din Windows (Vista eller nyare) med detta.

Valfritt kommer Ophcrack att be dig att ange rätt Windows-partition, varefter verktyget startar och försöker knäcka lösenorden för de upptäckta kontona. Resultaten visas i programfönstret. Du kommer att märka: Ophcrack kan hitta ett kort och enkelt lösenord mycket snabbt, men ett komplext och långt kan visa sig vara en omöjlig uppgift. Genom att installera så kallade regnbågstabeller i Ophcrack (från menyn Tabeller ) ökar du chansen att hitta komplexa lösenord snabbare. Du hittar den här och för mer bakgrundsinformation kan du gå hit.

Wifi

08 Via routern

För en tid sedan skapade du ett trådlöst nätverk och du säkrade det väl med WPA2. Nu vill du ge en extra enhetsåtkomst, men du har ingen aning om vad lösenordet är längre. Det finns flera vägar ut. Om du fortfarande kommer ihåg routerns lösenord kan du göra det snabbt. Gå till kommandoraden på en Windows-dator som är ansluten till ditt nätverk (trådlöst eller inte) och kör kommandot ipconfig där . Skriv ner IP-adressen som är kopplad till standardgateway och ange den i adressfältet i din webbläsare och logga sedan in på din router.

Om du inte kommer ihåg routerns lösenord heller, men inte har ändrat det ursprungliga lösenordet, kommer du förmodligen att hitta det när du googlar efter något som "standardlösenord" i kombination med din routermodell. När du har landat i din routers konfigurationsskärm, leta efter ett avsnitt som Trådlöst och öppna inställningsfönstret för din trådlösa nätverkssäkerhet. Normalt läser du lösenordet här, du kan behöva klicka på ett alternativ som Unmask Password eller Visa lösenord för att visa lösenordet.

09 Från Windows

Om du inte lyckas på det sättet kan du prova det via en Windows-dator om den är ansluten till ditt trådlösa nätverk. Högerklicka på nätverksikonen i Windows systemfält och välj Öppna nätverks- och delningscenter . Här väljer du Hantera trådlösa nätverk . Välj nätverket och högerklicka på det. Välj Egenskaper och öppna fliken Säkerhet . Så snart du markerar en markering bredvid Visa tecken visas motsvarande lösenord.

Om det fortfarande inte fungerar är det dags att använda ett externt verktyg, som gratis WirelessKeyView. Både en 32bit och en 64bit version finns tillgängliga). Extrahera den nedladdade zip-filen och ignorera alla varningar från din brandvägg eller antivirusprogram och starta programmet. Du bör omedelbart se de upptäckta nätverken, inklusive lösenorden i läsbar form.

Programvara och tjänster

10 applikationer

Det finns andra program (som lokala e-postklienter) som döljer lösenord bakom prickar eller asterisker. I vissa fall betyder denna form av säkerhet lite och ett gratis verktyg som BulletsPassView använder det bra (både 32bit och 64bit version). Lämna programfönstret med asteriskerna för det glömda lösenordet öppet på skrivbordet och starta det extraherade BulletsPassView. Verktyget kommer att upptäcka fönstret och förhoppningsvis visar ditt lösenord i läsbar form. Från samma tillverkare hittar du här ett antal andra lösenordshjälpare för webbläsare och några andra applikationer. Dessa fria verktyg är i sig själva bona fide, men med tanke på sin natur genererar de en serie larm.

Även när du laddar upp dem till en antivirustjänst som www.virustotal.com. Detsamma gäller SecurityXplodeds verktyg, men vi kan inte garantera att dessa verktyg inte har en dold agenda. Se till att du inte installerar ytterligare programvara under installationen, du kan behöva trycka på Hoppa över eller Avvisa några gånger . I vilket fall som helst använder du sådana verktyg helt på egen risk!

Lösenordsvalv

Att använda samma, lätt att komma ihåg lösenord överallt är inte exakt en säker lösning. Det finns nu en hel del 'mnemonics' som gör det lättare att komma ihåg ett lösenord, men du kan också använda ett digitalt lösenordsskydd. Ett av de bättre gratisverktygen är LastPass. I grund och botten väljer du (och kommer ihåg) ett mycket starkt huvudlösenord som låser lösenordsvalvet. Så fort du vill logga in på webbplatser och tjänster kommer LastPass, som installeras som ett webbläsartillägg, att spara ditt konto-ID. Denna information krypteras säkert, lagras i molnet och synkroniseras med dina andra enheter om så önskas. LastPass stöder också autentisering med flera faktorer, vilket gör användningen ännu säkrare.

Vågar du inte använda en molntjänst för dina lösenord? Använd sedan ett offline-program som KeePass.

11 Webbtjänster

Naturligtvis finns det också många webbtjänster som kräver ett konto och lösenord för att få åtkomst. Lyckligtvis erbjuder de flesta av dessa tjänster funktionen 'Har du glömt ditt lösenord?'. Det betyder vanligtvis att du anger din e-postadress och efter att ha tryckt på en knapp kommer du att få ett meddelande med vilket du kan ändra ditt lösenord. Och ibland måste du först svara på en säkerhetsfråga som du tidigare ställt dig själv när du skapade ditt konto.

Har du glömt lösenordet för Microsoft-kontot som du kan använda för att logga in på Windows 8 och senare? Ändra sedan ditt lösenord. Liknande procedurer finns för tjänster som Google, Facebook, Twitter och liknande. I registreringsfönstret kan du sedan klicka på en länk som hjälper dig på din väg: till exempel Har du glömt ditt lösenord? eller behöver du hjälp? .

Lösenordshantering

Om du har glömt ett lösenord som du har sparat av din webbläsare och som fylls i automatiskt kan du vanligtvis hitta det snabbt via lösenordshanteringen i din webbläsare. I Chrome, till exempel, klicka på knappen med de tre staplarna och välj sedan Inställningar / Visa avancerade inställningar / Hantera lösenord (i avsnittet Lösenord och formulär ). I Firefox klickar du också på knappen med tre streck och väljer Alternativ / Säkerhet / Sparade lösenord / Visa lösenord / Ja . Slutligen, i Internet Explorer, klicka på Internetalternativ / Innehåll / (övre knapp) Inställningar / Lösenordshantering , öppna önskat konto och väljDisplay .