PC-anslutningar - Lär känna alla datorportar

Det finns en hel del anslutningar tillgängliga på fram- och baksidan av en dator och på båda sidor av en bärbar dator. Tänk till exempel på HDMI, DVI, VGA, Displayport, USB, Ethernet, eSata och S / PDIF. Är du yr än? Vi förklarar i detalj vilka PC-anslutningar som uppfyller vilken funktion och hur man ansluter allt korrekt.

Tips 01: Hdmi

Varje skrivbord har ett (integrerat) grafikkort som konverterar de grafiska beräkningarna till en bildsignal. Detta grafikkort skickar sedan bilderna till en bildskärm via en kabel. Numera är den mest använda utgången för detta HDMI, som känns igen av två avskurna hörn på sidan. En fördel med denna digitala utgång är att den kan sända videor i hög upplösning. På en lämplig bildskärm kan du till exempel njuta av full HD-kvalitet (1920 x 1080 pixlar) eller till och med en ännu högre upplösning, förutsatt att grafikkortet stöder det. Att ansluta är enkelt, för det spelar ingen roll vilken sida av kabeln du ansluter till bildskärmen eller datorn. Förutom bilder kan en HDMI-kabel också transportera en ljudsignal, särskilt användbart för bildskärmar med inbyggda högtalare.

HDMI-versioner

Det finns olika versioner av HDMI. Ju högre standard, desto fler funktioner innehåller den digitala anslutningen. Till exempel stödde den första versionen endast videoöverföring i Full HD, medan HDMI 1.4 också kan sända en Ultra HD-signal (3840 x 2160 pixlar). Numera är HDMI 2.1 den senaste HDMI-versionen. Detta gör det till och med möjligt att överföra videor i en maximal upplösning på 7680 x 4320 pixlar till en lämplig bildskärm. Denna utveckling är dock särskilt intressant för framtida tv-apparater med en (enormt) storbildsdiagonal. I de flesta fall kan genomsnittliga datoranvändare hantera med en lägre HDMI-standard.

Tips 02: Displayport

Det finns andra digitala anslutningar som kan överföra bilder i hög upplösning. Speciellt Displayport ses alltmer på grafikkort för datorer och bildskärmar. Denna anslutning liknar optiskt en HDMI-kontakt, med skillnaden att endast ett skärhörn syns på sidan. Dessutom stöder displayport också höga upplösningar, där versionen som används spelar en avgörande roll. Många enheter stöder Displayport 1.2, med vilken Ultra HD-kvalitet kan uppnås med hög uppdateringsfrekvens. Förutom en videosignal kan du också använda en displayportkabel för att överföra ljud. Om monitorn har inbyggda högtalare behöver du inte ansluta en extra kabel i så fall. Displayport är också lämpligt för anslutning av flera skärmar via en enda anslutning.Denna funktion kallas 'daisy chaining'. Tänk på att inte alla bildskärmar stöder den här funktionen.

Displayport 1.2 stöder ultra hd med hög uppdateringsfrekvens

Tips 03: Dvi-d

För överföring av en videosignal från en dator till en bildskärm föredras HDMI- och displayport-anslutningar som diskuterats tidigare. Inte alla använder ny hårdvara, så vi markerar också 'daterade' anslutningar i den här artikeln. Det finns olika typer av DVI-standarden, varav DVI-D (dual link) fortfarande är mycket vanligt. Om du köper en ny dator och / eller bildskärm finns det en god chans att det finns en DVI-kontakt. Du kan vanligtvis känna igen denna digitala anslutning med den vitfärgade kontakten med plats för 24 stift plus en horisontell stift. Se till att du använder en DVI-D-kabel (dubbel länk) med rätt stift. Anslutningen är enkel eftersom du tränger igenom kabeln i kontakten. Använd vid behov båda skruvanslutningarna på sidan för att fästa kabeln ordentligt.Till skillnad från HDMI och DisplayPort stöder DVI-D inte transport av en ljudsignal. Dessutom är den maximala upplösningen i de flesta fall 2560 x 1600 pixlar.

Tips 04: Vga

Den senaste videoanslutningen som fortfarande sker regelbundet under 2017 är VGA (även känd som d-sub). Använd endast denna analoga anslutning om det absolut inte finns något annat alternativ. Videokvaliteten är betydligt lägre jämfört med HDMI, DisplayPort och DVI-D. Särskilt på stora skärmar syns skillnaden med de tidigare diskuterade digitala videoanslutningarna tydligt. Denna videoanslutning är inte lämplig för höga upplösningar. Dessutom kan VGA inte hantera ljudöverföring. Om du tvingas upprätta en VGA-anslutning mellan datorn och bildskärmen, använd den blåfärgade kontakten med plats för femton stift. När kabeln är ordentligt ansluten, säkra den genom att dra åt båda skruvanslutningarna. Fixeringsmetoden för VGA liknar den för DVI-D.

