Gammal programvara som körs på Windows 10

Få vet att Windows 10 Pro har den inbyggda förmågan att virtualisera andra operativsystem. Windows XP, Windows Vista, Windows 7 och till och med Linux kan enkelt användas i Windows 10 Pro utan att behöva installera ytterligare programvara från tredje part. Det är möjligt med Hyper-V.

Tips 01: Villkor

Innan vi börjar kan hela virtualiseringen och Hyper-V verka ganska överväldigande. Vi kommer därför först att diskutera några termer, så att det blir klart vad vi pratar om och förhoppningsvis har du en bättre förståelse för vad virtualisering är och vad den kan och inte kan göra.

Virtuell maskin: En virtuell maskin är en maskin installerad i en virtuell miljö som efterliknar din hårdvara. Detta är "ovanpå" ditt normalt installerade operativsystem.

Hypervisor: Den virtuella maskinen körs i en hypervisor. Hypervisor styr åtkomst till processor, grafikkort, minne och disk för varje ytterligare operativsystem du installerar och ser till att datorn inte lägger på och att den virtuella maskinen fungerar oberoende av ditt huvudoperativsystem.

Gäst-OS: Alla operativsystem som är installerade i en hypervisor är gäst på ditt eget operativsystem, så vi kallar detta logiskt sett ett gästoperativsystem eller kort gäst-OS.

Host OS : operativsystemet du använder själv är "host", värd. Detta ger plats för de ytterligare operativsystem som du installerar och som hanteras av hypervisor själv.

Begränsningar för den virtuella maskinen

En virtuell maskin är användbar för att köra gammal programvara, men du måste ta hänsyn till ett antal begränsningar. Först kan prestanda variera mellan datorer. Vi rekommenderar att du bara ställer in en virtuell maskin om du har minst 4 GB internminne och en 64-bitars processor med minst 1,4 GHz. Du måste också ta hänsyn till att du inte kan använda den här virtuella maskinen för gamla spel: Hyper-V kan inte tillämpa 3D-acceleration, det är verkligen avsett för arbetsapplikationer - för vilka det är mycket bra att använda.

Förbereder datorn

Tips 02: Aktivera Hyper-V

För att faktiskt aktivera Hyper-V, följ stegen nedan. Du öppnar kontrollpanelen direkt på höger sida genom att högerklicka på startknappen och välja Program och funktioner . I vänster sidofält finns alternativet Aktivera eller inaktivera Windows-funktioner. Om du klickar på det öppnas ett nytt fönster. Markera alternativet Hyper-V i den här listan och klicka på OK . Windows installerar nu ytterligare komponenter och öppnar en ytterligare guide som söker efter de filer som krävs. För oss tog processen mycket kort tid. Klicka på Starta om nu efteråtför att faktiskt slå på Hyper-V. Datorn startar om två gånger och konfigurerar ytterligare funktioner.

Tips 03: Ställ in ledningen

För att faktiskt installera ett annat operativsystem ska vi nu öppna Hyper-V-administratören. För att göra detta, öppna Start-menyn och skriv hyper-v . Det alternativet Hyper-V Hantering visas. Klicka på den för att öppna den. Du ser datorns namn på vänster sida av fältet under alternativet Hyper-V-hantering . Det är värddatorn: din egen dator. Klicka på datorns namn, i vårt fall klickar vi på APOLLO. Olika alternativ visas nu till höger på skärmen. Ser du inte din dator till vänster? Högerklicka sedan på Anslut till server .

En ny dialog öppnas. Välj Lokal dator och klicka på OK . Du ska nu vara ansluten till Hyper-V-tjänsten och se åtgärdsfönstret till höger med objekt som Hyper-V-inställningar och Redigera disk. Om du får ett felmeddelande om att hypervisor inte körs kan du prova följande: högerklicka på startknappen och välj alternativet Kommandotolken (administratör). Ange sedan följande kommando: bcdedit / set hypervisorlaunchtype auto och tryck på Enter. Försök sedan igen.

Tips 04: Virtuella diskar

Det är nödvändigt att ha tillräckligt med diskutrymme tillgängligt för de virtuella maskinerna vi ska installera. För Windows 7 rekommenderar vi minst 40 GB. Om du har flera hårddiskar kan det vara bra att placera de virtuella maskinerna på den enhet som har mest utrymme. För detta kan du ställa in platsen för de virtuella hårddiskarna. På höger sida av Hyper-V-hanteringsappen (se tips 3), under Åtgärder, klickaalternativet Hyper-V-inställningar . I det översta alternativet som öppnas automatiskt, kallat virtuella hårddiskar , kan du klicka på Bläddra för att välja en mapp där enheterna faktiskt ska placeras.