Ta bort standardappar i Windows 10

Fram till ankomsten av Windows 10 1903 kunde standardapparna inte tas bort. Och så fastnade du med en serie appar som du aldrig använde, men för vilka uppdateringar dykt upp om och om igen. Tar bara onödig tid och diskutrymme. Sedan 1903 kan du helt enkelt ta bort standardapparna!

Det har tagit år, men sedan Windows 10 1903 kan de appar som ingår i Windows äntligen tas bort. Det var på tiden, för att få människor någonsin har använt en app som Maps på sin vanliga Windows-stationära dator, till exempel. Eller hur är det med Groove Music? Och så finns det också den gamla Microsoft Solitaire-samlingen. Alla appar som tar upp onödigt diskutrymme. Och (mer irriterande) uppdateras också regelbundet. Allt detta händer direkt efter inloggning, vilket innebär att ditt system förblir tungt belastat under onödigt lång tid. Kort sagt: bli av med dessa onödiga appar. Du kan göra detta genom att klicka på Inställningar på Start-menyn . I det öppnade fönstret klickar du på Appar. Du ser nu en rad med installerade appar och "vanlig programvara". Praktiskt i sig, för på så sätt hittar du båda typerna av programvara tillsammans. För att ta bort en app, klicka på en oönskad kopia. Till exempel Groove Music. Klicka på Ta bort och ta bort igen . Appen har nu försvunnit från ditt system!

Windows-appar tillbaka?

Om du plötsligt ångrar borttagningen av en standardapp är det inga problem att återställa den. Alla systemappar finns i Windows Store (eller faktiskt Microsoft Store som saken heter officiellt). Starta butiken och tryck på namnet på appen du vill installera om. Till exempel (still) Groove Music. Klicka på förstoringsglaset och tryck på appens namn. Se till att du inte gör stavfel, för oseriösa appleverantörer gillar att använda sådana fel. Klicka på den hittade appen. Vanligtvis ser du mer som har samma namn eller funktion. Se till att du bara laddar ner den officiella Microsoft-appen från knappen Ladda ner . Och med det är den tidigare raderade appen tillbaka!

Återställ app

Använder du en viss app regelbundet, men den slutar plötsligt att fungera? Då kan du återställa en sådan obstruktiv app. I själva verket kommer den att tas bort och installeras om, men via ett klickalternativ. Välj den trasiga appen i Inställningar via appar . Klicka sedan på länken Avancerade alternativ . I den öppnade panelen, rulla nedåt lite och klicka på Återställ- knappen . Vänta ett tag tills jobbet är klart och din app fungerar - om allt går bra - som en charm igen. Förresten, det här tricket är till nytta med den enda som fortfarande inte ärflyttbar app: Edge. Denna webbläsare vill ibland dö och inte längre starta eller plötsligt krascha mycket ofta. En appåterställning erbjuder ibland en lösning. Ibland är det nödvändigt att återställa en app flera gånger innan du uppnår framgång.