Adapterkontakt

Det händer ofta att de tillgängliga videoanslutningarna på datorn och bildskärmen inte matchar. På baksidan av datorn finns det till exempel bara en HDMI-anslutning, medan monitorn endast stöder DVI-D. Speciellt när du ansluter två skärmar till grafikkortet stöter du snabbt på det här problemet. Lyckligtvis finns det alla typer av adaptrar som du kan lösa detta problem med. Det finns till exempel adaptrar från HDMI till DVD-D och från Displayport till HDMI. Dessutom finns alla typer av adapterkablar tillgängliga. Du kan till exempel direkt ansluta en displayportanslutning till en bildskärm med HDMI, DVI-D eller till och med VGA.

Tips 05: Bildskärm på bärbar dator

Även de minsta bärbara datorerna har vanligtvis en extra videoutgång på sidan. Vanligtvis är detta (mikro) HDMI, men det kan lika gärna vara (mini) visningsport, VGA eller USB-C (se tips 7 för detta). Du använder dessa anslutningar för att ansluta en extra bildskärm till din bärbara dator. I själva verket utökar du skrivbordet med det så att du får mer utrymme. Detta fungerar mycket bättre eftersom du inte längre behöver minimera dialogrutor till aktivitetsfältet. När du har anslutit en extern bildskärm känner operativsystemet på din bärbara dator vanligtvis igen skärmen automatiskt. Gå vid behov till Start / Inställningar / System / Display och välj alternativet under Flera skärmarExpandera dessa skärmar . Detta ger dig ett stort skrivbord. Du kan också välja att duplicera skärmarna. Detta är till exempel användbart när en beamer är ansluten till den bärbara datorn istället för en bildskärm. Beameren visar alltså exakt samma bilder som skärmen på din bärbara dator. Praktiskt när du ger en presentation eller vill visa ett bildspel!

Tips 06: USB-portar

Varje datoranvändare är bekant med användningen av USB-portar. På datorn använder du den här platta kontakten för att ansluta alla typer av kringutrustning till systemet, t.ex. tangentbord, mus, skrivare, USB-minne, extern enhet, digitalkamera, smartphone och surfplatta. Det är fördelaktigt att en USB-anslutning transporterar data i två riktningar. Du kan till exempel kopiera data från en extern hårddisk till datorn och vice versa. Dessutom ger en lämplig USB-port också strömförsörjningen för mobila enheter. På så sätt behöver du inte ansluta en extern 2,5-tums enhet till elnätet. Du kan också ladda smartphones och surfplattor via USB utan problem. Det är viktigt att du sätter i USB-kontakten korrekt i USB-porten. Var uppmärksam på toppen och botten och tryck inte igenom om det finns något motstånd.Förutom den vanliga USB-A-kontakten finns det också kablar med mindre kontakter med mini-USB och mikro-USB.

USB-standarder

Förutom olika USB-anslutningar finns det också olika USB-standarder. Ju högre versionsnummer desto snabbare är dataöverföringen möjlig. En 'gammaldags' USB1.1-port stöder en maximal hastighet på 12 Mbit / s, medan USB 2.0 teoretiskt är bra för 480 Mbit / s. Den senaste standarden är USB 3.1. Det är förvirrande att det finns två varianter av detta, nämligen usb 3.1 gen1 och usb 3.1 gen2. Även om skillnaden i namngivning är begränsad, gäller detta inte datahastigheten. Usb 3.1 gen1 är lämplig för en teoretisk dataöverföring på 5 Gbit / s, medan usb 3.1 gen2 fördubblar datahastigheten till 10 Gbit / s.

Tips 07: USB-c

Under ett antal år har det också funnits en ny variant av den traditionella USB-anslutningen, nämligen USB-C. Jämfört med vanliga USB-A-portar är den här moderna anslutningen mycket mer mångsidig. Förutom överföring av data och ström via de gemensamma USB-standarderna (se rutan "USB-standarder") stöder USB-C också alla typer av andra protokoll. Du kan till exempel använda usb-c för videoanslutningar via hdmi, dvi, vga, displayport och thunderbolt. Den senare standarden finns på MacBooks. Förutom utgången från en knivskarp videosignal kan MacBook-användare också ladda mobila enheter och överföra data.

Det är fördelaktigt att mer och mer utrustning levereras med USB-C, såsom smartphones, surfplattor, bärbara datorer, bildskärmar, kraftbanker och externa enheter. Eftersom det är möjligt att transportera kraft, data och video samtidigt via en enda kabel förväntas färre och färre kablar behövas i framtiden. Tyvärr är det ännu inte så långt, för inte alla potentiella funktioner finns automatiskt på enheter med USB-C-anslutning. Till exempel kan vissa produkter inte laddas av en dator via USB-C, medan dataöverföring är möjlig. Lyckligtvis blir kompatibiliteten bättre. Till skillnad från en traditionell USB-port har USB-C ingen topp och botten. Felaktig anslutning är därför omöjlig tack vare den vändbara kontakten! Använder du en ny dator med USB-C,men dina andra kringutrustning är ännu inte lämpliga för detta? I så fall erbjuder en USB-C till USB-A-adapterkontakt en lösning.

