Vad finns i min dator?

Windows har ett praktiskt verktyg ombord för att snabbt få en överblick över maskinvaran i din dator. Lämna den skruvmejseln i verktygslådan.

Speciellt med bärbara datorer är det inte alltid lätt att ta en bokstavlig titt under huven. Innan du har skruvat loss saken har du gjort många klipp, skruvar och andra kinesiska pussel. För att se vilken typ av hårdvara som finns i sådana enheter som är svårare att komma åt kan du använda Windows-verktyget Systeminformation. Du hittar det här programmet i Windows 10 i Start-menyn under Windows Administrationsverktyg. Direkt efter start hamnar du i ett fönster med en systemöversikt. Egentligen gäller detta främst en programöversikt. Men du kan omedelbart se hur mycket RAM som är installerat här. Praktiskt om du just har köpt en ny dator eller bärbar dator och vill kontrollera om den utlovade mängden minne faktiskt har levererats.Den här listan visar också vilken typ av bios som systemet använder, idag ska det vara UEFI. Om inte, kör du antingen verktyget på en gammal dator eller så är något inte korrekt inställt i bios.

Hårdvara

Klicka på plustecknet för delar i menyn till vänster . Här kan ytterligare information hittas per hårdvarukomponent. Till exempel märke och typ av DVD-spelare eller mer information om dina hårddiskar. Intressant är artikeln Problemenheter . Naturligtvis borde det inte finnas något under. Om du stöter på en obstruktiv maskinvara här är det först och främst viktigt att kontrollera om drivrutinerna har installerats korrekt. Eller ladda ner och installera de senaste drivrutinerna. Koppla ur, vänta ett tag och sedan återansluta USB-kringutrustning kan ibland hjälpa till att lösa ett problem. Om problem fortsätter att visas, även efter att datorn har stängts av och på igen, kan det vara något fel med hårdvaran i fråga.

Snabb kontroll

Systeminformationsverktyget är särskilt användbart för en snabb kontroll. Förvänta dig inte djupgående hårdvaruinformation om saker som minnesmodulernas timing och liknande. Det är lite "snabbt och smutsigt". Men definitivt praktiskt för att kontrollera grundläggande systemdata.