iPhone X vs XS: vilken är bäst att köpa?

Sedan september kan du köpa tre nya telefoner från Apple, nämligen iPhone XR, XS och XS Max. De två sista modellerna är efterföljaren till iPhone X, som dök upp förra året, XR är den mindre och billigare bror. Om du letar efter Apples flaggskepp kommer du ändå att sluta med iPhone X eller XS. Vilken ska du ha?

IPhone XS och XS Max är därför svaret på iPhone X och tillhör det bästa segmentet av telefoner som Apple nu erbjuder. Cupertino-företaget föredrar att du väljer XS direkt och tog X ur produktionen ett år efter lanseringen. Men Apple kom tillbaka till det senare, när försäljningen av de senaste iPhonerna var en besvikelse.

Priser jämfört

Ur ett prisperspektiv är iPhone X det mest intressanta valet. Om du söker lite noggrant kan du köpa den här enheten för cirka 880 euro, medan den senaste iPhone XS säljs för inte mindre än 1159 euro. En väsentlig skillnad, men får du också en bättre enhet för den högre prislappen?

För att komma direkt till saken: XS har en bättre processor, kamera och en trevligare skärm jämfört med sin föregångare, men du bör inte förvänta dig några större innovationer. IPhone XS Max har en större 6,5-tums skärm, men annars är specifikationerna ungefär desamma som XS. Du betalar också betydligt mer för den större skärmen (minst 100 euro extra).

Där iPhone X får några poäng: batterikapaciteten. IPhone XS har en kapacitet på 2658 mAh, medan iPhone X har en högre kapacitet på 2716 mAh. Något bättre, men för att vara ärlig inte en värld av skillnad. För övrigt är batterilivslängden för de senaste iPhonesna betydligt mindre än de 3500 till 4000 mAh som många andra bra smartphones har.

Slutsats

På grund av den bättre processorn, kameran och den trevligare skärmen förblir iPhone XS en bättre telefon, även om skillnaderna med X är ganska minimala. Som vi skrev i recensionen av XS står priset på denna smartphone inte på något sätt i förhållande till vad du får tillbaka. Priset är så högt att XS inte rekommenderas.

På grund av ankomsten av XS har X blivit billigare och därför mer intressant. IPhone X i sig är en fenomenal enhet med en vacker skärm och en vacker design. Och nu när priset har sjunkit snyggt föredras X framför den nya modellen.

Varför inte en jämförelse med XR?

I den här artikeln kommer vi inte att lägga den nya iPhone XR bredvid måttstocken, eftersom enheten verkar fokusera på en annan målgrupp än de dyrare XS och X. Köpare av XR gillar främst användarvänlighet, vill ha en lång batteritid och inget krångel. Till exempel har XR ingen dubbelkamera och ingen OLED-skärm. Faktum är att skärmpanelen inte ens har en full HD-upplösning, vilket har varit den vanliga standarden för smartphones i flera år. I vår recension drog vi redan slutsatsen att XR: s höga prislapp är problematisk, vilket gör iPhone X till ett mycket mer logiskt köp.