Huawei P Smart (2019) - kom för priset, stanna för kvaliteten

Huawei levererade en av de bästa budget smartphones 2018 med P Smart. Tillverkaren hoppas kunna upprepa det tricket med P Smart 2019. I denna Huawei P Smart 2019-recension berättar vi om smarttelefonen är ett bra köp.

Huawei P Smart (2019)

Pris € 249, -

Färger Blå, svart, blå / grön

OS Android 9.0 (EMUI)

Skärm 6,21 tums LCD (2340 x 1080)

Processor 2,2 GHz octacore (Hisilicon Kirin 710)

RAM 3 GB

Lagring 64 GB (utbyggbart med minneskort)

Batteri 3400 mAh

Kamera 12 och 2 megapixlar (bak), 8 megapixlar (fram)

Anslutning 4G (LTE), Bluetooth 4.2, WiFi, GPS, NFC

Storlek 15,5 x 7,7 x 0,8 cm

Vikt 162 gram

Annat mikro-usb, hörlursport

Webbplats www.huawei.com 8 Betyg 80

  • Fördelar
  • Vacker och solid design
  • Kraftfulla specifikationer
  • Tydlig programvarusupport
  • Negativa
  • EMUI-programvara
  • Micro USB
  • Ryggen blir smutsig snabbt

Huawei P Smart (2019) vs Honor 10 Lite

Med ett rekommenderat pris på 249 euro är Huawei P Smart (2019) konkurrenskraftigt prissatt, men två tiotals dyrare än den nästan identiska Honor 10 Lite. Honor är ett dotterbolag till Huawei. 10 Lite har en annan frontkamera och en mindre tydlig programvarupolicy - annars är den samma som P Smart. Fyndjägare är därför bättre med Honor-smarttelefonen, men att betala tjugo euro mer för Huaweis bättre mjukvarustöd är ett smart val.

Design och display

Designen på P Smart (2019) är vacker, särskilt för en billigare telefon. Enheten har en nästan frontfylld skärm med ett smalt skår för selfie-kameran. Baksidan ser snygg ut, men är plast och lockar damm och fingeravtryck. Ett fodral är därför inte en onödig lyx, och det skyddar också smarttelefonen mot repor och fall. Även om namnet plast antyder något annat, är P Smart en solid byggd och välfärdig telefon. Fingeravtrycksläsaren på baksidan är snabb och korrekt.

Den 6,21 tums LCD-skärmen har en exakt färgåtergivning och kan vara fin och tydlig. Full HD-upplösningen ger en skarp bild. Något ljus "läcker" runt hacket, lätt blöder på engelska. Det märks knappast på min recensionsmodell, men jag har sett enheter där mer ljus läcker ut.

Hårdvara

Under huven på P Smart (2019) finns en HiSilicon Kirin 710-processor. Detta chip används också i Honor 8X och Huawei P Smart + och har en hel del datorkraft. I kombination med 3 GB RAM är P Smart enkel att använda och hanterar alla populära appar och spel perfekt. Förvänta dig inte att kunna spela tunga spel som Fortnite på de högsta inställningarna.

Telefonens arbetsminne är 64 GB på den stora sidan för en budgetenhet. Av de 64 GB finns cirka 53 GB tillgängligt och du kan lagra många appar, foton, videor och andra media på den. Om du fortfarande behöver mer (tillfälligt) minne kan du sätta in ett micro-SD-kort i smarttelefonen. Huawei P Smart stöder också dubbla SIM-kort, vilket innebär att du kan använda två SIM-kort samtidigt. Ett NFC-chip för kontaktlös betalning ingår också. En trevlig innovation jämfört med förra årets Huawei P Smart är stödet för 5 GHz WiFi-nätverk.

Oroa dig inte för ett urladdat batteri. Det - icke-avtagbara - 3400 mAh-batteriet kan enkelt ta en dag. Om du tar det lättare är två dagar också möjliga. Laddning tar ganska lång tid, mer än en och en halv timme. Tyvärr använder P Smart en mikro-usb-anslutning istället för den nya standarden: usb-c. Den senare erbjuder många fördelar, inklusive snabbare laddning och kompatibilitet med alla typer av modern utrustning.

Kameror

Till att börja med den främre kameran på 8 megapixlar: det tar fantastiska selfies. Förutsatt att du har tillräckligt med dagsljus, för i (skymning) mörker uppstår ljud och detaljerna i ditt ansikte och miljön försvinner. Du bör bättre stänga av Huaweis inbyggda skönhetsläge, eftersom det justerar ditt ansikte väldigt konstigt.

Den dubbla 13 och 2 megapixelkameran på baksidan ser identisk ut som den tidigare P Smart. Men så är inte fallet: kameran på 2019-modellen har en bredare bländare (och fångar därmed mer ljus i mörkret) och använder smart programvara för att ta bättre bilder. Det kanske låter lite vagt, men smarttelefonen tar i allmänhet vackra foton och videor. I en mörk situation har kameran svårare, men resultaten är fortfarande tillräckliga. Programvaran för artificiell intelligens går ibland lite för långt när du polerar dina bilder, men lyckligtvis kan du avbryta justeringarna (även efteråt). Vi är nyfiken på hur P Smart-kameran fungerar jämfört med nya modeller som Motorola Moto G7 (Plus).

programvara

Liksom alla Huawei- och Honor-smartphones kör P Smart (2019) på Android med Huaweis EMUI-skal. I det här fallet är det Android 9.0 (Pie), den senaste Android-versionen. EMUI 9-skalet skiljer sig lite från tidigare EMUI-versioner och kan (fortfarande) inte tilltala oss. Programvaran justerar visuellt många saker, medan det i de flesta fall inte är en förbättring jämfört med Android-standardversionen. EMUI gör också justeringar i hanteringen av prestanda, batteritid och inkommande appaviseringar. Dessa förändringar gynnar batteriets livslängd, men begränsar kapaciteten för appar och bakgrundsprocesser.

Huawei lovar att P Smart (2019) kommer att få en säkerhetsuppdatering minst en gång i kvartalet i två år. I skrivande stund körs telefonen den 1 november.

Det kommer också att finnas en uppdatering av Android Q, nästa Android-version som Google antagligen släpper i augusti. Det är snyggt för en budgetsmartphone, även om det återstår att se hur lång tid det tar innan Android Q-uppdateringen är tillgänglig.

Slutsats

Huawei P Smart (2019) är en prisvärd smartphone som får mer än tillfredsställande till bra på många områden. Den har en fin och robust design, smidig hårdvara och anständiga kameror. EMUI-programvaran tilltalar inte alla, men den kan användas och Huaweis uppdateringspolicy är positiv. Kort sagt: mycket telefon för lite pengar. Rekommenderas starkt, även om konkurrensen är hård. Honor 10 Lite, Motorola Moto G7 (Plus), Xiaomi Mi A2 och Xiaomi Redmi 6 Pro är till exempel bra alternativ.