Förutom överföring av data och ström är USB-C också lämplig för videoanslutningar

Tips 08: Ethernet-port

Alla stationära datorer och de allra flesta bärbara datorer har en Ethernet-port. Du ansluter en nätverkskabel till den så att enheten ansluts till internet. Du skjuter in den så kallade rj45-kontakten på kabeln tills den klickar på plats. Du kan se om det för närvarande finns datatrafik på statuslamporna. Om du vill koppla loss kabeln igen, tryck försiktigt ner plastklämman och dra sedan ut kontakten ur kontakten. Varje Ethernet-port stöder maximal hastighet. Äldre enheter har vanligtvis ett nätverkskort med en datahastighet på upp till 100 Mbit / s. Om din dator eller skrivbordet är lite nyare är chansen att Ethernet-porten stöder en hastighet på 1 Gbit / s. Slutligen finns det också nätverkskort som tål en hastighet på 10 Gbit / s. En hastighet på 1 Gbit / s är mycket vanligt under 2017,för detta är det nödvändigt att routern, alla switchar och nätverkskablar också kan hantera denna genomströmningshastighet.

Trådlöst eller fast?

Har du valet mellan en trådlös eller fast internetanslutning? När det gäller stabilitet föredras alltid en kabelansluten anslutning. Radiovågorna i en WiFi-anslutning är känsliga för störningar, till exempel på grund av angränsande nätverk eller enheter som sänder på samma frekvens. Dessutom är bandbredden för en trådlös nätverkssignal begränsad. Speciellt om du strömmar filmer i hög upplösning eller spelar tunga nätverksspel kan detta orsaka problem.

Tips 09: Tangentbord och mus

Om du fortfarande använder en äldre mus och ett tangentbord kan du ansluta dessa styrenheter till de så kallade PS / 2-anslutningarna på datorns baksida. Dessa är två runda ingångar, med den gröna kontakten för musen och den lila kontakten för tangentbordet. Massor av anslutning. Se till att stiften matchar hålen. Istället för två separata anslutningar har många datorer bara en kombinerad PS / 2-anslutning tillgänglig. I så fall behöver du en speciell adapterkabel så att du fortfarande kan ansluta båda styrenheterna. Tangentbord och möss med PS / 2-anslutning finns knappast längre, även om de fortfarande finns i vissa (webb) butiker. Vanligtvis sker anslutningen nu via USB.Dessutom fungerar många kontrollenheter trådlöst via en speciell USB-adapter eller Bluetooth.

Tips 10: Ljudutgång

Många bildskärmar har integrerade högtalare, men ljudkvaliteten är inte perfekt på grund av den lilla ljudboxen. För bättre ljud, anslut externa högtalare till datorn. För detta litar du på den (vanligtvis) gröna 3,5 mm ljudutgången. Det är viktigt att du använder specifika PC-högtalare. Detta gäller vanligtvis aktiva högtalare med en integrerad förstärkare, för vilken en lämplig anslutningskabel med en 3,5 mm-kontakt ingår. Surrounduppsättningar kräver ofta flera 3,5 mm ljudingångar, till exempel för centerhögtalare och bakre surroundhögtalare. Vissa datorhögtalare kan alternativt anslutas till datorn via en optisk s / pdif-anslutning (även kallad toslink), även om dessa är ganska sällsynta.Som ett alternativ används S / PDIF vanligtvis för att ansluta datorn som en källa till en förstärkare eller mottagare. På så sätt kan du till exempel spela MP3-filer direkt på ett stereoanläggning. En optisk S / PDIF-utgång är fyrkantig förutom en sida och innehåller vanligtvis ett svart dammskydd. Ett alternativt sätt att skicka ljudet till en förstärkare eller mottagare är via en koaxial s / pdif-utgång. Den är rund och vanligtvis orange i färg.

Använd den färgade 3,5 mm ljudutgången för att ansluta högtalare

Tips 11: eSata

Vissa bärbara datorer och datorer har en eSata-anslutning. Dess funktion är enkel, nämligen att ansluta en intern disk externt. Praktiskt om du fortfarande har en hårddisk någonstans där du vill läsa informationen. På det sättet är det inte nödvändigt att installera hårddisken. Du har också en snabbare överföringshastighet än vad som vanligtvis kan uppnås med en extern USB-enhet. För övrigt krävs en eSata-datakabel för denna anslutning. Tillverkare kombinerar vanligtvis en eSata-anslutning med en vanlig USB-port.