Vad är den bästa skivan för din NAS?

Vi gör ingen hemlighet att vi är en stor anhängare av en SSD för varje dator. Men mervärdet av riktigt snabb lagring i din NAS är mycket begränsat för de flesta konsumenter och i stor kapacitet är SSD-lagring dyrt. Så vi letade efter den bästa 4 TB hårddisken för din NAS.

I grund och botten är det det riktigt konkurrenskraftiga priset per gigabyte som gör hårddiskar fortfarande så populära. Vi tycker inte att det är så konstigt att enheter med 4 TB lagring för närvarande är de mest populära i prisjämförelsen. Per gigabyte betalar du för en 1TB-enhet, oavsett märke, nästan dubbelt så stor som en 3TB- eller 4TB-modell. Det kommer inte att bli någon överraskning för någon att sådana små enheter har fallit i favör.

I detta jämförelsetest fokuserar vi specifikt på enheter för användning i ett nas-system. För denna målgrupp har var och en av de tre återstående tillverkarna av hårddiskar (Hitachi Global Storage Technologies ägs av Western Digital) lanserat specifika serier. Även om de alla är vanliga 3,5-tums SATA-enheter (det är ju formfaktorn för majoriteten av alla NAS-system), men i praktiken upptäckte vi betydande skillnader mellan de fem testade modellerna.

Speciellt för nas

Även om de tekniska skillnaderna mellan datorer och nas-system är minimala - hård diskussion för ingenjörer - borde vi behandla dem annorlunda. Till exempel är en nas-skiva vanligtvis 24/7 och vi måste väga mer strömförbrukning än med en skiva i en dator som ibland slås på eller som fungerar som extern lagring via USB. Prestandan måste också vägas annorlunda: data från din NAS når din dator, surfplatta eller telefon via nätverket och chansen är mycket liten att du för närvarande har en NAS (än mindre ett hemnätverk) som är snabbare än 1 Gbit / s, och vilket behövs för att få ut mesta möjliga av enheterna. Var och en av dessa fem enheter kan bekvämt fylla den maximala genomströmningshastigheten, vilket gör värdet på snabbare hårddiskar något för en liten nisch av NAS-ägare.

Buller och energiförbrukning

Tre element bestämmer den moderna hårddisken: hastighet, bullerproduktion och energiförbrukning. Eftersom en nas är "alltid på" väger vi kraftförbrukningen tungt i detta test, och specifikt strömförbrukningen i vila. Tumregeln vi använder är att 1 watt kostar dig cirka 2 euro på el under hela året. En 4bay-NAS med de mest effektiva enheterna i testet sparar 10 watt med den minst effektiva, vilket sparar 20 euro på årsbasis.

I vilken utsträckning bullerproduktion är relevant skiljer sig från person till person. För en nas i vardagsrummet är tystnad ett plus. Användaren som har sin nas i mätarens skåp eller källare lägger förmodligen mindre värde på den. Förresten rekommenderar vi inte en plats i ett sovrum även med de tystaste skivorna.

Vi testar ljudproduktionen på ett avstånd av tio centimeter i tre scenarier: i vila (tomgång), under sekventiell laddning (streaming av en videofil) och under ett riktmärke för slumpmässig åtkomst. Det senare är det värsta scenariot när det gäller bullerproduktion. Vi kallar skivorna tysta upp till cirka 37 decibel på det avståndet och cirka 40 decibel talar vi om lätt hörbara skivor. Vi kallar resultatet som går mot 50 decibel eftertryckligt närvarande, även i ett mysigt vardagsrum kan du fortfarande höra en nas med dessa skivor.

Prestanda mindre viktig

Som vi nämnde är enhetens prestanda ofta begränsad av 1Gbit / s-nätverk som finns i praktiskt taget alla hushåll eller små kontor. Ändå jämför vi dem för situationer där högre hastigheter skulle komma till sin rätt, till exempel en situation där ett 10Gbit / s-nätverk finns eller för en nas där två nätverksanslutningar kombineras till en (trunking).

Men även i så fall kommer du sällan att använda hela bandbredden. Med tillgång till din bärbara dator via WiFi eller strömmande media använder du verkligen inte bandbredden. Om du regelbundet måste ladda stora filer och du har en nas med stöd för trunking eller ett 10 Gbit / s-nätverk skulle vi bara överväga det. Åtkomsttiderna vi mäter är teoretiskt relevanta för typiska NAS-ändamål, men den praktiska effekten är mycket begränsad.

Pålitlighet?

I teorin är tillförlitligheten hos en hårddisk det viktigaste elementet. I praktiken är ”pålitlighet” helt enkelt inte något du kan testa på ett tillförlitligt och representativt sätt. Det kräver gigantiska antal och år av testning. När du kan säga något meningsfullt om modell X och Y har dessa modeller länge och i stort sett ersatts av ett alternativ. Historien berättar att varje märke har haft mer och mindre framgångsrika serier. Molnlagringsjätten Backblaze rapporterar tillförlitlighetsmätvärden från olika märken flera gånger om året, men de testar mestadels konsumentenheter i ett tungt molnserverscenario. Intressant läsning för hårddisknörd, men av begränsad relevans för våra överväganden idag. För entusiasten.

Mer avgörande är det faktum att varje disk kan misslyckas och en längre garanti inte skyddar mot eventuell förlust av data. Vilken disk du i slutändan köper förändrar inte det faktum att du måste ta hänsyn till att en eller flera av dina NAS-skivor misslyckas, med andra ord alltid se till att du har en solid säkerhetskopia! Speciellt från din nas!